Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Rosca de huevo


     Panama od kuchni

     Panamczycy są bardzo gościnni. Kochają śpiewać i klaskać. Na ulicy cały czas trwa fiesta. I to nie z okazji ŚDM. Tak jest tutaj co dzień - mówi Przemek Puzio, student prawa na UKSW, uczestnik Rejsu Niepodległości. W Panamie spędzi 18 dni. Zanim rozpoczną się wydarzenia centralne, z grupą z diecezji tarnowskiej stacjonuje w Anton w diecezji Penamone. - Nasza miejscowość ma około 15 tys. mieszkańców. Kościół jest tutaj wypełniony po brzegi. Trafiliśmy na uroczystości odpustowe ku czci Chrystusa Esąuipulasa. To krucyfiks, który cudownie ocalał z katastrofy statku. Na święto przybyło bardzo wielu ludzi, również z innych krajów, by 15 stycznia iść w czterogodzinnej procesji - opowiada Przemek.

     - Jest pięknie. Do oceanu mamy 15 minut samochodem, wokół dżungla i wspaniałe wodospady. Dopiero dziewiąta rano, a już jest 35 stopni - relacjonuje. - Panamczycy, pomimo gorącego klimatu, jedzą bardzo tłusto. Królują plantany (specjalny rodzaj bananów) smażone na głębokim tłuszczu. Byłem na plantacji, owoce na surowo są niejadalne, ale po wysmażeniu naprawdę pyszne. Podaje się je do wszystkiego: jako dodatek do mięsa czy przekąskę w postaci chipsów - mówi Przemek. Chwali zupę z batatów i tamales - "gołąbki" wypełnione ciastem kukurydzianym i mięsem z kurczaka. - Można powiedzieć, że j mają tu wiecznego grilla. Często podają smażone kiełbaski, żeberka, bekon - wymienia. - Najciekawszą potrawą, jaką jadłem, było mondongo. To flaczki "na sucho" - podawane nie jak u nas w postaci zupy, tylko z makaronem - opowiada. - Mają tu też bardzo pyszne i tanie drożdżówki. Wszystko jest bardzo słodkie.

Składniki: 2 szklanki ciepłej wody (43 °C) 1/2 szklanki cukru (plus dodatkowo 1 łyżka do drożdży) 1 i 1/2 łyżki suchych drożdży instant 3 jajka 1 łyżka soli 1,1 kg mąki 1/2 szklanki oleju słonecznikowego garść migdałów w płatkach 1 żółtko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania: Wymieszać 1 szklankę ciepłej wody 1 łyżkę cukru i drożdże. Odstawić na 10 minut. Zmiksować jajka, pozostałą wodę, sól i cukier. Wlać mieszaninę drożdży i ubijać dalej. Następnie dawać stopniowo mąkę i olej. Przełożyć ciasto na blat i chwilę ugniatać. Później umieścić ciasto w dużej misce, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części (nie zagniatać powtórnie). Uformować wałki i spleść w warkocz. Połączyć oba końce, żeby powstał obwarzanek. Przełożyć go na blachę do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na kolejną godzinę. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem zmieszanym z łyżką wody i posypać migdałami. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut lub do złotego koloru.


Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika

27 stycznia 2019


   

Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny
Św. Ludwik Maria Grignion de Montfort
Lektura traktatu jest cennym duchowym doświadczeniem. Im częściej po niego sięgamy, tym bardziej przemienia on nasze serca. Osnowę dzieła stanowi dewiza św. Ludwika Marii de Montfort: "Wszystko dla Jezusa przez Maryję"... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej