Makaron z indykiem i cukiniąZgodnie z planem Chyba każdemu zdarza się czasem dzień, gdy nie ma pomysłu, co ugotować na obiad, lodówka świeci pustkami, a na zakupy brak czasu. Można wtedy oczywiście pójść do pobliskiego baru albo zamówić coś na wynos. Ale jest jeszcze jedno proste rozwiązanie: wprowadzić zwyczaj planowania rodzinnego jadłospisu na cały tydzień. Taki plan znacznie ułatwia organizację w kuchni, pomaga nie marnować jedzenia i lepiej dbać o zbilansowaną dietę. - Dzięki planowaniu posiłków szybciej robię zakupy, bo nie muszę się zastanawiać, jakie produkty włożyć do koszyka - mówi Zuzanna Antecka, psy- chodietetyczka, autorka błoga o żywieniu dzieci "Szpinak robi bleee". Rodzinne menu zaczęła regularnie planować parę lat temu, gdy przyszedł czas rozszerzania diety jej syna. - Łatwiej było mi wtedy zapamiętać, jakie produkty już dostał, a jakie powinnam mu jeszcze zaproponować. Od początku jedliśmy posiłki wspólnie i dzięki temu zwyczaj planowania stał się dla mnie nawykiem - opowiada. Na swoim blogu radzi, by zacząć od spisania ulubionych potraw całej rodziny: śniadań, obiadów, kolacji i przekąsek. Warto też stworzyć listę nowych przepisów do wypróbowania. Kolejny krok: spojrzeć w kalendarz i zastanowić się, kiedy będziemy mieć czas na ugotowanie obiadu od podstaw, a w które dni zdążymy tylko wyciągnąć zapasy z zamrażalni- ka. - Największą trudność mam z tym, żeby po prostu usiąść i zaplanować, czyli skupić się na tej czynności - przyznaje Zuzanna Antecka. - Czasami robię plan w głowie, ale o wiele lepiej go zapisać. Pomagają w tym gotowe planery, powieszone na przykład na lodówce. Układając tygodniowy jadłospis, trzeba pamiętać o dwóch zasadach: rotacji i różnorodności. Ważne, żeby nie jeść wciąż tych samych potraw, lecz wykorzystywać różne składniki, przyrządzone w różny sposób: produkty zbożowe, mięso, ryby, rośliny strączkowe, nabiał, jaja, warzywa i owoce we wszystkich kolorach: surowe, gotowane, pieczone, w formie placków, zapiekanek czy zup. - W ten sposób gwarantujemy sobie, że dostarczamy organizmowi różnorodne składniki odżywcze i po prostu jesteśmy zdrowsi - wyjaśnia dietetyczka. A inspiracją do planu posiłków na przyszły tydzień może być poniższy przepis: szybki i zdrowy obiad.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 25 listopada 2018
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2025 Pomoc Duchowa |