Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Lizaki wigilijne

     Co region to obyczaj

     Przygotowując menu na święta Bożego Narodzenia, warto uwzględnić nie tylko znane potrawy, które robimy od lat, ale także te mniej popularne. Bogatym źródłem inspiracji jest polska kuchnia regionalna. Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zarejestrowano osiem potraw wigilijnych z różnych części Polski. Jest wśród nich m.in. kapusta wigilijna po pysznicku, kwas wigilijny z wioski Cygany czy zupa z suszonych śliwek z Klęczan, a także śliszki i mołcka, charakterystyczne dla województwa opolskiego.

     Śliszki to bułeczki z makowym nadzieniem posypane startym piernikiem. Tradycja ich pieczenia pochodzi z czasów, kiedy Boże Narodzenie i Nowy Rok obchodzono jako jedno pasmo świąt nazywane Godami. Bułeczki z makiem pozostałe z Wigilii podawało się także 31 grudnia i 1 stycznia, a ponieważ były już czerstwe, gospodynie moczyły je w mleku i posypywały piernikiem. Z kolei mołcka (moczka) to niezwykła zupa o słodkim smaku, składająca się z piernika, piwa, bakalii i suszonych owoców.

     Równie interesującym przysmakiem są lizaki wigilijne z Ulanowa. To podkarpackie miasto, położone u ujścia rzeki Tanwi do Sanu, było kiedyś jednym z najważniejszych ośrodków flisactwa w Polsce. Współcześnie mieszkańcy kultywują flisackie tradycje, także te kulinarne: wytwarzają m.in. chleb flisacki, chrupaczki, nalewkę jeżynową leśną oraz lizaki wigilijne. Wbrew nazwie, są to placki drożdżowe smażone na oleju lnianym, posypane cukrem. Jedzono je rękami, a potem oblizywano palce, stąd "lizaki".

     Na Liście Produktów Tradycyjnych znalazły się także pierniki z Krzywinia w województwie wielkopolskim. Kościół benedyktynów w Krzywiniu, wybudowany w XII w., był jednym z najstarszych w kraju ośrodków kultu św. Mikołaja. W 1965 r. ówczesny proboszcz wpadł na pomysł obdarowywania dzieci piernikami w dniu odpustu parafialnego i ta tradycja przetrwała do dziś. Pierniki mają kształt św. Mikołaja, z czapką biskupią na głowie i pastorałem w ręku. Dwa lata temu w Krzywiniu ustanowiono nawet piernikowy rekord Polski: zebrało się aż 780 osób, które wspólnie jadły pierniki w tym samym czasie.

     Składniki:
     3 szkl. mąki 30 g drożdży 2 jajka 2 szkl. wody 2 łyżki cukru szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania

     Sposób przyrządzenia:
     Drożdże rozkruszyć, wymieszać z kilkoma łyżkami wody i mąki oraz cukrem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy, resztę wody, jajka i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać tłuszcz (w oryginalnym przepisie olej lniany, ale można użyć innego), smażyć placki z obu stron na złoty kolor, posypać cukrem pudrem.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 738


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść



[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2020 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej