Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Szarlotka włoska

     Addio, zakalce!

     Znajoma koleżanki miała kłopot: nie udawały jej się ciasta. Choćby na głowie stawała, wychodził zakalec. Aż wreszcie przyczyna wyszła na jaw. Otóż kiedy ciasto się już piekło, do kuchni zakradał się mąż, otwierał piekarnik i wstrząsał blachą. Bardzo lubił zakalce! Gospodynie na ogół za zakalcami nie przepadają. Dobrze więc mieć sprawdzony przepis na ciasto, które udaje się zawsze - zwłaszcza kiedy koniecznie powinno! - i to niezależnie od stopnia kucharskiego wtajemniczenia. Najlepiej też, by było tanie, efektowne, a przy tym niewymagające zachodu. Przepisy na ciasta "lewą nogą mieszane" - wedle nieco dosadnego, ale bardzo trafnego określenia mojej babci - doceniają szczególnie początkujące panie domu i te, które zawsze mają huk roboty.

     Moją osobistą faworytką w kategorii ciast, które zawsze wychodzą, jest szarlotka włoska. Kiedy robiłam ją pierwszy raz, po wstawieniu masy do piekarnika zauważyłam, że dodałam tylko połowę mąki. Niewiele myśląc wyjęłam rozgrzane już ciasto - co może tłumaczyć moje niewielkie wówczas doświadczenie w pieczeniu - domieszałam mąkę i wstawiłam ponownie do kuchenki. Wyszło!

     Od tamtej pory przeprowadziłam z przepisem wiele eksperymentów. Mieszałam z jabłkami różne owoce, a nawet dynię. Próbowałam rozmaitych bakalii (godne polecenia jest połączenie połówek orzechów włoskich ze skórką pomarańczową). Dosypywałam płatków owsianych, otrąb, wiórków kokosowych, mąki razowej. Kiedyś zapomniałam o jabłkach w lodówce i dokończyłam ciasto dopiero następnego dnia. Wygląda na to, że nic nie jest w stanie zaszkodzić końcowemu efektowi.

     Najbardziej przypada wszystkim do gustu wersja z dużą ilością niekrojonych daktyli i rodzynek, kakao i przyprawą piernikową. Zwykły niedzielny placek zamienia się wtedy w elegancki, oryginalnie wyglądający i pachnący wypiek, nadający się nawet na wytworniejsze przyjęcie. Warto dodać, że naturalna słodycz daktyli pozwala zmniejszyć ilość cukru do minimum niezbędnego, by jabłka puściły sok.

     Składniki:
     6 dużych jabłek szklanka cukru 3 jaja 2 szklanki mąki po łyżeczce sody i proszku do pieczenia dodatki według uznania: bakalie, tyżka kakao, cynamonu lub przyprawy do pierników.

     Przygotowanie:
     Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, zasypać cukrem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aż puszczą sok. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać łyżką, wytożyć na blachę i upiec.


Lidia Molak


Tekst pochodzi z Tygodnika

22 sierpnia 2010



   


Gotowanie dla dwojga. Książka kucharska. Poradnik bez kantów Gotowanie dla dwojga. Książka kucharska. Poradnik bez kantów
David Poran
Są łóżka dla dwojga, gry dla dwojga, nawet samochody dla dwojga! I tylko książki kucharskie dyskryminują pary! Czy jeśli chcesz przygotować posiłek dla siebie i swojej drugiej połówki, naprawdę musisz korzystać z przepisu dla pięcioosobowej rodziny? Albo mozolnie przeliczać gramaturę składników, żeby dostosować ich ilość do Waszych potrzeb?... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
 Halina: 15.10.2014, 09:17
 Piekłam takie ciasto z podobnego przepisu i mi smakowało.
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej