Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Deser Mont Blanc

Kasztanowa słodycz

Kasztany jadalne kojarzą się głównie z Francją, a to za sprawą słynnego cytatu filmowego: "W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle". W Polsce nie spotkamy ich raczej u ulicznych sprzedawców, ale są dostępne w większości supermarketów. Warto choć raz spróbować przyrządzić je samodzielnie. Najprostszy sposób to ugotować kasztany: wystarczy je wypłukać w wodzie, włożyć do garnka i gotować ok. pół godziny. Bardziej pracochłonne jest pieczenie: zanim wsadzimy kasztany do pieca, każdy z nich należy naciąć nożem na krzyż. Aby pieczenie trwało krócej, można najpierw namoczyć kasztany w wodzie (ok. pól godziny) lub obgotować. Czas pieczenia tak przygotowanych kasztanów będzie wynosił już tylko 15-20 minut, łatwiej będzie też obrać je z łupin i skórki. Miąższ kasztanów powinien mieć żółty kolor i przyjemny, lekko orzechowy zapach. Kolor brązowy oznacza, że kasztany są popsute lub wyschnięte.

Z pieczonych kasztanów jadalnych można zrobić pu- ree, a potem wykorzystywać je do różnych potraw: zupy, pasztetu, naleśników lub deserów. W tym celu upieczone kasztany należy obrać z łupinek i gotować jeszcze przez pół godziny w wodzie lub mleku, a następnie zmiksować w blenderze. Taki krem świetnie komponuje się z różnego rodzaju ciastami: sernikiem, roladą czy tartą. Najbardziej znany deser o smaku kasztanowym nosi nazwę Mont Blanc - prawdopodobnie dlatego, że kształtem przypomina górę. Przepis jest datowany na 1475 r., pochodzi z Włoch; popularność zyskał także we Francji, a nawet w Chinach i Japonii. Klasyczna wersja składa się z bezy, kremu kasztanowego i bitej śmietany. Pojawiają się także przepisy, w których bezę zastępuje się ciastem kruchym, francuskim lub biszkoptowym. Z kolei na Węgrzech deser z kasztanów nosi nazwę Gesztenyepure- jest to po prostu krem kasztanowy podawany w salaterce z bitą śmietaną.

Samodzielne przygotowanie Mont Blanc w domu jest pracochłonne, głównie dlatego, że wymaga obierania kasztanów. Można jednak oszczędzić sobie pracy i kupić gotowe puree w puszce. A jeśli jako spód wykorzystamy upieczone wcześniej ciasto, przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut. To idealny deser na karnawał!
SKŁADNIKI
Przygotowany wcześniej spód (okrągłe bezy albo ciasto kruche, francuskie lub biszkoptowe) 400 g kasztanów jadalnych 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki cukru pudru 300 g śmietany kremówki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Kasztany opłukać w wodzie, na każdym zrobić nożem nacięcie na krzyż, ułożyć na blasze i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu kasztany obrać, zalać mlekiem i gotować przez 30 minut - część mleka powinna się wchłonąć. Kasztany zmiksować w blenderze. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać płynu, w którym kasztany się gotowały, lub trochę śmietany. Wsypać kakao i 2 łyżki cukru pudru, ponownie zmiksować. Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodać 2 łyżki cukru pudru. Na przygotowane wcześniej krążki z ciasta lub bezy nałożyć krem kasztanowy i bitą śmietanę.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 742


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Co oznacza wierzę w Światłość ze Światłości?Co oznacza wierzę w Światłość ze Światłości?

Wiersze na Adwent i Boże NarodzenieWiersze na Adwent i Boże Narodzenie

Betlejem - Asyż. Miasta bliźniaczeBetlejem - Asyż. Miasta bliźniacze

Kard. Stefan Wyszyński na drodze św. MaksymilianaKard. Stefan Wyszyński na drodze św. Maksymiliana

Władysław Reymont, świadek religijności ludowejWładysław Reymont, świadek religijności ludowej

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej