Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Jarzębinówka


Na zdrowie!

Polska słynęła dawniej z nalewek. Robiło się je zalewając owoce czy zioła okowitą, czyli wódką. Każdy dom miał swoje pilnie strzeżone przepisy, a delektowanie się aromatycznym kieliszeczkiem obowiązkowo wieńczyło uroczysty obiad. Dziś trunek ten odszedł trochę w zapomnienie, choć lecznicze nalewki według dawnych receptur, m.in. zakonnych, można kupić gotowe. Można je również zrobić samodzielnie.

- Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Ja-łowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu - wymienia Bogumił Janowski, produkujący domowe trunki od ponad 20 lat. - Kiedyś ktoś mnie poczęstował, postanowiłem kupić gąsior i spróbować samemu. Od tamtej pory robię nalewki regularnie, wykorzystując to, co akurat daje natura. To moje hobby. Lubię odkrywać coraz to nowe smaki nalewek z pigwy, jarzębiny, piołunu, tarniny, mniszka lekarskiego. Kiedy dojrzeje aronia, która pomaga w infekcjach górnych dróg oddechowych, kupuję ją i zalewam spirytusem, pączki brzozy zbieram dla teściowej na reumatyzm, a na koniec lata przygotowuję duże ilości malin na przeziębienie. Wszystko to może wzmocnić i wyleczyć, wystarczy tylko wejść w rytm natury.

- Do robienia nalewek trzeba dużo cierpliwości i zdyscyplinowania. Maceracja ziół i korzeni trwa od 48 godzin do 4 tygodni, a owoców od 4 do 10 tygodni. Nalewka im dłużej postoi, tym jest cenniejsza. Goście, którzy do mnie przychodzą, wiedzą, że nie wyjdą bez buteleczki lekarstwa mojej roboty. Wielu pomogło na różne schorzenia. Ja zaś nie pamiętam, kiedy się ostatnio przeziębiłem - zapewnia Bogumił Janowski.

Składniki:
owoce jarzębiny cukier sok z cytryny wódka 45 proc.

Sposób przygotowania:
Zebraną po pierwszym przymrozku (lub zmrożoną w zamrażalniku) jarzębinę upiec rozłożoną na folii aluminiowej na blasze w piekarniku tak, by się nie przypaliła. Wsypać do gąsiora warstwami na przemian cukier i jarzębinę (1/2 kg cukru na 1 kg owoców), napełniając gąsior mniej więcej w 3/4. Dodać sok z cytryny (1 cytryna na 1 kg owoców). Rozrobioną wcześniej ze spirytusu wódką zalać gąsior do pełna i pozostawić w ciepłym lub słonecznym miejscu na 18-21 dni. Po tym czasie zlać macerat. Owoce zmiażdżyć wałkiem i wycisnąć. Powstały płyn przefiltrować przez bibułę filtracyjną i połączyć z maceratem. Przelać do butelek i szczelnie zakorkować.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 3 października 2010



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Wyjaśnienie liturgii Wielkiego TygodniaWyjaśnienie liturgii Wielkiego Tygodnia

Tajemnica Triduum PaschalnegoTajemnica Triduum Paschalnego

Ostatnia WieczerzaOstatnia Wieczerza

Jak dobrze odbyć sakrament pojednaniaJak dobrze odbyć sakrament pojednania

Skąd sie bierze kapłaństwoSkąd sie bierze kapłaństwo

Tryptyk PaschalnyTryptyk Paschalny

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej