Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Struffoli


Słodkości z Neapolu

Nauczyciel włoskiego polecił niedawno naszej grupie oglądanie programów kulinarnych, które są świetną szkołą słownictwa. Pozwalają oswoić się nie tylko z nazwami potraw czy składników, ale również wielu kuchennych przyborów i najprostszych czynności.

Tak odkryłam struffoli. To małe kulki ze smażonego w głębokim tłuszczu słodkiego ciasta, zanurzone w miodzie, ozdobione kolorowymi posypkami i kandyzowanymi owocami. Jeden z najbardziej znanych bożonarodzeniowych przysmaków z Neapolu. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od greckiego strongoulos - oznaczającego zaokrąglony kształt. Podobne łakocie znane są na całym południu Włoch - w Kalabrii pod nazwą cicirata lub turdiddi, w Umbrii i Abruzji jako cicerchiata.

W Neapolu w okresie bożonarodzeniowym przygotowuje się także zeppole di Natale - smażone w głębokim tłuszczu "łezki" z ciasta parzonego, trochę przypominające hiszpańskie churrosy; rococo - pieczone oponki z migdałami i skórką pomarańczową czy mostaccioli napoletani - oblane gorzką czekoladą korzenne ciasteczka w kształcie rombu. Struffoli są z nich chyba najbardziej pracochłonne, ale czego się nie robi dla bliskich w Boże Narodzenie.

Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 40 g cukru 60 g masła skórka z 1 pomarańczy 4 jajka 15 g likieru anyżowego (można zastąpić innym likierem lub wódką) szczypta soli 175 g miodu wielokwiatowego 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g innych kandyzowanych owoców (np. ananas, papaja) kolorowe posypki kandyzowane wiśnie do dekoracji olej do smażenia.

Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i poczekać aż ostygnie. Do miski wsypać mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodać 3 cale jajka i jedno żółtko, skórkę pomarańczową, likier anyżowy i stopione masło. Zagnieść zwarte ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto jeszcze raz przegnieść i podzielić na 6-7 równych części. Z każdej z nich uformować wałeczek o średnicy ok. 1 cm. Pokroić ciasto na kawałeczki o boku ok. 1 cm. Rozłożyć na suchej ściereczce. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Struffoli wkładać do tłuszczu za pomocą łyżki cedzakowej, smażyć w temperaturze ok. 180°C przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż osiągną złoty kolor. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć na ręczniku papierowym. Struffoli można też upiec w piekarniku - 13 minut w temperaturze 200°C. W garnku podgrzać miód, dodać wystudzone struffoli i wymieszać. Poczekać aż całość ostygnie i dosypać owoce kandyzowane i kolorowe posypki. Delikatnie wymieszać. Na środku dużego talerza ustawić szklankę do góry dnem. Wokół nakładać łyżką struffoli, formując kształt korony. Gdy miód zastygnie, delikatnie wyjąć szklankę. Całość udekorować kandyzowanymi wiśniami i posypkami.


Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 6 stycznia 2019



Wasze komentarze:
 x : 08.01.2019, 00:13
 cudze chwalicie ,swojego nie znacie .......
(1)


Autor

Treść

Nowości

Wyjaśnienie liturgii Wielkiego TygodniaWyjaśnienie liturgii Wielkiego Tygodnia

Tajemnica Triduum PaschalnegoTajemnica Triduum Paschalnego

Ostatnia WieczerzaOstatnia Wieczerza

Jak dobrze odbyć sakrament pojednaniaJak dobrze odbyć sakrament pojednania

Skąd sie bierze kapłaństwoSkąd sie bierze kapłaństwo

Tryptyk PaschalnyTryptyk Paschalny

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej