Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Deser Mont Blanc

     Kasztanowa słodycz

     Kasztany jadalne kojarzą się głównie z Francją, a to za sprawą słynnego cytatu filmowego: "W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle". W Polsce nie spotkamy ich raczej u ulicznych sprzedawców, ale są dostępne w większości supermarketów. Warto choć raz spróbować przyrządzić je samodzielnie. Najprostszy sposób to ugotować kasztany: wystarczy je wypłukać w wodzie, włożyć do garnka i gotować ok. pół godziny. Bardziej pracochłonne jest pieczenie: zanim wsadzimy kasztany do pieca, każdy z nich należy naciąć nożem na krzyż. Aby pieczenie trwało krócej, można najpierw namoczyć kasztany w wodzie (ok. pól godziny) lub obgotować. Czas pieczenia tak przygotowanych kasztanów będzie wynosił już tylko 15-20 minut, łatwiej będzie też obrać je z łupin i skórki. Miąższ kasztanów powinien mieć żółty kolor i przyjemny, lekko orzechowy zapach. Kolor brązowy oznacza, że kasztany są popsute lub wyschnięte.

     Z pieczonych kasztanów jadalnych można zrobić pu- ree, a potem wykorzystywać je do różnych potraw: zupy, pasztetu, naleśników lub deserów. W tym celu upieczone kasztany należy obrać z łupinek i gotować jeszcze przez pół godziny w wodzie lub mleku, a następnie zmiksować w blenderze. Taki krem świetnie komponuje się z różnego rodzaju ciastami: sernikiem, roladą czy tartą. Najbardziej znany deser o smaku kasztanowym nosi nazwę Mont Blanc - prawdopodobnie dlatego, że kształtem przypomina górę. Przepis jest datowany na 1475 r., pochodzi z Włoch; popularność zyskał także we Francji, a nawet w Chinach i Japonii. Klasyczna wersja składa się z bezy, kremu kasztanowego i bitej śmietany. Pojawiają się także przepisy, w których bezę zastępuje się ciastem kruchym, francuskim lub biszkoptowym. Z kolei na Węgrzech deser z kasztanów nosi nazwę Gesztenyepure- jest to po prostu krem kasztanowy podawany w salaterce z bitą śmietaną.

     Samodzielne przygotowanie Mont Blanc w domu jest pracochłonne, głównie dlatego, że wymaga obierania kasztanów. Można jednak oszczędzić sobie pracy i kupić gotowe puree w puszce. A jeśli jako spód wykorzystamy upieczone wcześniej ciasto, przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut. To idealny deser na karnawał!
     SKŁADNIKI
     Przygotowany wcześniej spód (okrągłe bezy albo ciasto kruche, francuskie lub biszkoptowe) 400 g kasztanów jadalnych 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki cukru pudru 300 g śmietany kremówki      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Kasztany opłukać w wodzie, na każdym zrobić nożem nacięcie na krzyż, ułożyć na blasze i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu kasztany obrać, zalać mlekiem i gotować przez 30 minut - część mleka powinna się wchłonąć. Kasztany zmiksować w blenderze. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać płynu, w którym kasztany się gotowały, lub trochę śmietany. Wsypać kakao i 2 łyżki cukru pudru, ponownie zmiksować. Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodać 2 łyżki cukru pudru. Na przygotowane wcześniej krążki z ciasta lub bezy nałożyć krem kasztanowy i bitą śmietanę.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 742


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść



Poprzednia[ Powrót ]Następna

 
[ Strona główna ]


Modlitwy | Opowiadania | Zagadki | Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2020 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej