Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zielony barszcz


Jeszcze z Ukrainy

I pomyśleć, że niewiele ponad miesiąc temu moczyłam nogi w Morzu Azowskim. Ale już wtedy jechałam tam z mieszanymi uczuciami. Z jednej strony znajomi podróżujący po tej części Ukrainy mówili, że jest tam spokojnie i zupełnie bezpiecznie, a z drugiej strony przecież przez cały czas niedaleko przebiegał front zapomnianej wojny.

Mariupol przywitał nas mgłą. Tak gęstą, że trudno było dostrzec, co kryje się po drugiej stronie ulicy. Przy przystani królowali wędkarze, a po opustoszałej plaży gdzieniegdzie snuli się spacerowicze z psami. Znalazły się nawet odważne amatorki kąpieli w nie najcieplejszej już wodzie. Dopiero kolo południa zaczęło przygrzewać piękne słońce, oświetlając bardzo przyjemne i zadbane miasto. Wydawało się, że trafiliśmy w sami środek wielkich porządków. Tu kończy! się jakiś remont, tam zamiatali chodnik, kawałek dalej ktoś grabił liście. Wielki kombinat Azowstalu dymił miarowo. Zwyczajny jesienny dzień. Że Ukraina żyje w cieniu zbrojnego konfliktu, bardziej pamiętało sję w Kijowie, gdzie przy cerkwi św. Michała Archanioła oglądaliśmy wielkie plansze upamiętniające kolejnych poległych. Setki twarzy. A przy nich świeże kwiaty i płonące znicze. Krwawiąca rana, z którą Ukraina stara się normalnie żyć.

Dziś już pewnie nie wybralabym się tak łatwo za wschodnią granicę. Ale może dobrze, że nasze oczy znów zwróciły się w jej stronę. Mam nadzieję, że już niedługo znów będzie można tam spokojnie podróżować. Nie tylko te wyjazdy wspominać. A z ukraińskiej kuchni tym razem polecam zielony barszcz. Zupa szczawiowa - gotowana ze świeżego szczawiu, zbieranego na pobliskich łąkach i uwielbiana przez całą rodzinę - od dziecka wywoływała u mnie nieprzyjemne dreszcze. Ale ta jej wersja ? zdecydowanie skradła moje serce. Jak cala Ukraina.

Składniki: 6 żeberek wieprzowych (część może być wędzonych) 3l wody 5 ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki smalcu 4 jajka 2 duże pęczki świeżego szczawiu lub 250 ml szczawiu w słoiku 100 ml śmietany sól pieprz.

Sposób przygotowania: Żeberka wtozyc do dużego garnka, zalać trzema litrami wody, gotować, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno poszatkować. Warzywa podsmażyć na smalcu i wrzucić do zupy, gdy ziemniaki będą na wpót miękkie. Po kilku minutach dodać posiekany szczaw. Doprawić solą i pieprzem. Tuż przed końcem gotowania wlać jeszcze do garnka surowe roztrzepane jajko, cały czas lekko mieszając. Pozostałe jajka ugotować na twardo i wkładać po połówce do każdego talerza, ozdabiając zupę kleksem śmietany.


Sylwia Gawrysiak

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 9 grudnia 2018


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej