Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Karp w śmietanie

     Karp wciąż w modzie

     W tym roku 56 proc. Polaków zamierza kupić karpia jako rybę na świąteczny stół - wynika z badania IMAS International dla Organizacji Producentów Polski Karp. Rok temu w naszym kraju sprzedano 20,8 tys. ton karpi, z czego ponad 80 proc. w grudniu. Tradycja wciąż pozostaje silna, choć zauważalny jest też trend kupowania na Wigilię innych gatunków ryb: łososia, dorsza czy sandacza.

     Dlaczego warto wybrać właśnie karpia? Producenci podkreślają, że hodowla tych ryb ma pozytywny wpływ na środowisko. Chów karpi jest prowadzony na ziemiach polskich od XII w., a współczesne metody nawiązują do tych stosowanych w średniowieczu. Karpie są hodowane w naturalnych stawach ziemnych, w których na jednego osobnika przypada co najmniej 10 tys. litrów wody. Na terenie stawów znajdują schronienie także dzikie zwierzęta, w tym wiele gatunków ptaków błotno-wodnych, dzięki czemu wzbogaca się lokalna różnorodność biologiczna. Według poradnika "Jaka ryba na obiad" opublikowanego przez organizację WWF, połów karpia nie zagraża przyrodzie, zatem można go kupować bez obaw.

     Mięso karpia ma też wiele korzyści zdrowotnych: jest źródłem wartościowego białka, a zawarte w nim tłuszcze, w przeciwieństwie do tłuszczów w mięsie, nie przyczyniają się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi. Te właściwości docenili naukowcy z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, którzy próbują stworzyć przekąskę energetyczną na bazie mięsa karpi dla sportowców. Jeśli się uda, być może przekąska będzie stosowana przez reprezentantów Polski na igrzyskach olimpijskich w 2020 r.

     Karpia można przyrządzić na różne sposoby: tradycyjnie usmażyć na patelni, podać w galarecie czy z warzywami "po grecku" - ale nie tylko. Warto poszukać nowych przepisów, by wprowadzić odmianę do świątecznego menu. Inspiracji może dostarczyć np. dostępny w Internecie przewodnik "Karp nie tylko od święta" stworzony przez Lokalną Grupę Rybacką Opolszczyzna. Można tam znaleźć nietypowe przepisy: pieczony karp nadziewany warzywami, smażony na miodzie, duszony z pieczarkami, karp po żydowsku z żurawiną czy kulki z mielonego karpia.

     Składniki:
     dzwonka karpia sól pieprz cebula masło gęsta kwaśna śmietana natka pietruszki

     Sposób przyrządzenia:
     Dzwonka karpia posypać solą i pieprzem, przełożyć talarkami cebuli i odstawić na dwie godziny. Oddzielić rybę od cebuli i usmażyć na maśle, a cebulę udusić do miękkości. Ułożyć karpia w brytfannie, obłożyć cebulą i zalać śmietaną wymieszaną z dużą ilością pokrojonej natki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić parę minut pod przykryciem.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 739


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść



Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]


Modlitwy | Opowiadania | Zagadki | Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2020 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej