Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Kutia z Wilanowa

Święta po skaropolsku

Karpie, śledzie, łososie, szczupaki, leszcze, okonie, liny i sztokfisze, a do tego ryż i migdały - takie potrawy znalazły się na stole króla Jana III Sobieskiego w Wigilię Bożego Narodzenia 1695 r. Z kolei 25 grudnia menu było całkowicie mięsne: królowi podano cielę, prosię, baranka, gęsi, kaczki, indyka, kurczaka, kapłona, cietrzewia, kiełbasy oraz ślimaki. - Wszystkie te produkty zostały spisane w księdze szafarskiej dworu Jana III Sobieskiego. To dokument odnaleziony i wydrukowany w Wilanowie - wyjaśnia Anastazja Bierz- galska, edukatorka kulinarna w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

W Muzeum przez cały rok prowadzone są warsztaty z cyklu "Staropolskie ucztowanie". Grudniowe spotkanie przebiegało pod hasłem "Przy świątecznym stole". Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z wiedzą na temat staropolskich potraw świątecznych, a następnie sami je przyrządzić pod okiem kucharzy. W menu znalazły się: karp w piernikach z sosem wiśniowym, ryż w cieście tretowany oraz kutia.

Podczas warsztatów wykorzystywana jest wiedza pochodząca z najstarszych polskich książek kucharskich, które zostały wydane w Muzeum w Wilanowie. Zrekonstruowanie przepisów z XVII w. to nie lada wyzwanie, bo nie ma w nich podanych miar i wag. Dlatego dużą rolę odgrywają kucharze, którzy próbują odtworzyć poszczególne potrawy w taki sposób, by jak najbardziej przypominały w smaku dania kuchni staropolskiej. - Jest to kwestia trochę intuicyjna, bo nie jesteśmy w stanie powiedzieć, jak te potrawy naprawdę smakowały. Wskazówki możemy znaleźć w różnych źródłach historycznych: wiemy na przykład, że ówczesna kuchnia polska była niezjadliwa dla przybyszów z innych krajów, bo była bardzo ostra - mówi Anastazja Bierzgalska.

W przyszłym roku Muzeum w Wilanowie również zaprasza na warsztaty. - Mamy ofertę dla wszystkich: od dzieci w wieku szkolnym po seniorów. W ciągu tygodnia odbywają się warsztaty dla grup zorganizowanych, a w weekendy dla rodzin. To dobra zabawa i dla dzieci, i dla dorosłych - mówi Martyna Przedpolewska, koordyna- torka warsztatów.

Składniki:
200 g pszenicy 200 g maku 2 łyżki rodzynek 1/2 szkl. soku z porzeczek 2 litry mleka 400 ml wody 10 moreli suszonych 6 fig suszonych 6 łyżek miodu garść płatków migdałów 2 łyżki pistacji

Sposób przyrządzenia:
Pszenicę i mak dokładnie płuczemy i odstawiamy zalane wodą na noc. Rodzynki zalewamy sokiem porzeczkowym lub nalewką wiśniową i również zostawiamy na noc. Następnego dnia pszenicę gotujemy w wodzie do miękkości. Do drugiego garnka wlewamy 400 ml wody i mleko/dodajemy mak i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Odsączony mak mielimy dwukrotnie w maszynce. Morele, figi i rodzynki drobno kroimy i dodajemy do pszenicy z makiem. Doprawiamy miodem, dokładnie mieszamy. Podajemy z płatkami migdałowymi i pistacjami.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 740


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Nowenna do Ducha Świętego - dzień INowenna do Ducha Świętego - dzień I

Karol - Józef Wojtyła i święty JózefKarol - Józef Wojtyła i święty Józef

Wielcy uczeni o BoguWielcy uczeni o Bogu

Ojczyzna i patriotyzmOjczyzna i patriotyzm

Ofiarowanie dnia MaryiOfiarowanie dnia Maryi

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej