Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Plińce z pomoćką

Z KRAINY JEZIOR

Moje pierwsze zetknięcie z kuchnią mazurską było sporym zaskoczeniem. Podczas wakacji wybrałam się na obiad do restauracji w okolicach Giżycka, gdzie w menu widniały takie potrawy jak plińce z pomoćką, dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami czy karmuszka. Po konsultacji z kelnerką wszystko stało się jasne. Zdecydowałam się na dzyndzałki, które okazały się pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem, z dodatkiem skwarek. Nadzienie zawierało też listki świeżej mięty, co dodawało pierogom niezwykłego smaku. Jak się później dowiedziałam, tradycyjne dzyndzałki często są również nadziewane farszem z surowego mięsa wolowego i cebuli. A co oznaczają inne tajemnicze nazwy z karty dań? Plińce z pomoćką to po prostu placki ziemniaczane podawane z plastrami boczku i sosem składającym się z twarogu, śmietany, cebuli i czosnku. Karmuszka zaś to gęsta zupa gulaszowa z wieprzowiną, fasolą, kapustą i pomidorami.

Na Mazurach spotyka się też sporo tradycyjnych potraw charakterystycznych dla Podlasia. Ponieważ oba te regiony zamieszkiwała w dużej części uboga ludność wiejska, podstawowym produktem były łatwo dostępne ziemniaki. Gospodynie wykorzystywały je na różne sposoby. Często przyrządzały babkę ziemniaczaną (ciasto z utartych surowych ziemniaków z boczkiem i cebulą), kartacze (podłużne pyzy z gotowanych i surowych ziemniaków) oraz farszynki (smażone kotlety z ugotowanych ziemniaków nadziewane mięsem). Dziś te proste potrawy są dla turystów rarytasami.

Bliskość jezior sprawia, że w każdej mazurskiej restauracji podaje się ryby - popularne są m.in. sielawa, lin czy okoń. Można je usmażyć, udusić z jarzynami, zrobić z nich zupę, zapiekankę, a nawet farsz do pierogów (wspaniale smakują pierogi ze szczupakiem lub z węgorzem). Oryginalnym specjałem są szyjki rakowe w sosie, podawane na plackach ziemniaczanych lub jako dodatek do sałatki.

Na deser można zjeść nietypowe ciastko: brukowiec mazurski, smakiem zbliżony do zwykłego piernika, a z wyglądu przypominający bruk. Składa się z wielu małych kulek ściśle przylegających do siebie, połączonych lukrem i powidłami.

Składniki:

Placki: 500 g ziemniaków 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli.

Sos: 100 g twarogu półtłustego 100 g kwaśnej śmietany 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek ? sól pieprz kilka plastrów wędzonego boczku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: Ziemniaki utrzeć na tarce o grubych oczkach. Odczekać 15 minut i odcisnąć wodę. Wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, mąką, jajkiem i solą. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, dodać posiekaną cebulę i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Placki usmażyć na patelni. Na każdym placku położyć plaster podsmażonego boczku, polać sosem i posypać szczypiorkiem.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 713


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej