Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Struffoli


     Słodkości z Neapolu

     Nauczyciel włoskiego polecił niedawno naszej grupie oglądanie programów kulinarnych, które są świetną szkołą słownictwa. Pozwalają oswoić się nie tylko z nazwami potraw czy składników, ale również wielu kuchennych przyborów i najprostszych czynności.

     Tak odkryłam struffoli. To małe kulki ze smażonego w głębokim tłuszczu słodkiego ciasta, zanurzone w miodzie, ozdobione kolorowymi posypkami i kandyzowanymi owocami. Jeden z najbardziej znanych bożonarodzeniowych przysmaków z Neapolu. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od greckiego strongoulos - oznaczającego zaokrąglony kształt. Podobne łakocie znane są na całym południu Włoch - w Kalabrii pod nazwą cicirata lub turdiddi, w Umbrii i Abruzji jako cicerchiata.

     W Neapolu w okresie bożonarodzeniowym przygotowuje się także zeppole di Natale - smażone w głębokim tłuszczu "łezki" z ciasta parzonego, trochę przypominające hiszpańskie churrosy; rococo - pieczone oponki z migdałami i skórką pomarańczową czy mostaccioli napoletani - oblane gorzką czekoladą korzenne ciasteczka w kształcie rombu. Struffoli są z nich chyba najbardziej pracochłonne, ale czego się nie robi dla bliskich w Boże Narodzenie.

Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 40 g cukru 60 g masła skórka z 1 pomarańczy 4 jajka 15 g likieru anyżowego (można zastąpić innym likierem lub wódką) szczypta soli 175 g miodu wielokwiatowego 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g innych kandyzowanych owoców (np. ananas, papaja) kolorowe posypki kandyzowane wiśnie do dekoracji olej do smażenia.

Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i poczekać aż ostygnie. Do miski wsypać mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodać 3 cale jajka i jedno żółtko, skórkę pomarańczową, likier anyżowy i stopione masło. Zagnieść zwarte ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto jeszcze raz przegnieść i podzielić na 6-7 równych części. Z każdej z nich uformować wałeczek o średnicy ok. 1 cm. Pokroić ciasto na kawałeczki o boku ok. 1 cm. Rozłożyć na suchej ściereczce. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Struffoli wkładać do tłuszczu za pomocą łyżki cedzakowej, smażyć w temperaturze ok. 180°C przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż osiągną złoty kolor. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć na ręczniku papierowym. Struffoli można też upiec w piekarniku - 13 minut w temperaturze 200°C. W garnku podgrzać miód, dodać wystudzone struffoli i wymieszać. Poczekać aż całość ostygnie i dosypać owoce kandyzowane i kolorowe posypki. Delikatnie wymieszać. Na środku dużego talerza ustawić szklankę do góry dnem. Wokół nakładać łyżką struffoli, formując kształt korony. Gdy miód zastygnie, delikatnie wyjąć szklankę. Całość udekorować kandyzowanymi wiśniami i posypkami.


Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika

6 stycznia 2019


   

Wasze komentarze:
 x : 08.01.2019, 00:13
 cudze chwalicie ,swojego nie znacie .......
(1)


Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej