Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Prawdziwy barszcz czerwony


Barszczyk czwarta klasa!

Kiedy byłam w czwartej klasie szkoły podstawowej, moja wychowawczyni, która uczyła nas polskiego, urządziła dla nas mikołajki. Przygotowała karteczki z imionami wszystkich uczniów i wrzuciła do swojego kapelusza. Dziś takie zabawy są powszechne. - U nas to już niemal tradycja - mówi Teresa Zdun ze szkoły podstawowej w Kleczkowie. - Szczególnie w klasie, która dopiero się poznaje, taka zabawa pomaga w integracji, a przy okazji uczy obdarowywania innych. Zanim zaczniemy losować, powtarzam uczniom, że nie wolno się zamieniać karteczkami ani pokazywać innym, kogo się wylosowało. Ustalamy też maksymalna kwotę prezentu: 10 zł. Niespodzianka ma nie być droga, ale z pomysłem. Oczywiście sama też biorę udział w zabawie.

Przez cały tydzień dzieci, nie chcąc powiedzieć, kogo wylosowały, pytają się nawzajem: "Jak myślisz co można kupić chłopakowi, który ma piątki z historii albo dziewczynie, która jest niska i szczupła?". Na następną godzinę wychowawczą wszyscy przynoszą kolorowe paczki i dyskretnie kładą pod małą choinką w rogu klasy, a potem z niecierpliwością czekają, czy prezent kupiony koledze lub koleżance się spodoba. - Ja mam już dość pokaźną kolekcję kubków od swoich uczniów, no i oczywiście czekoladki - śmieje się nauczycielka. - Oprócz prezentu przynoszę jeszcze sernik i barszcz czerwony, który po latach wychodzi mi jak marzenie. Kiedy wszyscy dostaną paczuszkę, robimy sobie małe śniadanie. Oglądamy nawzajem swoje prezenty, każdy jest zadowolony nawet z małej figurki bałwanka albo bombonierki. Bo na święta jakoś tak wszystko cieszy człowieka.

Składniki:
3 średnie czerwone buraki 1 pęczek włoszczyzny kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 2 tyżki soku z cytryny pieprz sól

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać, buraki pokroić na połówki. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, czosnek i majeranek. Można dosypać także trochę przypraw z suszonych warzyw. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. Dolać sok z cytryny i doprawić do smaku. Zdjąć z kuchenki, trochę przestudzić i dodać surowy starty burak dla uzyskania bardziej intensywnego koloru. Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować, żeby barszcz nie zrudział. Nalewać przez sitko. Podawać z uszkami lub pasztecikami.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 5 grudnia 2010


   

Wasze komentarze:
 kokla: 10.04.2014, 20:00
 jak mozna tak dlugo gotowac buraki , niestety zly przepis..
 lexy: 18.04.2012, 18:57
 ten przepis to chyba jest na jakąś beznadziejną zupe z buraków. {Prawdziwy barszcz robimy na zakwasie zburaków, które odpowiednio wcześniej kisimy :)
(1)


Autor

Treść

Nowości

Homilia Jana Pawła II w uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi PannyHomilia Jana Pawła II w uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny

Ósmy grudniaÓsmy grudnia

Czego dotyczy dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP?Czego dotyczy dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP?

Niepokalne Poczęcie - pocieszająca tajemnicaNiepokalne Poczęcie - pocieszająca tajemnica

Dogmat o Niepokalanym PoczęciuDogmat o Niepokalanym Poczęciu

Najbardziej popularne

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej