Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Obwarzanki


     Łakocie Wszystkich Świętych

     Podczas odwiedzania grobóv najbliższych trudno uniknąć widoku sprzedawców stojących przed bramami cmentarzy, oferujących cukierki, watę cukrową czy obwarzanki. Pomijając to, czy handel w takich miejscach jest stosowny, warto przyjrzeć się bliżej produktom wypełniającym stragany, bo niektóre z nich mają ciekawą historię.

     Na szczególną uwagę zasługuje pańska skórka, przysmak charakterystyczny dla Warszawy i okolic, produkowany już od ponad stu lat. To biało-różowe cukierki, bardzo słodkie i twarde, zapakowane w białe papierki. Wiele osób mówi o nich z nostalgią, wspominając swoje dzieciństwo. - Za czasów komunizmu w sklepach trudno było dostać dobre słodycze, dlatego tak dobrze pamiętam smak pańskiej skórki, która była łatwo dostępna: sprzedawano ją nie tylko podczas uroczystości, ale też w zwykłe niedziele pod kościołem - opowiadała mi mama. Od dziesięciu lat pańska skórka znajduje się na "Liście produktów tradycyjnych" prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak czytamy na stronie internetowej ministerstwa, najwcześniejsza definicja tego produktu została zapisana w Słowniku Języka Polskiego z 1908 r. (pod red. Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwieckiego). Użyto tam nazwy "panieńska skórka", co prawdopodobnie miało zobrazować porównanie struktury cukierka do gładkiej skóry panien. Było to "słodkie ciastko ślazowe, sprzedawane w tabliczkach po aptekach, jako środek od kaszlu lub jako przysmak".

     Dziś pańskiej skórki nie znajdziemy już w aptece. Trudno też dowiedzieć się, w jaki dokładnie sposób jest robiona, ponieważ producenci pilnie strzegą swojej tajemnicy. W internecie można znaleźć parę przepisów. Jeden z nich zawiera ubite białka, cukier, miód, wodę i sok z malin. Drugi ma w składzie także żelatynę, przecier z truskawek, konfiturę z róży i mąkę ziemniaczaną.

     W Krakowie odpowiednikiem pańskiej skórki jest miodek turecki (sprzedawany w formie długich stożków), a na Lubelszczyźnie - szczypki (podłużne, kolorowe pałeczki). Ponieważ wykonanie tych przysmaków jest skomplikowane i zawierają one bardzo dużo cukru, nie zdecydowałam się zrobić ich samodzielnie. Wypróbowałam za to przepis na obwarzanki, kojarzone głównie z odpustami, nawlekane na sznurki, dostępne w całej Polsce.
Składniki: 2,5 szkl. mąki 4 jajka 3 łyżki cukru sól

Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z cukrem i żółtkami, a z białek ubić pianę i połączyć z resztą masy. Wyrobić ciasto, następnie podzielić na małe kulki i formować z nich obwarzanki. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić obwarzanki do wrzątku, a gdy tylko wypłyną na powierzchnię, przełożyć je na blachę i wsadzić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st. Można też zrobić wersję wytrawną: zamiast cukru dodać do ciasta sól i przyprawy, np. mieloną paprykę, majeranek, zioła prowansalskie.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika

4 listopada 2018


   

Otwarci na miłość – jak pokonać bariery Otwarci na miłość – jak pokonać bariery
ks. Krzysztof Grzywocz, Monika Gajda, Marcin Gajda
To konferencja, która zatrzęsie światem Twoich relacji, a z gruzów dotychczasowych przekonań pomoże zbudować piękne i trwałe więzi z innymi ludźmi i z Bogiem. Audiobook „Otwarci na Miłość” wskaże Ci drogę do przełamywania wewnętrznych barier i udowodni, jak ważne jest otwarcie na drugiego człowieka. Dowiedz się, jak rozwijać kontakt z własnymi uczuciami, jak słuchać uważnie drugą osobę i co zrobić, by odpowiedzialnie kochać! ... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej