Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Makaron z indykiem i cukinią


     Zgodnie z planem

     Chyba każdemu zdarza się czasem dzień, gdy nie ma pomysłu, co ugotować na obiad, lodówka świeci pustkami, a na zakupy brak czasu. Można wtedy oczywiście pójść do pobliskiego baru albo zamówić coś na wynos. Ale jest jeszcze jedno proste rozwiązanie: wprowadzić zwyczaj planowania rodzinnego jadłospisu na cały tydzień. Taki plan znacznie ułatwia organizację w kuchni, pomaga nie marnować jedzenia i lepiej dbać o zbilansowaną dietę.

     - Dzięki planowaniu posiłków szybciej robię zakupy, bo nie muszę się zastanawiać, jakie produkty włożyć do koszyka - mówi Zuzanna Antecka, psy- chodietetyczka, autorka błoga o żywieniu dzieci "Szpinak robi bleee". Rodzinne menu zaczęła regularnie planować parę lat temu, gdy przyszedł czas rozszerzania diety jej syna. - Łatwiej było mi wtedy zapamiętać, jakie produkty już dostał, a jakie powinnam mu jeszcze zaproponować. Od początku jedliśmy posiłki wspólnie i dzięki temu zwyczaj planowania stał się dla mnie nawykiem - opowiada.

     Na swoim blogu radzi, by zacząć od spisania ulubionych potraw całej rodziny: śniadań, obiadów, kolacji i przekąsek. Warto też stworzyć listę nowych przepisów do wypróbowania. Kolejny krok: spojrzeć w kalendarz i zastanowić się, kiedy będziemy mieć czas na ugotowanie obiadu od podstaw, a w które dni zdążymy tylko wyciągnąć zapasy z zamrażalni- ka. - Największą trudność mam z tym, żeby po prostu usiąść i zaplanować, czyli skupić się na tej czynności - przyznaje Zuzanna Antecka. - Czasami robię plan w głowie, ale o wiele lepiej go zapisać. Pomagają w tym gotowe planery, powieszone na przykład na lodówce.

     Układając tygodniowy jadłospis, trzeba pamiętać o dwóch zasadach: rotacji i różnorodności. Ważne, żeby nie jeść wciąż tych samych potraw, lecz wykorzystywać różne składniki, przyrządzone w różny sposób: produkty zbożowe, mięso, ryby, rośliny strączkowe, nabiał, jaja, warzywa i owoce we wszystkich kolorach: surowe, gotowane, pieczone, w formie placków, zapiekanek czy zup. - W ten sposób gwarantujemy sobie, że dostarczamy organizmowi różnorodne składniki odżywcze i po prostu jesteśmy zdrowsi - wyjaśnia dietetyczka. A inspiracją do planu posiłków na przyszły tydzień może być poniższy przepis: szybki i zdrowy obiad.
Składniki: 200 g makaronu 200 g piersi z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 50 g świeżego szpinaku 2 pomidory 10 czarnych oliwek 2 łyżki parmezanu 2 łyżki kanapkowego serka śmietankowego sól pieprz papryka w proszku zioła prowansalskie

Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju na dużej patelni. Dodać pokrojone na małe kawałki mięso, przyprawić i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać obraną i pokrojoną cukinię, wlać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać szpinak, pokrojone pomidory i oliwki, dusić jeszcze przez 2 minuty. Dosypać jeszcze trochę przypraw, wymieszać z serkiem śmietankowym, a na koniec wyłożyć na patelnię ugotowany makaron i posypać całość parmezanem.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika

25 listopada 2018


   

Uzdrowienie finansów. Jak z Bożą pomocą wyjść z długów? Uzdrowienie finansów. Jak z Bożą pomocą wyjść z długów?
Małgorzata i Wojciech Nowiccy
Jeśli chcesz uporządkować swoje finanse, albo zmagasz się z długami, których nie możesz spłacić, nie myśl, że jesteś w sytuacji bez wyjścia.

Nie martw się i nie polegaj wyłącznie na swoim rozumie. Możesz pokonać każdą trudność. Potrzebujesz jedynie podjęcia pewnej decyzji...... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej