Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Krem szczawiowy

Na każdą okazję

To rzeczywiście książka dla każdego. "100% smaku. Oczaruj swoich gości" wydawnictwa WAM autorstwa s. Salomei Łowickiej FDC - która przejęła kulinarną pałeczkę po legendarnej s. Anastazji Pustelnik FDC - oraz s. Jany Drzymały FDC to zestaw przepisów na rodzinne uroczystości, święta, przyjęcia, niedzielne obiady i eleganckie kolacje. Autorki nie zapomniały przy tym o daniach odpowiednich dla dzieci oraz o coraz liczniejszych czytelnikach, którzy stosują dietę bezglutenową.

W elegancko opracowanej graficznie książce znajdziemy przepisy bardzo różne: na chleby (ten powszedni, ale też bardziej wymyślne - ze szpinakiem, oliwkami czy ziemniakami), przystawki (od klasycznej bruschetty po gruszki nadziewane twarogiem i frytki z batatów), dania główne (mięsne - np. cielęcinę duszoną z tymiankiem, i bezmięsne - m.in. naleśniki i quiche), a także receptury na sałatki i surówki (koniecznie muszę wypróbować tę z czerwonej kapusty z rodzynkami, orzechami i figami) oraz desery (w tym wiele bezglutenowych, jak torcik bananowy czy daktylowiec z rodzynkami). W sumie ponad sto przepisów, które zostały uporządkowane w sposób pozwalający łatwo dobrać danie do potrzeb i okazji. Oprócz tradycyjnego spisu treści mamy też wykaz potraw bezglutenowych oraz listę receptur podzieloną tematycznie.

Książkę na pewno docenią początkujący kucharze. Już na pierwszych stronach umieszczony został bowiem zestaw bardzo praktycznych i podstawowych porad. Siostry przypominają o przesiewaniu mąki na wypieki i natłuszczaniu formy do pieczenia czy zaznajamiają z "metodą suchego patyczka". Wielu czytelników powie, że to banał. Od kiedy jednak dla mojego sporadycznie gotującego kolegi enigmatyczne okazało się określenie "zeszklić cebulę", jakiego użyłam w jednym z - wydawało mi się, że prostych przepisów - wyjątkowo doceniam taką zapobiegliwość i troskę doświadczonych kucharek.

Autorki swobodnie łączą kulinarne tradycje z nowymi trendami, co przynosi ciekawe i niewątpliwie smaczne efekty. Przykład? Zupa szczawiowa w trochę innym wydaniu. Sezon na młody szczaw się zaczął. Może warto poeksperymentować?

Składniki: 30 dag liści szczawiu 1 cebula 10 dag masła klarowanego 2 ziemniaki 1/2 l rosołu drobiowo-wołowego 1 szklanka gęstej śmietany 4 żółtka ugotowane na twardo 110 dag sera żółtego cukier do smaku 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól pieprz biały

Sposób przygotowania: CSer zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę spienić. Ugotowane żółtka drobno zetrzeć. Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i listki szczawiu. Dobrze wymieszać i dusić do miękkości. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, zalać gorącą wodą tak, by nie wystawały ponad jej poziom, posolić i gotować do miękkości, po czym dodać podduszony szczaw z cebulą. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 5 min., cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać rosół i starte żółtka. Wymieszać, całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 min. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, po czym odstawić z ognia i wmieszać spienioną śmietanę. Gorący krem rozlać do miseczek, posypać startym serem i dekoracyjnie przyozdobić drobno posiekaną natką pietruszki. Krem podawać z bezglutenowymi grzankami, bezglutenowym groszkiem ptysiowym lub bezglutenowymi kromkami bagietki.

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej