Nie ma obawy: świece, które demonstrujesz zdumionej widowni nie zostały zrobione z wosku ani z parafiny, lecz z jabłek i orzechów. Ale tę tajemnicę zachowaj wyłącznie dla siebie...
Sztuczkę należy przygot ować następująco: Pokrój duże jabłko w podłużne paski. (Uważaj, żeby nie odsłonić jądra z ziarenkami!) Kawałkom jabłka musisz nadać kształt i grubość niewielkich świeczek. Ich górny koniec pokrop sokiem z cytryny (nie dla smaku, lecz dlatego, żeby jabłkowa świeczka nie zmieniła koloru). Potem ukrój mały kawałeczek orzecha włoskiego lub migdału, wetknij w świeczkę i wstaw ją do świecznika. Zapal "knot" tylko na chwilkę, po czym zdmuchnij natychmiast; teraz ma czarny kolor i wygląda jak prawdziwy.
Podczas demonstrowania sztuczki jeszcze raz zapal świeczkę. Taka jabłkowo-orzechowa świeca będzie się oczywiście palić tylko przez dwie-trzy sekundy. Zgaś płomień po upływie jednej sekundy, włóż świeczkę do ust i spałaszuj z wielkim apetytem. (Jeżeli bardziej smakują ci banany, możesz wykonać swoją świeczkę także z banana).
A teraz wyobraź sobie powszechne zaskoczenie, kiedy zdejmiesz z choinki spreparowaną uprzednio świeczkę i zjesz ją na oczach wszystkich!
Nikolaus Lenz
Podziel się i innymi: