Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Baktażan faszerowany

     International dinner party

     Na wymianie zagranicznej poznaje się ludzi z całego świata, a kuchnia jest do tego najlepszym miejscem. - Byłam w Sout-hampton w Wielkiej Brytanii, gdy ktoś wpadł na pomysł, aby zorganizować imprezę, na którą każdy przyniesie charakterystyczne dla swojego państwa danie. Zmówiliśmy się w grupie około 20 osób, po kilka z Hiszpanii, Włoch, Grecji, Skandynawii, Polski - mówi Ania Kawalec, studentka architektury. Po długich poszukiwaniach regionalnych składników w całym Southampton, na stole znalazły się m.in. rosyjskie bliny, włoskie tiramisu, greckie ciasto z ekstraktem z drożdży, hiszpańskie omlety zapiekane z serem. - Najwięcej śmiechu wywołało jednak wejście naszych Włochów, którzy, spodziewając się, że koledzy przyniosą pewnie pizzę, zrobili każdy identyczne lasagne! - wspomina Ania. - Ja zrobiłam swoje ulubione placki ziemniaczane, które okazały się hitem, ale w niezależnym głosowaniu za najlepsze danie uznano jednak faszerowane bakłażany, które zrobił kolega z Francji. One też zniknęły ze stołu najszybciej.

     Według uzgodnionych wcześniej zasad, wszyscy musieli spróbować każdego dania i podzielić się swoim przepisem. - W efekcie po całonocnej imprezie International Dinner Party, czyli międzynarodowym przyjęciu obiadowym, musieliśmy ustalić kolejne spotkanie, aby dojeść pozostałe dania, żeby nic się nie zmarnowało - opowiada Ania. - Na koniec sporządziliśmy księgę wszystkich przepisów, żeby każdy mógł sobie coś takiego ugotować po powrocie do kraju. I jedząc to danie myśleć o osobie, która je przyrządziłam Southampton.

     Składniki:
     3-4 bakłażany 40-50 dkg mięsa mielonego pomidory duża cebula ząbki czosnku koncentrat pomidorowy według uznania ser mozzarela sól pieprz bazylia

     Sposób przygotowania:
     Bakłażany przekroić wzdłuż i usunąć miąższ tak, żeby została centymetrowa warstwa przy skórce. Miąższ pokroić na kawałki i wraz z połówkami posypać solą. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju, odlać tłuszcz i przełożyć mięso do innego naczynia. Następnie kawałki bakłażana smażyć na dość dużym płomieniu na oliwie, aby je delikatnie zrumienić, po czym przełożyć do mięsa. Kolejno podsmażyć cebulkę i czosnek, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić i lekko poddusić na patelni. Na koniec dodać połowę pokrojonego w kawałki sera. Całość wymieszać i faszerować połówki bakłażanów. Blachę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej bakłażany. Na koniec posypać resztą sera. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

12 września 2010


Azja. Wędrówki kulinarne Azja. Wędrówki kulinarne
Rita Hens, Kristiane Muller-Urban
Azja zawsze fascynowała egzotyką i różnorodnością. W jej granicach żyje wiele narodów, współistnieje wiele kultur, jest ojczyzną setek ludów i grup etnicznych. W ich kulinarnych zwyczajach odbijają się wierzenia, przyroda i historia. Bez trudu przyrządzicie potrawy z przepisów z tej książki, większość oryginalnych składników jest dostępna na naszym rynku, można je też zastąpić innymi... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej