Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Łatwe pierniczki


     Cuda z piernika

     Chatki jak z bajki: misternie wykonane okiennice, kominy, płotki pokryte śniegiem... Trudno uwierzyć, że to wszystko zrobionejest z piernika!

     - Takie domki wykonuję już od pięciu lat, po kilkaset sztuk każdego roku. Wszystkiego nauczyłam się sama, metodą prób i błędów - mówi Lucyna Domżalska, która prowadzi kawiarnię w Ogrodzie Botanicznym PAN w warszawskim Powsinie. Z wykształcenia jest biologiem laborantem, a kuchnia, według niej, też ma w sobie coś z laboratorium.

     - Wzór architektoniczny każdego domku opracowuję samodzielnie. Najpierw przygotowuję formę z tektury i na tej podstawie wycinam z surowego ciasta wszystkie elementy. Często korzystam z form wydrukowanych w technologii 3D - opowiada.

     Gdy pierniki są już upieczone, trzeba je ze sobą skleić - najlepiej za pomocą lukru królewskiego, który zawiera białka jaj i cukier puder. Jeśli jest odpowiednio gęsty, działa jak prawdziwy klej. - Lukier wkładam do rękawa cukierniczego, dekoruję każdy z elementów, a później sklejam: najpierw ściany, potem dach i pozostałe detale, na koniec wykańczam wszystkie krawędzie - wyjaśnia Lucyna Domżalska.

     Przepis na piernik dekoracyjny jest nieco inny niż na klasyczne pierniczki. W tym przypadku zamiast naturalnego miodu lepiej użyć sztucznego, bo dzięki niemu piernik jest twardszy, wytrzymały i nie chłonie tak szybko wilgoci. Z kolei masło warto zastąpić tłuszczem roślinnym.

     - Widzę, że moje domki sprawiają ludziom radość. Goście, którzy kupili je w poprzednich latach, czasem wracają i opowiadają, jak to najpierw obskubywali okiennice i komin, a potem stopniowo zjadali resztę - śmieje się pani Lucyna. - Są też osoby, u których domek stoi jako dekoracja nawet przez dwa lata. Ale jeśli mamy zamiar go zjeść, najlepiej zrobić to nie później niż parę miesięcy po świętach.

     W Ogrodzie Botanicznym w Powsinie odbywają się warsztaty "Świąteczna botanika - od goździka do piernika", podczas których dzieci poznają gatunki roślin przyprawowych, a na koniec własnoręcznie dekorują pierniki. - Wykorzystujemy nie tylko lukier, ale także płatki śniadaniowe, chrupki, bakalie. Dzieci uruchamiają fantazję i zawsze nas zaskakują - mówi Lucyna Domżalska. I podaje przepis na łatwe, miękkie pierniczki, które dobrze nadają się do dekorowania i świetnie smakują od razu po upieczeniu.

Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 25 g świeżych drożdży łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżka miodu 40 g miękkiego masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z cukrem pudrem, sodą i przyprawami. Dodać jajko, miód i drożdże (wkruszyć do miski bez robienia rozczynu), dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować (można podsypać mąką) i wykrawać dowolne kształty. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika

16 grudnia 2018


   

Jak kochać i być kochanym Jak kochać i być kochanym
John Powell
Autor, amerykański jezuita, rozmawia z czytelnikami o sprawach intymnych w sposób prosty i przystępny, by razem z nimi podjąć próbę rozwiązania tajemnic miłości... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej