StruffoliSłodkości z Neapolu Nauczyciel włoskiego polecił niedawno naszej grupie oglądanie programów kulinarnych, które są świetną szkołą słownictwa. Pozwalają oswoić się nie tylko z nazwami potraw czy składników, ale również wielu kuchennych przyborów i najprostszych czynności. Tak odkryłam struffoli. To małe kulki ze smażonego w głębokim tłuszczu słodkiego ciasta, zanurzone w miodzie, ozdobione kolorowymi posypkami i kandyzowanymi owocami. Jeden z najbardziej znanych bożonarodzeniowych przysmaków z Neapolu. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od greckiego strongoulos - oznaczającego zaokrąglony kształt. Podobne łakocie znane są na całym południu Włoch - w Kalabrii pod nazwą cicirata lub turdiddi, w Umbrii i Abruzji jako cicerchiata. W Neapolu w okresie bożonarodzeniowym przygotowuje się także zeppole di Natale - smażone w głębokim tłuszczu "łezki" z ciasta parzonego, trochę przypominające hiszpańskie churrosy; rococo - pieczone oponki z migdałami i skórką pomarańczową czy mostaccioli napoletani - oblane gorzką czekoladą korzenne ciasteczka w kształcie rombu. Struffoli są z nich chyba najbardziej pracochłonne, ale czego się nie robi dla bliskich w Boże Narodzenie.
Sylwia Uryga Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 6 stycznia 2019
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |