Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Risotto z rybą


     Babcia wie najlepiej

     Nonna Graziella z doliny Itrii codziennie robi domowy makaron, nazywana jest królową orecchiette. Nonna Rosa z pól ryżowych w młodości sezonowo zajmowała się jego uprawą w dolinie rzeki Po. Nonna Rosina wychowała się w pasterskiej rodzinie w skalistych Dolomitach Lukańskich, do dziś lubi chodzić na pastwisko z owcami. Nonna Maria z wyspy Procida kiedyś wypływała na polów z ojcem, później z mężem. Łowi ryby codziennie i przyrządza je dla swojej rodziny. Nonna Elena jest ostatnią żydowską nonną w toskańskim Pitigliano, które kiedyś nazywano Małą Jerozolimą. Nonna Linda z Locorotondo gotuje, od kiedy skończyła 15 lat, teraz doradza miejscowym restauracjom.

     Nie tylko w Polsce babcia jest symbolem dobrej domowej kuchni. We Włoszech króluje równie ikoniczna postać nonny. Hołd ich pracy i kulinarnym zdolnościom składa w swojej najnowszej książce, wydanej przez Insig- nis, Jamie 01iver. "Jamie gotuje po włosku" to podróż kulinarna przez tradycyjne przepisy różnych zakątków Italii. Znany brytyjski kucharz zbiera receptury od najbardziej doświadczonych włoskich kucharek, które od lat karmią swoje rodziny i przyjaciół. Przepisy, które sprawdziło życie. Autor daje nam też krótkie "Włoskie ABC", w którym poznajemy sekrety królewskiego ciasta makaronowego czy najlepszego sosu pomidorowego.

     Książka - jak to zazwyczaj bywa w przypadku publikacji Jamiego 01ivera - wydana jest z wielką edytorską dbałością. Duże, barwne zdjęcia poszczególnych dań wręcz pożera się wzrokiem. Ale najpiękniejsze są portrety włoskich nonn, które znany kucharz spotka!

     podczas pracy na publikacją. W tych twarzach jest wszystko: ciepło, cierpliwość, doświadczenie, spokój, zmęczenie, ale też dziecięca radość. Jest życie.

Składniki: 250 g fileta z okonia (można zastąpić inną rybą) 320 g ryżu carnaroli 30 g marchewki 30 g selera naciowego 30 g czerwonej cebuli 1 l bulionu rybnego lub warzywnego 60 g białego wina 45 g oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku po kilka gałązek szałwii rozmarynu tymianku i oregano 15 g masła skórka otarta z 1 cytryny sól pieprz biały.

Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić ząbek czosnku w całości, poczekać, aż się zrumieni i zdjąć go z patelni. Drobno posiekać cebulę, marchewkę i seler. Wrzucić na patelnię, wlać odrobinę bulionu i gotować przez chwilę. Po odparowaniu dodać drobno posiekane zioła i wsypać ryż. Podsmażać przez kilka minut aż ziarna zrobią się szkliste. Wlać białe wino i stopniowo dolewać bulion. Gdy ryż będzie na wpół miękki, dodać połowę ryby pokrojonej w kawałki o grubości pół centymetra. Doprawić białym pieprzem i solą. Pięć minut przed końcem gotowania dodać resztę ryby i skórkę z cytryny. Po ugotowaniu wrzucić jeszcze pokrojone w kostkę masło.


Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika

20 stycznia 2019


   

Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka? Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka?
Anna Jedna
Niniejsza książka to pomoc dla tych, którzy chcą zachować wierność małżeńską, niezależnie od okoliczności i ludzkiej słabości. To także znakomity podręcznik Bożej mądrości i Bożej miłości dla tych, którzy przygotowują się do zawarcia sakramentalnego małżeństwa... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej