Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Grochówka

     Harcerska grochówka

     Niejednemu głodnemu harcerzowi uratowała życie: gęsta zupa z porządnym "wkładem". Dziś grochówka króluje na imprezach masowych, kusząc najwybredniejsze podniebienia. Na festynie w Białymstoku długie kolejki ustawiały się do wojskowych garów, z których szczodrze nalewali zupę do misek harcerze. - Przygotowaliśmy na dziś około 1700 porcji grochówki. Jest ona gęściejsza i bardziej treściwa niż gotowana w domu. Dodajemy do niej dużo boczku i na każdą porcję należy się jeszcze pęto kiełbasy - śmieje się Bogdan Gołkowski z pobliskiej restauracji. - Zupę gotujemy w garach po 50 lub 100 litrów, ale widzę, że to, co przygotowaliśmy, zejdzie nam w ciągu maksymalnie półtorej godziny!

     Dlaczego wszyscy lubią grochówkę? - Bo grochowa jest pyszna - odpowiadają chórem Klaudia, Kuba i Mateusz, dziewięcioletnie zuchy. - Ja nigdy nie lubiłem tej zupy, ale jak kiedyś wyruszyliśmy na cały dzień do lasu i wróciliśmy bardzo zmęczeni, to wszyscy od razu rzucili się do misek - opowiada Mateusz. - Na początku nie chciałem, ale wszyscy tak jedli, że spróbowałem i teraz to ją nawet polubiłem. Nie miałem wyjścia - śmieje się. - A ja nawet umiem zrobić taką grochówkę! - chwali się Klaudia. - Trzeba kupić groch, najlepiej łuskany, ziemniaki i boczek. Taką zupą można się naprawdę najeść.

     A na koniec zadanie, którym poczęstował mnie Kuba: Harcerze ugotowali 10 litrów grochówki. Zupa była bardzo gęsta, więc dodali jeszcze 3,4 litra wody. Każdy z harcerzy zjadł po dwie piąte litra zupy. W garnku zostało jeszcze 3,8 litra grochówki, iiu było harcerzy?

     Składniki:
      1,5 l wywaru z kości i warzyw 25 dkg grochu 30 dkg ziemniaków 20 dkg kiełbasy 10 dkg wędzonego boczku 8 dkg cebuli 2 dkg mąki sól pieprz czosnek liść laurowy ziele angielskie majeranek.

     Sposób przygotowania:
     Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo wytopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

26 września 2010



   


Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier
Robert Makłowicz
Tym razem wyruszamy na Węgry, gdzie nauczymy się robić nie tylko potrawy takie jak leczo, ale poznamy też sekrety wytwarzania tokaju. Niezwykłe miejsca, wciągające opowieści, praktyczne rady i przede wszystkim przepisy składają się na ten dowcipny i pełen radości życia przewodnik po najsmaczniejszych zakątkach Węgier... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
 Marta: 10.10.2017, 21:43
 a gdzie rozwiązanie zadania?
 joe: 24.09.2016, 00:12
 bylo 24 harecerzy ale to oni mieli bardzo slaby apetyt
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej