Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Polewka grochowa z pasternakiem

KUCHNIA PIASTÓW

Jakie potrawy jadał na obiad Mieszko I? Wiele na ten temat można się dowiedzieć dzięki programowi badawczemu archeologii doświadczalnej "Pożywienie Słowian". Prowadzą go od 2005 r. Hanna i Paweł Lisowie z Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Początkowo odtworzenie jadłospisu wczesnośredniowiecznych Słowian wydawało im się niezwykle trudne - nie dysponowali żadnymi recepturami, a tylko nazwami potraw występujących w opracowaniach etnograficznych: polewki, bryje, tłókna, żury, mięso kiszone, barszcze.

- Musieliśmy dopasować do nich odpowiednie składniki, decydując się oczywiście na gotowanie konkretnych potraw, bo wariantów mogło być dużo, dużo więcej - mówi! Paweł Lis w czasie konferencji popularnonaukowej "Stół Mieszka i Dobrawy" zorganizowanej w ubiegłym roku w Poznaniu w ramach IX Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Do przeprowadzania eksperymentów badacze używali samodzielnie wytworzonych produktów: mąki zmielonej na żarnach, a także naczyń ceramicznych wypalonych we własnoręcznie zbudowanym piecu.

Podstawą diety Słowian były zboża, mięso, nabiał i rośliny. Często jadano tzw. bryje (robione z kaszy) i bryjki (z mąki wsypanej na wrzątek), a także tłókno - potrawę z prażonego, tłuczonego owsa, który gotowano i polewano skwarkami. Gdy Hanna Lis po raz pierwszy spróbowała zrobionego przez siebie tłókna, wydało jej się niesmaczne. O wiele lepiej smakowało jednak po paru godzinach, gdy drobiny ziaren dostatecznie zmiękły. To doprowadziło badaczkę do odkrycia, że na Sło- wiańszczyźnie nie wszystkie potrawy spożywano od razu po ugotowaniu. - Naczynia ceramiczne mają tę zaletę, że bardzo łatwo kumulują ciepło z ogniska, a później, po odstawieniu z ognia, oddają je do potrawy, która powoli dochodzi, dojrzewa - tłumaczyła na konferencji.

Do przyprawiania potraw Słowianie prawdopodobnie używali ziół takich jak mięta, macierzanka, kolendra czy kminek. Dzikie rośliny wykorzystywano także do gotowania zup - często jedzono polewkę z lebiody (komosy białej), która jest dziś uważana w Polsce za chwast. Jednak polewka z lebiody z orkiszem, jajkiem i śmietaną, którą często gotuje Hanna Lis, bardzo smakuje wszystkim, nawet małym dzieciom.

Składniki: 2,5 litra wody 250 g grochu polnego (może być łupany) 100-150 g suszonego mięsa 4-6 korzeni dziko rosnącego pasternaku (pasternak można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością - przyp. red.) cebula sól mięta kminek kolendra lebiodka macierzanka

Sposób przygotowania: Groch należy namoczyć w wodzie na noc. Następnego dnia ugotować wodę z pokrojonym mięsem. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać namoczony groch, pokrojony pasternak i cebulę. Odstawić na mały ogień i wolno gotować do momentu, kiedy groch i mięso będą miękkie. Przyprawić ziołami i solą.

Przepis pochodzi z książki Hanny i Pawła Lisów "Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko...".

Hanna Dębska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 550


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej