Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Kotlety z grzybów

     Na pierogi, zupy i do ususzenia

     Jak grzyby po deszczu wylegli na ulice sprzedawcy runa leśnego. Ceny - od 20 do 30 zi za wiaderko grzybów, ale jak żartują sprzedawcy, w tym roku można się o grzyby przewrócić. Patrząc jednak na samochody zatrzymujące się na granicy jezdni można odnieść wrażenie, że popyt jest równie duży. - Dziś sprzedałam już pięć koszyków, które uzbierałyśmy z siostrami, a jest dopiero południe - cieszy się 15-letnia Dominika Ujejska, stojąca przy drodze niedaleko Wyszkowa. - Zbieramy w weekendy, żeby odpocząć po szkole i dlatego, że uwielbiamy to robić. Potem sprzedajemy je przy drodze, bo w skupie są niższe ceny, a tutaj stoi dużo naszych koleżanek i jest bardzo wesoło.

     - Sprzedajemy też dlatego, że całej rodzinie grzyby już się przejadły - śmieje się jej siostra Jagoda. - Pierogi z grzybami, zupa grzybowa, pieczeń w sosie grzybowym, grzyby marynowane, grzyby w sosie własnym - to naprawdę przesyt, i nawet mama się zbuntowała. Powiedziała, że ma już dosyć obierania i przyrządzania grzybów, bo znosiłyśmy je do domu na potęgę! Te, których nie sprzedamy, zabieamy do domu i suszymy na Wigilię do naszych ulubionych pierogów i kapusty.

     Dziewczyny radzą najpierw oczyścić grzyby z piasku i resztek poszycia, a następnie posortować, bo po ususzeniu mogą być trudności z ich rozpoznaniem. Potem grzyby układa się na sitach i suszy w promieniach jesiennego słońca albo nawleka na nitkę i rozwiesza w ciepłym miejscu nad kuchenką, co stanowi dodatkową ozdobę. Wysuszone grzyby można przerobić na mączkę grzybową przez zmielenie w młynku. Taką mączkę przechowuje się w szczelnie zamkniętych słoikach, aby później dodać do zup i sosów. - Trzeba jednak wiedzieć, że kilogram suszu otrzymuje się z 8-10 kg surowca! Dlatego zachęcamy do kupna. No i trzeba bardzo dobrze znać się na grzybach, żeby z wielkiej uczty nie powstała wielka tragedia - dodaje Jagoda. - Do bieżącego spożycia polecamy zaś kotlety z grzybów, bo są niebanalne i naprawdę pyszne!

     Składniki:
     1 kg świeżych grzybów 2 czerstwe bułki 1/2 szklanki butki tartej 1 szklanka śmietany 1/2 5 łyżek oleju 2 jajka zielona pietruszka koper sól pieprz

     Sposób przygotowania:
Bułki namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Umyte i obsączone grzyby pokroić bardzo drobno w kostkę. Dodać przyprawy, jajka, bułkę, dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, obtoczyć w tartej bułce, usmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika. Podawać polanę śmietaną i udekorowane zieleniną.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

19 września 2010


Kuchnia bez granic Kuchnia bez granic
Małgorzata Caprari
Dzisiejszy świat staje się coraz mniejszy... Granice straciły już swoje znaczenie, podróżowanie nie jest kosztownym luksusem, dzięki internetowi możemy codziennie rozmawiać przez długie godziny z krewnymi i przyjaciółmi rozsianymi po całym świecie... Także i kuchnia powoli staje się kuchnią światową... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 Halina: 13.02.2015, 12:26
 SMACZNEGO!
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej