Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Makowiec Babci


     Łowiczanki z Kocierzewa przyjeżdżają na targi i festyny całą ekipą Kola Gospodyń Wiejskich. Suto zastawiają stoły i prezentują najbardziej charakterystyczne potrawy przygotowane wg starych przepisów. - Pyzy z gotowanych i suszonych ziemniaków, kapusta z grochem, czerwony barszcz, placek drożdżowy, mazurki i oczywiście, uwielbiany szczególnie przez moje wnuki, makowiec - opowiada Genowefa Miazek. - Wiele osób boi się go robić samemu, ale to naprawdę łatwe. Trzeba tylko dzień wcześniej namoczyć mak, a potem według przepisu: wygniatamy trochę luźniejsze ciasto drożdżowe, wałkujemy placki, które smarujemy białkiem i nakładamy porcję maku. Potem zawijamy w rulon, wkładamy do blaszki, żeby samo trochę podrosło i do piekarnika. - Ja uczyłam się przez naśladowanie babci, mamy a potem teściowej, zawsze chciałam dobrze gotować, bo to był powód do dumy! - mówi mistrzyni.

     Najbardziej ciekawa wydaje się jednak potrawa o tajemniczej nazwie "kluski rżnięte na ręku". - Bo dawniej nie każdy miał w domu stolnicę! - śmieje się gospodyni. - Ciasto mieszało się w kopańce, drewnianej, podłużnej misce, potem wałkowało na krótkie paski, kroiło na dłoni i kluski trafiały prosto do gotującej się wody. To nie jest niebezpieczne, tylko trzeba wiedzieć, jak trzymać nóż i mieć trochę zdolności w rękach - zapewnia pani Miazek. - Chleb też piekło się samemu, w dzieżach. Garnki były dużo cięższe i większe niż teraźniejsze, bo gotowało się na ogniu rozpalanym w kuchni węglowej, która miała różnej wielkości fajerki i do nich trzeba było dopasować naczynia.

     SKŁADNIKI CIASTA
     2 szklanki mąki 5-8 jaj ½ kostki masła 120 ml mleka 4 łyżki cukru sól 1 łyżka oleju cukier waniliowy 30 g drożdży

     MASA MAKOWA
     500 g maku kostka masła 4 jaja, oddzielnie żółtka i białka 200 g cukru łyżka miodu ulubiony zapach do ciasta rodzynki orzechy włoskie starta skórka pomarańczowa

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Mak zalać wrzącą wodą i zostawić, potem odsączyć i zmielić przynajmniej trzy razy, dodać 4 żółtka zmiksowane z cukrem i aromat. Utrzeć z masłem, dodać bakalie i miód, a na koniec pianę, przed samym rozłożeniem na cieście. Ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką mąki i dwoma łyżeczkami cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, szczyptę soli, aromat i wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczone masło i olej, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować i nałożyć masę makową. Zawinąć, posmarować białkiem. Piec 30 min w temp. 180 st.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

14 grudnia 2008


   

Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka? Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka?
Anna Jedna
Niniejsza książka to pomoc dla tych, którzy chcą zachować wierność małżeńską, niezależnie od okoliczności i ludzkiej słabości. To także znakomity podręcznik Bożej mądrości i Bożej miłości dla tych, którzy przygotowują się do zawarcia sakramentalnego małżeństwa... » zobacz więcej


Wasze komentarze:
 halina: 19.11.2014, 09:26
 uwielbiam makowce !!!!!
(1)


Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej