Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Przecier pomidorowy

     Lato powoli dobiega końca, po przetworach z zeszłego tygodnia przyszedł czas na nowe pomysły. Trzeba się spieszyć, bo wkrótce trzeba będzie pożegnać niektóre owoce.

     - Od zawsze chciałam mieć kuchnię pełną przetworów. Jako dziecko nie mogłam uwierzyć, że owoce, które jem latem, mogę zakręcić w słoiku, a potem delektować się nimi na zwykłej kromce chleba z masłem podczas zimowych wieczorów - wspomina babcia Jadzia Kamińska. - Ja tłumaczę to sobie tak: jeśli teraz postoję trochę przy kuchni, to zimą będę mogła dłużej poleżeć, bo godzinę przed obiadem pójdę po słoik przecieru pomidorowego, zagotuję makaron i mam zupę. Jak dzieciaki wpadną z nieoczekiwaną wizytą, to ja hyc po słoik duszonych jabłek, zagniatam ciasto i jest ich ulubiona szarlotka!

     Oczywiście zawsze mogę przywitać gości konfiturami z róży lub czereśni, kompotem truskawkowym, gruszkami w syropie czy grzybkarni marynowanymi. Moje wnuczki żartują, że babcia Jadzia ma już swoją markę, bo co roku wszystkie przetwory smakują tak samo idealnie. Jednak przetwory można wykorzystać także inaczej. - Nie powiem, żeby to było przekupstwo, ale kiedy czasem nudzi mi się zimą, to dzwonię do wnucząt, czy nie chciałyby pomóc mi zjeść trochę pierogów z truskawkami albo kaczki z żurawiną - śmieje się pani Jadzia. - I nie spotkałam się jeszcze z odmową!

     Składniki:
     3 kg pomidorów (6-7 litrów przecieru) 3 łyżki soli

     Sposób przyrządzenia:
     Pomidory sparzyć: zalać wrzątkiem na 2-3 minuty i odlać wodę, następnie pokroić w ćwiartki. Włożyć do głębokiego garnka, lekko rozgnieść i rozgotować we własnym soku (bez dodatku wody). Gorącą masę przetrzeć przez sito, na którym razem ze skórkami pozostają nasiona. Dodać soli, zagotować jeszcze raz i nalewać do słoików. Słoiki półlitrowe pasteryzować ok.15 minut, większe 20 minut.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

15 sierpnia 2010


Wakacje w kuchni Wakacje w kuchni
Grzegorz Ostrowski
Najpopularniejsze dania kuchni europejskich i egzotycznych potrawy, które często jadamy podczas zagranicznych wojaży sprawdzone, szczegółowo opisane przepisy. Przystawki, zupy, dania główne i desery z kilkunastu krajów Europy i miejsc egzotycznych, poznawane i jadane zazwyczaj na wakacjach, można przyrządzić także w domu... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej