Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Łatwe pierniczki


     Cuda z piernika

     Chatki jak z bajki: misternie wykonane okiennice, kominy, płotki pokryte śniegiem... Trudno uwierzyć, że to wszystko zrobionejest z piernika!

     - Takie domki wykonuję już od pięciu lat, po kilkaset sztuk każdego roku. Wszystkiego nauczyłam się sama, metodą prób i błędów - mówi Lucyna Domżalska, która prowadzi kawiarnię w Ogrodzie Botanicznym PAN w warszawskim Powsinie. Z wykształcenia jest biologiem laborantem, a kuchnia, według niej, też ma w sobie coś z laboratorium.

     - Wzór architektoniczny każdego domku opracowuję samodzielnie. Najpierw przygotowuję formę z tektury i na tej podstawie wycinam z surowego ciasta wszystkie elementy. Często korzystam z form wydrukowanych w technologii 3D - opowiada.

     Gdy pierniki są już upieczone, trzeba je ze sobą skleić - najlepiej za pomocą lukru królewskiego, który zawiera białka jaj i cukier puder. Jeśli jest odpowiednio gęsty, działa jak prawdziwy klej. - Lukier wkładam do rękawa cukierniczego, dekoruję każdy z elementów, a później sklejam: najpierw ściany, potem dach i pozostałe detale, na koniec wykańczam wszystkie krawędzie - wyjaśnia Lucyna Domżalska.

     Przepis na piernik dekoracyjny jest nieco inny niż na klasyczne pierniczki. W tym przypadku zamiast naturalnego miodu lepiej użyć sztucznego, bo dzięki niemu piernik jest twardszy, wytrzymały i nie chłonie tak szybko wilgoci. Z kolei masło warto zastąpić tłuszczem roślinnym.

     - Widzę, że moje domki sprawiają ludziom radość. Goście, którzy kupili je w poprzednich latach, czasem wracają i opowiadają, jak to najpierw obskubywali okiennice i komin, a potem stopniowo zjadali resztę - śmieje się pani Lucyna. - Są też osoby, u których domek stoi jako dekoracja nawet przez dwa lata. Ale jeśli mamy zamiar go zjeść, najlepiej zrobić to nie później niż parę miesięcy po świętach.

     W Ogrodzie Botanicznym w Powsinie odbywają się warsztaty "Świąteczna botanika - od goździka do piernika", podczas których dzieci poznają gatunki roślin przyprawowych, a na koniec własnoręcznie dekorują pierniki. - Wykorzystujemy nie tylko lukier, ale także płatki śniadaniowe, chrupki, bakalie. Dzieci uruchamiają fantazję i zawsze nas zaskakują - mówi Lucyna Domżalska. I podaje przepis na łatwe, miękkie pierniczki, które dobrze nadają się do dekorowania i świetnie smakują od razu po upieczeniu.

Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 25 g świeżych drożdży łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżka miodu 40 g miękkiego masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z cukrem pudrem, sodą i przyprawami. Dodać jajko, miód i drożdże (wkruszyć do miski bez robienia rozczynu), dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować (można podsypać mąką) i wykrawać dowolne kształty. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika

16 grudnia 2018


   

Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka? Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka?
Anna Jedna
Niniejsza książka to pomoc dla tych, którzy chcą zachować wierność małżeńską, niezależnie od okoliczności i ludzkiej słabości. To także znakomity podręcznik Bożej mądrości i Bożej miłości dla tych, którzy przygotowują się do zawarcia sakramentalnego małżeństwa... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej