Sok malinowy
Mimo że jest środek lata, właśnie teraz najlepiej jest pomyśleć o zimowych przysmakach. Bo próżno szukać takich w sklepie, a teraz składniki przetworów są najtańsze i na wyciągnięcie ręki. Smaki lata najbezpieczniej zamknąć w słoiku, a kompozycji jest mnóstwo: ogórki kiszone, kompoty, soki, dżemy, sałatki warzywne, gruszki w syropie, jabłka duszone, przeciery i wiele innych. - Co roku mam nowe pomysły na przetwory i co roku żałuję, że będę mogła je zrealizować dopiero po zasadzeniu warzyw i owoców na wiosnę, bo staram się jeść tylko to, co pochodzi z mojego ogrodu. Na przykład już wiem, że w przyszłym roku zasadzę, a następnie zamarynuję kabaczka - mówi ogrodniczka Barbara Smykalska. - Konfitury to najlepszy sposób, aby cieszyć się zdrowymi owocami i warzywami aż do następnych zbiorów. Naturalnie pasteryzowane, bez konserwantów, bo tu konserwować może jedynie sól i cukier. Pani Barbara opracowała własne sposoby, nawet bez używania żelfixu. - Kiedyś przypadkowo przeczytałam składniki na opakowaniu i obiecałam sobie, że tego moim dzieciom nie będę serwować. Koleżanki nie mogły uwierzyć, że się da, ale spróbowały i były zachwycone. Zdarzało się, że na jedną zimę robiłam ponad 120 słoików kompotu truskawkowego, około 100 ogórków kiszonych, a do tego dżemy, marynowane owoce i wszystko się udało - opowiada ogrodniczka. - Zawsze z niecierpliwością czekam więc, aż owoce w moim sadzie dojrzeją na kolejne przetwory.
Marta Troszczyńska Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 7 sierpnia 2010
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |