Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym

Aromat wakacji

Ten zapach już zawsze będzie mi się kojarzył z wakacjami. Przy małej wiejskiej szkole podstawowej, w której spędziłam osiem lat, rosło kilka potężnych drzew akacjowych. Zawsze w pierwszych tygodniach czerwca obsypywały się białymi kwiatami o miodowym zapachu. To był znak, jak w wierszu Jerzego Kiersta "Dwunastu braci", który jako dzieci recytowaliśmy podczas szkolnych akademii: "Ja przynoszę przecież wam,/ gdy przekwitną już akacje,/ swój czerwcowy, piękny dar./ Domyślacie się? Wakacje!".

I rzeczywiście - gdy delikatne płatki opadały, rozbrzmiewał ostatni szkolny dzwonek.

Dopiero niedawno dowiedziałam się, że kwiaty robinii akacjowej (bo tak brzmi poprawna nazwa tego drzewa) można nie tylko wąchać i podziwiać, ale warto je również jeść. I to nie tylko ze względu na smak, ale także dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, moczowy, krążenia czy nerwowy.

Podobno świeże płatki dodaje się do surówek. Można też z nich przygotować - podobnie jak z płatków róży - aromatyczną konfiturę do nadziewania pączków. Wystarczy utrzeć w makutrze lub robocie kuchennym płatki z cukrem w proporcji 1:3 i dodać odrobinę soku z cytryny. Masy się nie pasteryzuje, ale szczelnie zamkniętą w wyparzonych słoiczkach przechowuje w lodówce. Innym pomysłem na wykorzystanie kwiatów robinii akacjowej jest słodki syrop, który sprawdzi się jako dodatek do naleśników czy racuchów, a rozcieńczony wodą daje aromatyczny napój. Płatki można też ususzyć i sporządzać z nich napar lub - mieszając z innymi suszonymi ziołami i owocami - przygotowywać pachnące herbatki. Kwiatostany, podobnie jak baldachy czarnego bzu, można usmażyć w cieście naleśnikowym w głębokim tłuszczu.

Kwiaty powinno zbierać się w pogodny, suchy dzień, w miejscach oddalonych od dróg. A przed przygotowywaniem przetworów dokładnie wypłukać, żeby pozbawić niechcianych "lokatorów" - owady też lubią ten zapach. Robinia, przynajmniej w Warszawie, w tym roku zakwitła wyjątkowo wcześnie. Ale może jeszcze uda się znaleźć jakiś kwitnący okaz. A wtedy nie ma się nad czym zastanawiać. Następna okazja na spróbowanie akacjowych słodkości dopiero za rok.

Składniki: kwiatostany akacji (około 20-30 sztuk) 200 ml mleka 2 jajka 100 g mąki 3-4 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego skórka otarta z limonki olej do smażenia

Sposób przygotowania: Kwiatostany akacji namoczyć na godzinę w zimnej wodzie, następnie umyć pod bieżącą wodą, rozłożyć na papierowym ręczniku do wyschnięcia. Z pozostałych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Moczyć w nim kwiaty i smażyć na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a przed podaniem oderwać łodyżki.

Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 712


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej