Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Łatwe pierniczki

CZAS NA PIERNICZKI

Początek grudnia to idealny moment na przygotowanie świątecznych pierniczków. Te tradycyjne, z dużą ilością miodu, zwykle po upieczeniu są twarde, ale po paru tygodniach miękną. Aby przyspieszyć ten proces, trzeba je trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku wraz z kawałkami jabłek lub pomarańczy (które należy wymieniać co parę dni). Dopiero gdy zmiękną, możemy je polukrować - w przeciwnym razie warstwa lukru utrudni wchłanianie wilgoci.

Jeśli wolimy zająć się wypiekami tuż przed Wigilią, szukajmy przepisu, w którym będzie wyraźnie zaznaczone, że pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu. W tym przypadku ciasto nie powinno być rozwałkowane zbyt cienko (im cieńsze ciasteczka, tym twardsze). Pilnujmy też dokładnie czasu pieczenia: zwykle wystarczy dziesięć minut. Pierniczki łatwo przypalić, bo od początku mają ciemny kolor i nie widać, kiedy stają się rumiane. Dotykane w czasie pieczenia mogą się wydawać jeszcze surowe, Jednak nie sugerujmy się wrażeniem - po wystygnięciu szybko staną się sztywne.

Jako ozdoby na choinkę lepiej stosować twarde ciasteczka, by mieć pewność, że nie pękną i nie spadną na podłogę. Dziurki do przewlekania nitki najwygodniej zrobić w surowym cieście, np. za pomocą słomki do napojów. Po upieczeniu będzie to o wiele trudniejsze; można wtedy posłużyć się grubszą igłą do szycia z nawleczoną nitką.

Przygotowanie pierniczków to świetny sposób na spędzenie czasu z rodziną. Dzieci uwielbiają zagniatać ciasto i wycinać różne kształty (trzeba tylko uważać, żeby nie zjadały surowego ciasta!). W tym roku upiekłam pierniczki razem z dwuipółletnim synem już w połowie listopada. Aby były zdrowsze, zmodyfikowaliśmy przepis: zamiast mąki pszennej użyliśmy orkiszowej, zmniejszyliśmy ilość cukru, a lukier zrobiliśmy z ksylitolu zmielonego na puder. Można też ozdobić pierniczki przed upieczeniem: posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bakaliami - wtedy lukier nie będzie potrzebny.

Wspólne pieczenie spodobało się mojemu synkowi tak bardzo, że teraz codziennie wyciąga foremki i chce wycinać gwiazdki, choinki, aniołki... Wycinamy więc... z masy solnej. Te zaś można "polukrować" farbami.
SKŁADNIKI
1,5 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3 łyżki miodu 3 czubate łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta zmielonego ziela angielskiego szczypta zmielonych goździków

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Masło, miód i cukier umieścić w garnku i podgrzewać, aż się rozpuszczą. Gdy masa przestygnie, dodać mąkę, sodę oczyszczoną, jajko, kakao i przyprawy, dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt miękkie, schować je na pół godziny do lodówki. Rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką, wycinać pierniczki za pomocą foremek. Piec ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 737

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej