Torcik bananowo-czekoladowyPIERWSZE URODZINY W rozmowach młodych mam często pojawia się temat słodyczy. Czy powinno się je podawać małym dzieciom? A może zastępować zdrowszymi zamiennikami? Problem powstaje zwykle przy okazji pierwszych urodzin. Każda mama chciałaby upiec oryginalny, ładnie ozdobiony tort, który będzie smakował gościom, a jednocześnie będzie mógł go spróbować także jubilat. Jednak zgodnie z zaleceniami ekspertów dzieciom nie należy podawać cukru w pierwszym roku życia (niektóre źródła podają, by ograniczać cukier do ukończenia dwóch lat). Mamy stają więc przed dylematem: zrobić tort bez cukru dla wszystkich gości czy tylko dla dziecka? A może po prostu dać dziecku mały kawałek zwykłego tortu, wychodząc z założenia, że ten jeden raz nie zaszkodzi? Niezależnie od podjętej decyzji, warto spróbować upiec tort bez cukru, traktując to jako ciekawe wyzwanie kulinarne. Czym posłodzić taki wypiek? Ksylitolu, który zwykle świetnie sprawdza się w takich przypadkach, nie należy podawać dzieciom do trzeciego roku życia, ze względu na ryzyko wystąpienia biegunki. Można użyć cukru kokosowego, syropu klonowego lub syropu z agawy, które mają opinię nieco zdrowszych niż biały cukier. Trzeba jednak pamiętać, że to również cukier, tylko w trochę innej formie. Podobnie jest w przypadku miodu, który w wysokiej temperaturze traci swoje zdrowotne właściwości. Większość przepisów na torty dla małych dzieci zawiera daktyle lub banany. Niestety, nie w każdym cieście można zastąpić cukier owocami, ponieważ znacząco wpływa to na konsystencję. Warto szukać specjalnych przepisów dla dzieci, w których proporcje innych składników są odpowiednio dopasowane do użytej substancji słodzącej. W naszej rodzinie ulubionym "zdrowym" ciastem jest chlebek bananowy. Może także zastąpić biszkopt i posłużyć jako blat do tortu. Czym go przełożyć? Ponieważ ciasto jest wilgotne, nie potrzeba tłustego kremu, wystarczy dżem bez cukru (w sprzedaży są dżemy słodzone zagęszczonym sokiem jabłkowym). Jeśli jednak zależy nam na kremowej masie, świetnie sprawdzi się w tej roli budyń jaglany na bazie mleka kokosowego albo krem czekoladowy z batata. Ten drugi zawiera kakao, na które część dzieci ma alergię - można wtedy zastąpić je karobem.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, nr 742
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |