Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Śliżyki


     Wilia w Wilnie

     - Świąteczne pierożki, przyrządzane specjalnie na Boże Narodzenie, z nadzieniem makowym albo z grzybami lub kapustą i smażone w głębokim oleju, zawsze robiła babcia. Ale od paru lat to tata jest odpowiedzialny za ten wigilijny smakołyk - opowiada Aneta Kurowska z Wilna, studentka dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim. - Rodziny odwiedzające siebie po Wigilii częstują się nawzajem swoimi pierożkami. To zabawne, ponieważ smak prawie niczym się nie różni.

     - Pozostałe świąteczne potrawy w naszym domu przyrządza mama - ciągnie swoją opowieść Aneta. - Zawsze jest szczupak w różnych odsłonach. Niektóre dania są zapożyczone z kuchni rosyjskiej, jak śledź pod pierzynką czy inne sałatki z dużą ilością majonezu. Podajemy oczywiście litewski chleb żytni, do tego różne sery. Nie mamy natomiast pierogów. Na deser czasem pojawia się makowiec, ale obowiązkowe na wigilijnym stole są śliżyki, czyli małe drożdżowe ciasteczka, u nas - jak w wielu domach - serwowane z mlekiem makowym.

     - Bardzo tęsknię za świętami z dzieciństwa, gdy przyjeżdżała do nas cala rodzina z Polski. Ciocia z wujkiem gotowali tradycyjny polski barszczyk z uszkami. My nie mamy tej potrawy na wigilijnym stole, a nawet, gdy mama decyduje się ją ugotować, to i tak znacznie różni się od tego, który robiła ciocia - stwierdza Aneta. - Wtedy mieliśmy też tradycję, że chodziliśmy do wszystkich po kolei wileńskich kościołów, żeby zobaczyć jak największą liczbę szopek.

ŚLIŻKI

Składniki: 500 g mąki 200 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 50 g maku 50 g cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania: Drożdże utrzeć z cukrem. Dolać wodę i wymieszać z połową mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 20-30 min do zaczynu dodać resztę mąki, olej, mak i sól. Zagniatać do momentu, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Odstawić na około godzinę, żeby ciasto wyrosło. Wtedy jeszcze raz je zagnieść i formować: podzielić na kilka części, z każdej uformować wałeczek, pociąć na kawałki przypominające drobne kopytka. Ciasteczka wyłożyć na blachę posypaną makiem. Piec 6-8 minut w temperaturze 180°C, aż się zarumienią. Podawać z mleczkiem makowym [ale same też są pyszne i znikają błyskawicznie - przyp. red.].

MLECZKO MAKOWE

Składniki: pół szklanki maku 700 ml wody 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania: Mak zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Następnego dnia odlać wodę, a mak przepuścić kilka razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy makowej dolać 700 ml wody, dodać dwie łyżki miodu (lub cukru). W razie potrzeby mak można odcedzić za pomocą sitka.


Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika

23/30 grudnia 2018


   

Otwarci na miłość – jak pokonać bariery Otwarci na miłość – jak pokonać bariery
ks. Krzysztof Grzywocz, Monika Gajda, Marcin Gajda
To konferencja, która zatrzęsie światem Twoich relacji, a z gruzów dotychczasowych przekonań pomoże zbudować piękne i trwałe więzi z innymi ludźmi i z Bogiem. Audiobook „Otwarci na Miłość” wskaże Ci drogę do przełamywania wewnętrznych barier i udowodni, jak ważne jest otwarcie na drugiego człowieka. Dowiedz się, jak rozwijać kontakt z własnymi uczuciami, jak słuchać uważnie drugą osobę i co zrobić, by odpowiedzialnie kochać! ... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej