Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Karp w śmietanie

Karp wciąż w modzie

W tym roku 56 proc. Polaków zamierza kupić karpia jako rybę na świąteczny stół - wynika z badania IMAS International dla Organizacji Producentów Polski Karp. Rok temu w naszym kraju sprzedano 20,8 tys. ton karpi, z czego ponad 80 proc. w grudniu. Tradycja wciąż pozostaje silna, choć zauważalny jest też trend kupowania na Wigilię innych gatunków ryb: łososia, dorsza czy sandacza.

Dlaczego warto wybrać właśnie karpia? Producenci podkreślają, że hodowla tych ryb ma pozytywny wpływ na środowisko. Chów karpi jest prowadzony na ziemiach polskich od XII w., a współczesne metody nawiązują do tych stosowanych w średniowieczu. Karpie są hodowane w naturalnych stawach ziemnych, w których na jednego osobnika przypada co najmniej 10 tys. litrów wody. Na terenie stawów znajdują schronienie także dzikie zwierzęta, w tym wiele gatunków ptaków błotno-wodnych, dzięki czemu wzbogaca się lokalna różnorodność biologiczna. Według poradnika "Jaka ryba na obiad" opublikowanego przez organizację WWF, połów karpia nie zagraża przyrodzie, zatem można go kupować bez obaw.

Mięso karpia ma też wiele korzyści zdrowotnych: jest źródłem wartościowego białka, a zawarte w nim tłuszcze, w przeciwieństwie do tłuszczów w mięsie, nie przyczyniają się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi. Te właściwości docenili naukowcy z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, którzy próbują stworzyć przekąskę energetyczną na bazie mięsa karpi dla sportowców. Jeśli się uda, być może przekąska będzie stosowana przez reprezentantów Polski na igrzyskach olimpijskich w 2020 r.

Karpia można przyrządzić na różne sposoby: tradycyjnie usmażyć na patelni, podać w galarecie czy z warzywami "po grecku" - ale nie tylko. Warto poszukać nowych przepisów, by wprowadzić odmianę do świątecznego menu. Inspiracji może dostarczyć np. dostępny w Internecie przewodnik "Karp nie tylko od święta" stworzony przez Lokalną Grupę Rybacką Opolszczyzna. Można tam znaleźć nietypowe przepisy: pieczony karp nadziewany warzywami, smażony na miodzie, duszony z pieczarkami, karp po żydowsku z żurawiną czy kulki z mielonego karpia.

Składniki:
dzwonka karpia sól pieprz cebula masło gęsta kwaśna śmietana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Dzwonka karpia posypać solą i pieprzem, przełożyć talarkami cebuli i odstawić na dwie godziny. Oddzielić rybę od cebuli i usmażyć na maśle, a cebulę udusić do miękkości. Ułożyć karpia w brytfannie, obłożyć cebulą i zalać śmietaną wymieszaną z dużą ilością pokrojonej natki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić parę minut pod przykryciem.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 739



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Anzelm z Canterburyśw. Anzelm z Canterbury

Modlitwa do św. AnzelmaModlitwa do św. Anzelma

Ja jestem dobrym pasterzem (J 10, 11)Ja jestem dobrym pasterzem (J 10, 11)

Jezus Dobry PasterzJezus Dobry Pasterz

Szukam pasterzaSzukam pasterza

Wybór Najwyższego uczynił z Jerozolimy podnóżek stóp Jego, obszar świętyWybór Najwyższego uczynił z Jerozolimy "podnóżek stóp Jego", obszar święty

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej