Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Plińce z pomoćką

Z KRAINY JEZIOR

Moje pierwsze zetknięcie z kuchnią mazurską było sporym zaskoczeniem. Podczas wakacji wybrałam się na obiad do restauracji w okolicach Giżycka, gdzie w menu widniały takie potrawy jak plińce z pomoćką, dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami czy karmuszka. Po konsultacji z kelnerką wszystko stało się jasne. Zdecydowałam się na dzyndzałki, które okazały się pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem, z dodatkiem skwarek. Nadzienie zawierało też listki świeżej mięty, co dodawało pierogom niezwykłego smaku. Jak się później dowiedziałam, tradycyjne dzyndzałki często są również nadziewane farszem z surowego mięsa wolowego i cebuli. A co oznaczają inne tajemnicze nazwy z karty dań? Plińce z pomoćką to po prostu placki ziemniaczane podawane z plastrami boczku i sosem składającym się z twarogu, śmietany, cebuli i czosnku. Karmuszka zaś to gęsta zupa gulaszowa z wieprzowiną, fasolą, kapustą i pomidorami.

Na Mazurach spotyka się też sporo tradycyjnych potraw charakterystycznych dla Podlasia. Ponieważ oba te regiony zamieszkiwała w dużej części uboga ludność wiejska, podstawowym produktem były łatwo dostępne ziemniaki. Gospodynie wykorzystywały je na różne sposoby. Często przyrządzały babkę ziemniaczaną (ciasto z utartych surowych ziemniaków z boczkiem i cebulą), kartacze (podłużne pyzy z gotowanych i surowych ziemniaków) oraz farszynki (smażone kotlety z ugotowanych ziemniaków nadziewane mięsem). Dziś te proste potrawy są dla turystów rarytasami.

Bliskość jezior sprawia, że w każdej mazurskiej restauracji podaje się ryby - popularne są m.in. sielawa, lin czy okoń. Można je usmażyć, udusić z jarzynami, zrobić z nich zupę, zapiekankę, a nawet farsz do pierogów (wspaniale smakują pierogi ze szczupakiem lub z węgorzem). Oryginalnym specjałem są szyjki rakowe w sosie, podawane na plackach ziemniaczanych lub jako dodatek do sałatki.

Na deser można zjeść nietypowe ciastko: brukowiec mazurski, smakiem zbliżony do zwykłego piernika, a z wyglądu przypominający bruk. Składa się z wielu małych kulek ściśle przylegających do siebie, połączonych lukrem i powidłami.

Składniki:

Placki: 500 g ziemniaków 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli.

Sos: 100 g twarogu półtłustego 100 g kwaśnej śmietany 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek ? sól pieprz kilka plastrów wędzonego boczku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: Ziemniaki utrzeć na tarce o grubych oczkach. Odczekać 15 minut i odcisnąć wodę. Wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, mąką, jajkiem i solą. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, dodać posiekaną cebulę i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Placki usmażyć na patelni. Na każdym placku położyć plaster podsmażonego boczku, polać sosem i posypać szczypiorkiem.

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej