Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Choroba wrzodowa

     Zbliża się wiosna, a wraz z nią zwiększona zapadalność na schorzenia przewodu pokarmowego, przede wszystkim chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Jakie są typowe objawy tej choroby?

     Najważniejszy jest ból lub dyskomfort w nadbrzuszu z towarzyszącymi niekiedy nudnościami lub wymiotami. Ból pojawia się od jednej do trzech godzin po posiłku, często w nocy z towarzyszącym uczuciem głodu (tzw. nocny ssący ból głodowy) lub rano. Dolegliwości nawracają co kilka miesięcy, obecnie coraz rzadziej sezonowo. Zakażenie bakterią Helicobacter pylon obok nadmiernego wydzielania kwasu solnego jest najczęstszą przyczyną chorób. Nie mniejsze znaczenie ma również palenie papierosów, leki przeciwbólowe i przeciwzapalne jak np. aspiryna, ketonal, majamil oraz nękające nas od rana stresy.

     Używki i mocne przyprawy nie powodują owrzodzenia, ale mogą zaostrzać dolegliwości. U części pacjentów choroba może przebiegać nietypowo, bez bólu. Zwykle dotyczy to ludzi starszych oraz stosujących przewlekle środki przeciwbólowe. Wówczas pierwszym objawem bywają powikłania, czasem bardzo groźne jak np. krwawienie z wrzodu z typowymi czarnymi tzw. smolistymi stolcami, a czasem z wymiotami przypominającymi fusy od kawy.

     Ważnym badaniem jest gastroskopia. Polega ona na wprowadzeniu do żołądka przewodu - endoskopu i obejrzeniu przewodu pokarmowego od środka. Dzięki gastroskopii możemy postawić dokładną diagnozę - zobaczyć, czy bóle są spowodowane chorobą wrzodową czy może „tylko" stanem zapalnym, sprawdzić, czy u danej osoby występuje zakażenie bakterią. Jeśli tak, to można leczyć tę infekcję antybiotykami - przyspiesza to gojenie, a także zapobiega nawrotom. I jeszcze bardzo ważna informacja - podobne dolegliwości mogą występować przy nowotworach żołądka i właśnie gastroskopia pozwala postawić dokładną diagnozę.

     Nie zapomnajmy o odstawieniu leków przeciwbólowych, używek i mocnych przypraw. Posiłki powinny być o mniejszej objętości, spożywane 5 do 6 razy dziennie. Nie próbujmy leczyć się sami, nie odkładajmy wizyty u lekarza. Według starej zasady „nie ma wrzodu bez kwasu" stosujemy leki hamujące wydzielanie kwasu solnego.

     Warto jeszcze wspomnieć, że obecnie dostępne są testy serologiczne, które pozwalają sprawdzić, czy we krwi pacjenta znajdują się przeciwciała przeciwko bakterii Helicobacter pylori. Ich obecność wskazuje na infekcję bakterią. Nie pozwala jednak stwierdzić, czy zakażenie jest obecnie czy było przed rokiem. Badanie to nie zastępuje gastroskopii i nie nadaje się do oceny skuteczności leczenia.


Lek. med.
Małgorzata Nowak


Tekst pochodzi z Tygodnika

12 kwietnia 2009


Chuda Chuda
Judith Fathallah
Wstrząsająca powieść o anoreksji napisana przez nastolatkę. Siłę tej książki stanowi dramatyczne świadectwo autorki, która zachorowała na anoreksję w wieku 13 lat. Jej zmagania z chorobą trwały trzy lata, dziewczyna znalazła się na oddziale psychiatrycznym, przeszła swoje piekło. Przeszła je nie na darmo, udało jej się pokonać chorobę... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej