Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Tort herbatnikowy

     Historia niejednego tortu

     Obchodziliśmy urodziny koleżanki. W kulminacyjnym momencie zamiast tradycyjnego "Sto lat" rozległ się ogólny śmiech, bo jubilatka Anita, wchodząc z różowym tortem z liczbą 23 zamiast 29 powiedziała: "Przepraszam, ale nigdzie nie mogłam kupić dziewiątki...".

     Był to tylko początek dyskusji, na ile sposobów można zepsuć tort.

     - Kiedyś robiłam tort dla siostry - zaczęła Marta. - Zgodnie z przepisem upiekłam biszkopty, zrobiłam krem, wszystko poukładałam piętrowo i zabrałam się do dekoracji. Obracając moje dzieło na tortownicy przyklejałam na jego wierzchu małe czerwone różyczki. Kiedy miałam położyć ostatnią, tort spadł ze stołu. Akurat w chwili, kiedy do kuchni wchodziły siostra z mamą! Udało nam się tort odratować, z tym że różyczki zostały już na spodzie.

     - Ja kiedyś do biszkoptu zamiast cukru waniliowego wsypałam kwasek cytrynowy - śmiała się Bożena.

     - Mnie przyszło do głowy, żeby zrobić tort na czwarte urodziny synka. Upiekłam dwa biszkopty, ale oba opadły. Skleciłam z nich cienki torcik i dla bajeru dołożyłam niegasnące świeczki. Taka była zabawa z ich zdmuchiwaniem, że nikt nie narzekał na smak - opowiedziała Anna.

     - A kiedy mój mąż miał urodziny, postanowiłam zrobić mu niespodziankę. Wstawiłam biszkopt do piekarnika, a sama poszłam zrobić się na bóstwo. Od malowania rzęs oderwał mnie swąd spalonego ciasta. Marek miał być za 45 minut w domu. Krem był już gotowy, co robić? Znalazłam kilka paczek herbatników. Poukładałam je w tortownicy i przełożyłam kremem. Marek śmiał się z tego pół wieczora, ale docenił moją pomysłowość, pomimo ogólnego zapachu spalenizny - dodała swoją historię Ilona.

     Pomysłów na zepsucie tortu jest więc wiele, zawsze więc można ratować się alternatywą z herbatników.

     Składniki:
     250 g masła kokosowego 3 jajka 3 tyżki gorącej kawy szczypta soli 180 g cukru 5 łyżek kakao olej do wysmarowania formy 200 g maślanych herbatników

     Sposób przygotowania:
      Masło kokosowe roztopić, a potem schłodzić, wstawiając naczynie do garnka z zimną wodą. Jajka wbić do miski. Dodać kawę, sól, cukier i dobrze utrzeć. Dodawać kakao i po łyżeczce masła kokosowego, dokładnie ucierając. Doprawić do smaku. Formę wysmarować olejem i wyłożyć papierem pergaminowym. Ułożyć warstwę herbatników i posmarować kremem. Kolejne warstwy układać, lekko wciskając herbatniki w krem. Formę wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Tort wyjąć z formy, zdjąć papier i udekorować.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

31 października 2010


Przepisy dobrego Pana Boga. Kuchnia włoska Przepisy dobrego Pana Boga. Kuchnia włoska
Siostra Germana
Siostra Germana lubi powtarzać, że "dobry Pan Bóg oddał nam do dyspozycji wiele wyśmienitości, wszystko najlepsze, czego można zapragnąć". Naszym zaś zadaniem jest te cenne dary przyrody podać na stół przygotowane w jak najlepszy sposób, zgodnie z następującymi po sobie porami roku. ... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 Halina: 16.01.2015, 17:11
 MASŁO KOKOSOWE?
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej