Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Szaszłyk z suma


Znad Dniepru

Zaporoże przywitało nas klasycznym kolejowym widokiem: wzdłuż peronu stały babuszki - zresztą w różnym wieku - oferujące podróżnym pociągów dalekobieżnych jeszcze ciepłe domowe przekąski. Są smażone w głębokim tłuszczu pirożki z farszem z mięsa, ziemniaków czy kapusty - wszechobecna tutaj fastfoo- dowa przekąska. Można tu nadal kupić całe drugie danie, składające się z kotleta, ziemniaków i surówki, czy - królujące w naszym podróżniczym menu - wareniki z kartoflami, okraszone podsmażaną cebulką i domową śmietaną. Na deser są wielkie, słodkie orzechy i figi. Na zaporoski dworzec jedna z kucharek przyniosła na peron nawet raki, które są tu znacznie popularniejszym daniem niż w Polsce. Ale co się dziwić. W końcu trafiliśmy w ramiona wielkiej rzeki.

Zaporoże, rozciągnięte nad Dnieprem, miasto z szerokimi, socjalistycznymi prospektami, wręcz przytłacza wielkością. Industrialny charakter ośrodka nadal żyjącego z wielkich zakładów przemysłowych potęguje zbiornik retencyjny ujęty z jednej strony potężną zaporą. Nieopodal, w Ener- godarze mieści się elektrownia atomowa.

Na hipnotyzującym widokiem Dnieprze wzrok przyciąga jednak nie tylko wielka tama, ale również malownicze skały wynurzające się z nurtu rzeki i jeden z Siedmiu Cudów Ukrainy - wyspa Chortyca, która była od XVI w. siedzibą Siczy - słynnej kozackiej twierdzy, znanej choćby z lektury Sienkiewicza. "Ogniem i mieczem" zachwalał nam zresztą również miejscowy taksówkarz. Na wyspie powstała nawet rekonstrukcja Siczy. W otoczonej drewnianą palisadą osadzie można zobaczyć odtworzoną osiemnastowieczną rezydencję atamana koszowego, pokaźną cerkiew drewnianą, arsenał z bronią z epoki, ale również narzędzia używane do uprawy roli czy rybołówstwa, które było jednym z najważniejszych zajęć lokalnej ludności. I nadal jest ważne. Gdy następnego dnia po południu szykowaliśmy się do odjazdu, przed dworcem czekała już grupa lokalnych wędkarzy. Rozłożeni bezceremonialnie na chodniku, oferowali owoce swojego dzisiejszego połowu.
Składniki: 500 g fileta z suma sól pieprz 1 cytryna 3 cebule

20 dag masła 20 dag mąki krupczatki 20 dag cukru pudru 4 żółtka 75 dag suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich) odrobina wody

Sposób przygotowania: Rybę pokroić w kostkę o boku 3-4 cm, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić na kawałki. Nadziać na patyczki na przemian z mięsem ryby. Skropić sokiem z cytryny. Grillować przez kilka minut na specjalnej patelni lub grillu. Podawać, gdy sum będzie już zrumieniony. W Zaporożu zaserwowano mi taki szaszłyk na ormiańskim chlebie lawasz, z dodatkiem świeżych pomidorów polanych pesto z pietruszki i krążkami czerwonej cebuli. To był strzał w dziesiątkę.


Sylwia Gawrysiak

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 18 listopada 2018


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej