Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Przecier pomidorowy

     Lato powoli dobiega końca, po przetworach z zeszłego tygodnia przyszedł czas na nowe pomysły. Trzeba się spieszyć, bo wkrótce trzeba będzie pożegnać niektóre owoce.

     - Od zawsze chciałam mieć kuchnię pełną przetworów. Jako dziecko nie mogłam uwierzyć, że owoce, które jem latem, mogę zakręcić w słoiku, a potem delektować się nimi na zwykłej kromce chleba z masłem podczas zimowych wieczorów - wspomina babcia Jadzia Kamińska. - Ja tłumaczę to sobie tak: jeśli teraz postoję trochę przy kuchni, to zimą będę mogła dłużej poleżeć, bo godzinę przed obiadem pójdę po słoik przecieru pomidorowego, zagotuję makaron i mam zupę. Jak dzieciaki wpadną z nieoczekiwaną wizytą, to ja hyc po słoik duszonych jabłek, zagniatam ciasto i jest ich ulubiona szarlotka!

     Oczywiście zawsze mogę przywitać gości konfiturami z róży lub czereśni, kompotem truskawkowym, gruszkami w syropie czy grzybkarni marynowanymi. Moje wnuczki żartują, że babcia Jadzia ma już swoją markę, bo co roku wszystkie przetwory smakują tak samo idealnie. Jednak przetwory można wykorzystać także inaczej. - Nie powiem, żeby to było przekupstwo, ale kiedy czasem nudzi mi się zimą, to dzwonię do wnucząt, czy nie chciałyby pomóc mi zjeść trochę pierogów z truskawkami albo kaczki z żurawiną - śmieje się pani Jadzia. - I nie spotkałam się jeszcze z odmową!

     Składniki:
     3 kg pomidorów (6-7 litrów przecieru) 3 łyżki soli

     Sposób przyrządzenia:
     Pomidory sparzyć: zalać wrzątkiem na 2-3 minuty i odlać wodę, następnie pokroić w ćwiartki. Włożyć do głębokiego garnka, lekko rozgnieść i rozgotować we własnym soku (bez dodatku wody). Gorącą masę przetrzeć przez sito, na którym razem ze skórkami pozostają nasiona. Dodać soli, zagotować jeszcze raz i nalewać do słoików. Słoiki półlitrowe pasteryzować ok.15 minut, większe 20 minut.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

15 sierpnia 2010



   


173 specjały siostry Anastazji 173 specjały siostry Anastazji
s. Anastazja Pustelnik
Kolejna książka kucharska, napisana przez siostrę Anastazję Pustelnik, zakonnicę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, pomoże nam przygotować dania, za które będziemy dziękować Bogu... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej