Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Placki z jabłkami

     "Placki grzechu warte"

     Kto nie lubi placków z jabłkami? Nawet amatorzy kolejnych cudownych diet nie są w stanie oprzeć się smakowitemu daniu. Delikatne placuszki, aromat jabłek, wszystko podane na słodko. Zimą można kupić owoce twardsze i lekko kwaskowate. Latem i jesienią mamy szeroki wybór: znaną z szarlotek renetę, słodko-winne idaredy, popularne lobo, kruche papierówki lub soczyste antonówki. Co kto woli. Miękkie odmiany niemal rozpływają się w cieście, twardsze - nadają plackom wyraźny charakter.

     - Kiedy odwiedzam mamę i z daleka unosi się zapach smażonych placków, czuję, że wróciłem do domu. Mama o tym wie, dlatego mimo swojego wieku zawsze stara mi się zrobić taką niespodziankę - mówi ks. Rafał z jednej z podkarpackich parafii. - Kojarzą nam się dawne lata, kiedy razem z rodzeństwem zasiadaliśmy do stołu nad wielkim talerzem placków, a co sprytniejsi potrafili sobie "załatwić" te chrupiące prosto z patelni. Potem podjadaliśmy je jeszcze następnego dnia, kiedy robiły się bardziej wilgotne i kwaskowate. Próbowałem nawet kilka razy podsunąć przepis naszej gospodyni. Biedaczka starała się, ale to nigdy nie smakowało jak u mamy - śmieje się ks. Rafał. - Za tydzień planuję właśnie odwiedzić mamę i coś czuję, że przywita mnie plackami. Z czystym sumieniem zjadam każdą ich ilość.

     Ód kiedy mówi się, że owocem podarowanym Adamowi przez Ewę była najprawdopodobniej brzoskwinia, jabłka można już jeść bez wyrzutów sumienia, a placków z jabłkami grzech byłoby samemu nie zrobić. Dodajmy, że są różne szkoły, jeśli idzie o ciasto na placki: jak poniżej, na bazie zsiadłego mleka, kefiru lub z wodą, bez proszku, z drożdżami... Smacznego!

     Składniki:
2,5 szkl. mąki 2 jajka 2 szklanki mleka cukier waniliowy niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia 6-7 jabłek olej cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym

     Przygotowanie:
     Z jajek, mąki, cukru waniliowego (polecam cukier z prawdziwą wanilią!), proszku i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na niewielkie kawałki lub w kostkę i wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osaczyć z tłuszczu lub podawać prosto z patelni, posypane cukrem pudrem.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

5 września 2010



   


Zupy na cały rok Zupy na cały rok
Victor-Antoine d’Avila-Latourrette OSB
Brat Wiktor przedstawia prawie 200 przepisów benedyktyńskiej kuchni na smaczne, proste, łatwe do przygotowania, tanie, a jednocześnie wykwintne zupy... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
 CarlottaZ: 12.09.2010, 18:45
 Mmm... kocham te placuszki ;) Pozdrawiam
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej