Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Gofry

     Chrupiące gofry

     Jesteśmy na odpuście, festynie, w górach lub nad morzem, a wokół roznosi się zapach gofrów. Mijający nas ludzie są jakby żywą reklamą. Umazani bitą śmietaną, chrupią gofry. - Wiem, że na jednym się nie skończy - mówi Maria Sokolska, mama czwórki skrzatów. - Postanowiłam więc kupić gofrownicę i napiec tyle gofrów, żeby przynajmniej na jakiś czas był spokój. No i był - do następnych wakacji, kiedy nie mogliśmy przejść przez promenadę, bo dzieci stały już w kolejce po gofra. Teraz zabieram gofrownicę na wakacyjne wyjazdy. Tylko nie mam pomysłu, co zrobić, żeby gofry chrupały jak te z budki.

     Patrząc na fora internetowe, jest to problem chyba każdego, kto próbuje piec gofry. "Z mlekiem czy bez", "cukier puder zamiast zwykłego", "podpiec dodatkowo w piekarniku", "dodać dwie łyżki majonezu" - radzą internauci. Użytkownicy komputera i gofrownicy wciąż wydają się jednak bezradni, a gofry jak nie chrupały, tak nie chrupią, przypominając elastyczne naleśniki.

     - I nawet najwymyślniejsze przepisy nic tu nie poradzą! - śmieje się Rafał Zawadzki, właściciel budki z goframi.

     - Problemem jest za mała moc gofrownicy. Sprzęt sprzedawany w sklepach ma najczęściej moc około 650-750 W, a powinien mieć 1300-1400 W, tak jak gofrownicę gastronomiczne, aby ciasto mogło szybko urosnąć, odparować wodę i upiec się. Mogę doradzić, aby nie stosować za dużo mleka i po usmażeniu nie kłaść gofrów jeden na drugi.

     Posiadaczom gofrownic zalecamy zmierzyć się z wyzwaniem i udoskonalać swoje przepisy, bo kto powiedział, że domowe gofry są gorsze?

     Składniki:
     20 dkg mąki ziemniaczanej 20 dkg mąki pszennej 25 dkg cukru torebka cukru wanilinowego 200 g margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 5 jajek olej sojowy

     Sposób przygotowania:
     Białka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier waniliowy i zwykły, dodać margarynę - roztopioną wcześniej w garnku - i żółtka. Zmiksować dodając trochę wody, aby ciasto było wyraźnie gęściejsze od naleśnikowego. Na koniec dodać ubite białka. Ciasto zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem za pomocą pędzelka. Nakładać 1-2 łyżki ciasta, do zalania catej formy. Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając o coś pionowo. Podawać z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub cukrem pudrem.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

10 października 2010


Książka kucharska św. Hildegardy Książka kucharska św. Hildegardy
Wilghard Strehlow
Już przed 800 laty Hildegarda z Bingen wskazywała na to, że najlepszym lekarstwem jest jedzenie. Głównym punktem jej nauki o żywieniu jest orkisz, któremu przypisuje wybitne działanie lecznicze. Dotyczy to również dużej liczby warzyw, owoców, ziół i przypraw.... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 Andre: 19.10.2010, 03:29
 Andre: 18.10.2010, 13:48 Jezus do Św. Faustyny: Jestem święty po trzykroć i brzydzę się najmniejszym grzechem. Nie mogę kochać duszy, którą plami grzech, ale kiedy żałuje, to nie ma granicy dla Mojej hojności, jaką mam ku niej. Miłosierdzie Moje ogarnia ją i usprawiedliwia. Miłosierdziem Swoim ścigam grzeszników na wszystkich drogach ich i raduje się Serce Moje, gdy oni wracają do Mnie. Zapominam o goryczach, którymi poili Serce Moje, a cieszę się z ich powrotu. Powiedz grzesznikom, że żaden nie ujdzie ręki Mojej. Jeżeli uciekają przed miłosiernym Sercem Moim, wpadną w sprawiedliwe ręce Moje. Powiedz grzesznikom, że zawsze czekam na nich, wsłuchuję [się] w tętno ich serca, kiedy uderzy dla Mnie. Napisz, że przemawiam do nich przez wyrzuty sumienia, przez niepowodzenie i cierpienia, przez burze i pioruny, przemawiam przez głos Kościoła, a jeżeli udaremnią wszystkie łaski Moje, poczynam się gniewać na nich, zostawiając ich samym sobie i daję im czego pragną.(Dz 1728)
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej