Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Ciasto w pięć minut

     Ciasto komputerowców

     Jest alternatywą dla studentów, których umiejętności kulinarne, według wielu anegdot, ograniczają się do gotowania parówek i zalewania kisielu wrzątkiem. Na różnych forach internetowych pojawiały się komentarze do tajemniczego "ciasta czekoladowego w pięć minut". Przepis na ciasto, którego przygotowanie zajmuje tyle, co włączenie komputera albo obejrzenie reklam w przerwie filmu, pojawił się na kilku portalach, zarówno na stronach kobiecych serwisów z przepisami kuchennymi, jak i na tych rozrywkowych, gromadzących zabawne zdjęcia z internetu. Kulinarne szaleństwo na błyskawiczne wypieki zaczęło się od obrazka przedstawiającego czekoladowe ciasto w kubku umieszczonym w mikrofalówce. Obrazek ten podzielony jest na sześć mniejszych zdjęć, z których każde przedstawia etapy powstawania deseru. Z jednolicie brązowej masy powstaje nieforemne ciasto. Jednak smak i prostota przygotowania zaintrygowała młodych internautów.

     Nic dziwnego, że zdjęcie zachęciło komputerowych zapaleńców do przeniesienia się sprzed monitora do kuchni. Spróbowali, ot choćby z ciekawości, czy coś takiego może się udać. W komentarzach pod zdjęciem słynnego już ciasta rozgorzała dyskusja kulinarnych amatorów. Leomessi69 zastanawiał się, czy jego kubek nie wybuchnie w mikrofalówce. "Przecież jest malowany" - pisze. Największe emocje wzbudzała ilość proszku do pieczenia, którą w pierwotnej wersji należało wsypać do kubka.

     Już powstały innowacyjne pomysły na urozmaicenie smaku wypieku. Internautki polecają dodanie do ciasta rodzynek i orzechów, a także pokrojonych kostek czekolady lub dżemu. Do składników dodaje się też miód albo aromat, a upieczone ciasto posypuje się cukrem pudrem. Kubek można zastąpić większym żaroodpornym naczyniem, by smakiem ciepłego czekoladowego i szybkiego w przygotowaniu ciasta mogło zachwycać się więcej osób. Cóż za szansa dla szalonych komputerowców, w sprawach kuchennych przez rodzinę spisanych na straty! Wszyscy myślą, że syn wciąż tylko grzebie w internecie, a on stawia na stole pachnący przysmak i... wraca do komputera!

     Składniki:
     4 łyżki mąki 6 łyżeczek cukru 2 łyżeczki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia

     Przygotowanie:
     Wszystkie sktadniki wymieszać w przygotowanym naczyniu tak, żeby nie byto grudek. Można zmiksować. Wstawić do mikrofalówki na 4-5 minut, w zależności od mocy.


Maria Pawlik


Tekst pochodzi z Tygodnika

29 sierpnia 2010


Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier
Robert Makłowicz
Tym razem wyruszamy na Węgry, gdzie nauczymy się robić nie tylko potrawy takie jak leczo, ale poznamy też sekrety wytwarzania tokaju. Niezwykłe miejsca, wciągające opowieści, praktyczne rady i przede wszystkim przepisy składają się na ten dowcipny i pełen radości życia przewodnik po najsmaczniejszych zakątkach Węgier... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 krystyna: 08.01.2015, 17:34
 muszę to zrobic
 maja: 13.10.2014, 23:47
 kto jeszcze robił to ciasto i jaki efekt
 Zośka: 24.10.2010, 15:54
 Ale to naprawdę wychodzi w mikrofalówce! Próbowałam ^^
 Paulinka179: 29.09.2010, 15:21
 Ogólnie uważam, że ciasto trzeba włożyć do piekarnika, a nie mikrofalówki bo to nie będzie ciasto tylko zupa ;p
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej