Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zupa Jakubowa


     Biblijne smaki

     Na pierwszy rzut oka w Piśmie Świętym nie znajdziemy wielu szczegółów na temat jedzenia. Czy możemy dowiedzieć się, co jadali Adam i Ewa, Abraham albo Święta Rodzina? -Znając historię kulinariów i mentalność tamtych ludzi, jesteśmy w stanie odtworzyć pewne przepisy - przekonuje Piotr Kosiak, teolog biblista, który zajmuje się naukowo tematyką jedzenia.

     Stary Testament skupiał się na jedzeniu prostym i szybkim. - Podstawowym posiłkiem, który ludzie potrafili sobie przygotować, były podpłomyki. To ciasto z mąki i wody, bez zakwasu, pieczone na rozgrzanej blasze. Wspomina o nich Księga Rodzaju: gdy do Abrahama przychodzi trzech wędrowców, Sara szybko przyrządza dla nich podpłomyki - mówi Piotr Kosiak.

     Bogatym źródłem wiedzy są przepisy dotyczące żywienia, które Izraelitom pozostawił Mojżesz. - Wedle tych prawideł żywiła się także Święta Rodzina. Pan Jezus na pewno nie jadł wieprzowiny, bo była ona uważana za mięso nieczyste. Najbardziej popularnym mięsem była baranina i mięso koźle oraz dziczyzna - wyjaśnia biblista. - Mięso było kojarzone ze świętowaniem. Widać to w przypowieści o synu marnotrawnym: kiedy syn wraca do domu, ojciec tak bardzo się cieszy, że każe zabić najtłustsze ze swoich cieląt.

     W Ewangelii wielokrotnie czytamy, że Pan Jezus przebywał u kogoś w gościnie i spożywał posiłek. - Większość ważnych rozmów, które odbył Pan Jezus, miała miejsce przy stole. Tymczasem dzisiejszy świat ucieka od stołu. Pokolenie naszych dziadków lubiło jeść wspólnie z rodziną, a teraz w wielu domach nie ma już na to czasu, dzieci nie chcą jeść razem z rodzicami. Powinniśmy uczyć się od Pana Jezusa kultury stołu - ocenia Piotr Kosiak.

    Oprócz chleba, mięsa i ryb bohaterowie biblijnych opowieści jadali owoce: głównie winogrona, granaty, figi i daktyle. Popularne były też rośliny strączkowe: cieciorka, soczewica, fasola. - W Księdze Rodzaju jest mowa o zupie z soczewicy, którą uwielbiał Ezaw i w zamian za nią oddał Jakubowi swoje pierworództwo - zwraca uwagę biblista. - Taką zupę łatwo możemy przyrządzić także dzisiaj. Ja sam w wakacje gotowałem z dziećmi soczewicę na palenisku i robiłem podpłomyki na gorących kamieniach.

Składniki: 1 łyżka masła lub oliwy 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 por 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 puszka (400 g) pomidorów pokrojonych w kostkę 400 ml soku pomidorowego z kartonika 250 g czerwonej soczewicy 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka zmielonej suszonej kolendry 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz szczypiorek

Sposób przygotowania: Warzywa obrać, opłukać i pokroić w małą kostkę. Rozgrzać masło lub oliwę w dużym garnku z grubym dnem, dodać warzywa i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oraz pokrojone pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną, następnie dodać sok pomidorowy i znów zagotować. Po kolejnych 10 minutach gotowania zmiksować całość w blenderze. Wlać z powrotem do garnka, zagotować, dodać opłukaną i odsączoną soczewicę. Gotować przez 10-15 minut, aż soczewica będzie całkowicie miękka. Doprawić do smaku i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z chlebem.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika

2 grudnia 2018


   

Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka? Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka?
Anna Jedna
Niniejsza książka to pomoc dla tych, którzy chcą zachować wierność małżeńską, niezależnie od okoliczności i ludzkiej słabości. To także znakomity podręcznik Bożej mądrości i Bożej miłości dla tych, którzy przygotowują się do zawarcia sakramentalnego małżeństwa... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej