Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Tortilla z nadzieniem


Małżeński Meksyk

Cześć kochanie, kiedy wrócisz, bo ja właśnie czekam na ciebie w domu. Co zaplanowałaś na obiad? - ścigał telefonicznie w dziesiątej godzinie pracy Ilonę, ekonomistkę, głodny małżonek. - Nic, Marku, ponieważ moja branża niewiele ma wspólnego z gotowaniem. Ale skoro jesteś już w domu, to może mógłbyś zrobić jakiś obiadek dla mnie? Będę za godzinę, pa!

Kiedy mężczyzna staje na wysokości zadania? Kiedy wie, że bez niego - jedzenia nie będzie! - Marek chyba odnalazł się w nowej roli, bo w drzwiach przywitał mnie w kolorowym sombrero, które przywiózł z naszej podróży poślubnej. I zawołał: "Hola Chichita Zrobiłem ci taką tortillas, że pozazdrości mi każda mamitas" - śmieje się Ilona. - Był taki dumny z siebie, że nie pozwolił mi na żaden wkład własny, a podczas" kolacji raczył mnie ciekawostkami, jak można by było przyrządzić danie inaczej.

Przede wszystkim warto pokusić się o samodzielne zrobienie tortilli. Wymieszać 150 g mąki pszennej i 100 g kukurydzianej, dodać sól, stopione i schłodzone masło i letnią wodę. Zagnieść ciasto, podzielić je na 6-8 porcji i rozwałkować. Potem grillować lub smażyć z obu stron przez trzy minuty. A jeżeli nie wykorzystamy wszystkich placków, lepiej nie zostawiać ich na później, ponieważ będą łamliwe. Można z nich za to zrobić charakterystyczne meksykańskie chipsy do sosu salsa: tortille podzielić na małe kawałki i smażyć w głębokim tłuszczu. - Markowi tak spodobało się robienie tortilli, że ostatnio zapowiedział przygotowanie ich na spotkanie z naszymi przyjaciółmi. Zamknął się w kuchni na godzinę, a potem wyszedł stamtąd z wielką blachą gorących placków z farszem - opowiada Ilona. - Nie muszę chyba dodawać, że wszystkich zatkało, bo zawsze byliśmy przekonani, że kto jak kto, ale Marek gotować nie umie!

Składniki:
6 placków tortilla (można kupić w większych sklepach) 400 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 1 cebula 4-5 pieczarek pół puszki pomidorów w sosie pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki czerwona czubrica lub inna pikantna przyprawa sól pieprz olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Na tyżce oleju przysmażyć drobno pokrojone pieczarki i cebulę. W garnku rozmieszać pomidory z puszki. Dodać pieczarki i cebulę. Na tej samej patelni przysmażyć mięso mielone, dodać do sosu razem z odcedzoną fasolą. Doprawić do smaku i zagotować. Tortilla nadziewać i zwijać wedle uznania. Podgrzewać w mikrofalówce lub zapiec w piekarniku przez kilka minut.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 21 listopada 2010



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Wyjaśnienie liturgii Wielkiego TygodniaWyjaśnienie liturgii Wielkiego Tygodnia

Tajemnica Triduum PaschalnegoTajemnica Triduum Paschalnego

Ostatnia WieczerzaOstatnia Wieczerza

Jak dobrze odbyć sakrament pojednaniaJak dobrze odbyć sakrament pojednania

Skąd sie bierze kapłaństwoSkąd sie bierze kapłaństwo

Tryptyk PaschalnyTryptyk Paschalny

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej