Prawidłowe odżywianie to nie tylko liczenie kalorii. Ważny jest także procentowy skład poszczególnych produktów. Musi być dostosowany do wieku, wagi oraz - co bardzo ważne - do współistniejących chorób. Posiłki składają się z trzech podstawowych składników: węglowodanów, białka i tłuszczu. Węglowodany stanowią ok. 50-60% składników pokarmowych. Dzielimy je na proste i złożone. Węglowodany proste to przede wszystkim słodycze: cukier, dżemy, ciastka i słodkie napoje. Nie ma diety, w której zalecane byłoby ich spożywanie, a u osób z nadwagą czy z cukrzycą są one bezwzględnie zakazane. Węglowodany złożone zawarte są w pieczywie, kaszy, ziemniakach, ryżu, warzywach szczególnie strączkowych (fasola, soja, groch) a także w mleku i owocach. Są one ważnym źródłem energii, witamin rozpuszczalnych w wodzie, minerałów i błonnika. 1 gram węglowodanów zawiera około 4 kcal. Tłuszcze stanowią około 25-30% pokarmów. Są ważnym źródłem energii, ułatwiają przyswajanie niektórych produktów, w tym także witamin, są budulcem błon komórkowych. Mogą być pochodznia zwierzęcego (smalec, masło, tłusta śmietana) - zawierają wówczas niezdrowe, nasycone kwasy tłuszczowe. Z tego powodu należy znacznie ograniczyć ich spożywanie. Tłuszcze pochodzenia roślinnego (oliwa, olej, miękkie margaryny) zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Olej słonecznikowy i sojowy powinny być spożywane na surowo, natomiast oliwa z oliwek i olej rzepakowy nadają się także do smażenia. 1 gram tłuszczu zawiera 9 kcal. Białko powinno stanowić około 15-20% naszego pożywienia. Znajduje się przede wszystkim w mięsie, jajkach, rybach i serach. Jest ważnym materiałem budulcowym, zawiera witaminy i składniki mineralne, szczególnie żelazo. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają także dość dużą ilość tłuszczu, szczególnie mięso z widocznym tłuszczem, kiełbasy, salami, pasztety mięsne-tych produktów powinny unikać osoby z nadwagą, podwyższonym poziomem choesterolu czy z cukrzycą. Należy unikać smażenia i panierowania. 1 gram białka zawiera ok. 4 kcal. Ważnym składnikiem naszego pożywienia powinien być błonnik. Znajduje się w warzywach, owocach, kaszach, pieczywie, szczególnie w tym z ziarnami. Daje uczucie sytości, a nie zawierając dużo kalorii, zmiejsza wchłanianie węglowodanów, poprawia perystaltykę jelit. To sprawia, że łatwiej schudnąć. Brak wysiłku fizycznego to druga - po nieprawidłowym odżywianiu - przyczyna nadwagi. Ruch jest dobrą metodą spalania tłuszczu: na przykład 40-minutowy spacer zlikwiduje kalorie, których dostarczył jeden pączek. Godzina tańca zlikwiduje około 450 kcal, wchodzenie po schodach (przez godzinę!) - 1100 kcal.
Wysiłek pozwala zrzucić zbędne kalorie i poprawia ogólną kondycję: zwiększa poziom "dobrego" cholesterolu - HDL, poprawia krążenie. Najlepsze efekty daje regularny wysiłek - przynajmniej 3 razy w tygodniu po 30 minut. Godzinny spacer pozwoli spalić ok. 120 kcal. Odkładamy więc nasz tygodnik i - zgodnie z jego tytułem - idziemy.
Izabela Pakulska lekarz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 16 maja 2010
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |