Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Wielkanoc u zmartwychwstanek

     Ze świąt Zmartwychwstania Pańskiego siostry zmartwychwstanki cieszą się podwójnie - w dodatku w Radości pod Warszawą.

     - 15 sierpnia minionego roku obchodziłam w zakonie złoty jubileusz. Może i każde nasze wspólnotowe święta wyglądają podobnie, ale zmartwychwstanki zawsze przeżywają je w sposób szczególny - mówi siostra Anuncjata.

     Już od wielu dni siostry mają huk roboty - Staramy się, aby jeszcze przed Niedzielą Palmową wszystko było dokładnie posprzątane, tak aby w Wielkim Tygodniu móc pogrążyć się w ciszy - tłumaczy siostra Anuncjata.

     Siostry pamiętają, aby we właściwym czasie" posadzić rzeżuchę, uzbierać odpowiednią ilość cebulowych łupinek do farbowania jajek, przystroić ołtarz. Powoli zaczynają się też pierwsze wypieki.

     - Jesteśmy zakonem typu wychowawczego, prowadzimy katechezy w pobliskich szkołach - zaznacza, siostra. - W środę przed świętami kończą się lekcje, ale siostry katechetki mają jeszcze jedno zadanie: przygotować z dziećmi życzenia dla księży na Dzień Kapłański. W czwartek spotykamy się z siostrami na uroczystej agapie. Od tego momentu oficjalnie rozpoczynamy Triduum Paschalne

     W Wielki Piątek jest przewidziany tylko jeden posiłek, a te siostry, którym pozwala na to stan zdrowia, żyją o chlebie i wodzie. Post obowiązuje jeszcze w Wielką Sobotę. Radość następuje dopiero następnego dnia podczas uroczystości rezurekcyjnych. To święto patronalne w zakonie i ma dla nich szczególnie uroczysty charakter. Sześć radosnych sióstr z Radości spotyka się potem na śniadaniu. Centralną część stołu zajmują małe pagórki rzeżuchy, a pośród nich stawiany jest świąteczny baranek z ciasta. Odczytywane są życzenia od władz zakonnych, potem siostry dzielą się jajkiem, a następnie wszystkie siadają do pięknie zastawionego stołu. - Daniem głównym jest wtedy tradycyjny żur. Obok wędlina, sałatki oraz ciasta: serniki, babki drożdżowe, makowce i wiadoma rzecz: mazurek! - śmieje się siostra Anuncjata. - W ten dzień nie przyjmujemy żadnych gości, cieszymy się ze Zmartwychwstania tylko we własnej wspólnocie.

     Składniki:

     1,5 l wywaru z mięsa i warzyw 1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki) 50 dag surowej białej kiełbasy jajka na twardo 1/2 szklanki gęstej śmietany 1 łyżka startego chrzanu 1 cebula 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 1,5 łyżki majeranku 10 ziarenek czarnego pieprzu sól pieprz mielony

     Sposób przyrządzenia:
     Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciś-nięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Dodać da żurku. Zagotować. Podawać z połówkami jajek licząc po jednej na porcję.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

4 kwietnia 2010


Świętujmy Wielkanoc Świętujmy Wielkanoc
Bogusław Zeman SSP
Praktyczny, świetnie napisany poradnik, wyjaśniający znaczenie chrześcijańskich obrzędów związanych ze Świętami Wielkanocnymi. Książka przypomina o religijnym wymiarze tych dni i pomaga je w odpowiedni sposób przeżyć wszystkim, którzy zwą się uczniami Chrystusa Zmartwychwstałego... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej