Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Alergia pokarmowa

     Alergia pokarmowa powstaje w wyniku nadwrażliwości organizmu na różne, zupełnie zwyczajne składniki pokarmowe.

     Może pojawiać się w każdym wieku, choć zdecydowanie częściej występuje u dzieci, zwłaszcza u najmłodszych. Badania epidemiologiczne wykazują nadwrażliwość pokarmową u 1-2 proc. osób dorosłych i u 4-8 proc. dzieci. We wczesnym okresie życia układ immunologiczny jest niedojrzały, a ściany przewodu pokarmowego nieszczelne, dlatego alergeny łatwo przenikają do krwi i wywołują reakcje uczuleniowe. U noworodków i małych niemowląt objawy alergii pokarmowej mają bezpośredni związek z mlekiem, jedynym pokarmem spożywanym w tym okresie. Potem, wraz z wiekiem dziecka, dieta ulega zróżnicowaniu, co zwiększa znacznie liczbę potencjalnych alergenów.

     Rozwój alergii pokarmowej zależy od czynników genetycznych, środowiskowych oraz stopnia ekspozycji na różne składniki pożywienia. W zasadzie każdy pokarm może być alergenem, choć znaczenie pojedynczych produktów jest zmienne, często zależy od zwyczajów żywieniowych w danym kraju i w konkretnej rodzinie. W Polsce najczęstsze alergeny pokarmowe to: mleko krowie, białko jaja kurzego, soja, pszenica, ryby, skorupiaki i inne owoce morza, orzechy, owoce cytrusowe i drobnopest-kowe (pomidory, truskawki, poziomki), kakao, czekolada.

     Objawy alergii pokarmowej są bardzo różnorodne i zmienne, mogą pojawiać się pod postacią reakcji natychmiastowej lub opóźnionej. Dolegliwości dotyczą wielu narządów. Najczęściej obserwowane są objawy z przewodu pokarmowego: biegunki, wymioty, zaparcia, ulewania, bóle brzucha, wzdęcia, oraz objawy skórne: różnorodne wysypki, pokrzywki, obrzęki. Czasem pojawiają się objawy ze strony układu oddechowego: katar, kaszel, duszność, oraz układu nerwowego: nadpobudliwość lub apatia, bóle głowy, chwiejność emocjonalna, zaburzenia snu. U niektórych osób występuje tzw. zespół anafilaktyczny jamy ustnej: obrzęk, świąd lub pieczenie języka, gardła i podniebienia. Dolegliwości te obserwowane są najczęściej po spożyciu świeżych warzyw i owoców. Najcięższą manifestacją alergii pokarmowej jest wstrząs alergiczny, połączony z omdleniem i zaburzeniami świadomości.

     Niestety, rozpoznanie alergii pokarmowej i wykrycie szkodliwego składnika wcale nie jest łatwe. Brak bowiem jednego, uniwersalnego testu, który jednoznacznie rozstrzygałby problem. Najważniejszą rolę odgrywa analiza sposobu odżywiania oraz szukanie związku między konkretnym pokarmem a odczuwanymi dolegliwościami. Należy wykonać pewne badania dodatkowe, które mogą ułatwić postawienie prawidłowego rozpoznania: testy skórne, stężenie IgE i poziom swoistych przeciwciał IgE.

     Podstawą leczenia alergii pokarmowej jest odpowiednia dieta, polegająca na wyeliminowaniu szkodliwych alergenów, uczulających składników pokarmowych. Kiedy nasilenie objawów jest bardzo duże, należy dodatkowo zastosować leki (Zyrtec, Claritina, Telfast).


Ewa Najberg - doktor medycyny
Tekst pochodzi z Tygodnika

9 października 2011


Sen Sen
J. Paul Caldwell
Autor wyjaśnia, co służy, a co szkodzi nocnemu odpoczynkowi, wymienia zaburzenia snu i radzi, jak postępować, by nie mieć kłopotów z zaśnięciem i utrzymaniem snu... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej