Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Tatarskie pieremiacze


Tatarska kuchnia narodowa, tak jak i jej twórcy, ma w sobie wiele charakteru. Składają się na nią potrawy wysokokaloryczne i proste w przygotowaniu, tłuste i ostre. Dawniej Tatarzy, jako lud koczowniczy, żywili się głównie koniną i baraniną, hodowali także owce i drobne ptactwo stepowe. Udokumentowany już od XII wieku osiadły tryb życia zmienił jednak sposób ich odżywiania. Placki pszenne z domieszką mąki jęczmiennej, pieczone nad ogniskiem, zostały zastąpione chlebem. Od tamtej pory widmo głodu zaczęło powoli mijać, pozostał jednak do dziś pielęgnowany piękny zwyczaj czczenia chleba. - W naszej kulturze jest on symbolem dostatku i prawdziwego domu. Nasza legenda głosi, że kiedyś to matka, która była symbolem żywicielki rodziny tak jak przekazywała nowe życie tak też podawała swoim bliskim chleb. Trzymając w garści kulisty kawałek chleba rozdawała go rodzinie. Do tej pory jest on tutaj największą świętością i nawet okruszyna nie może spaść na ziemię czy zmarnować się - mówi Dżenneta Bogdanowicz, Tatarka prowadząca w Kruszynianach, niedaleko granicy z Białorusią, orientalne gospodarstwo wzorowane na tatarską zagrodę. Aby zachować niepowtarzalny klimat, sprowadziliśmy tu prawdziwą chatę tatarską aż z Mongolii - podkreśla Dżenneta - ale wielu turystów chce po prostu spróbować naszej kuchni. Najbardziej popularne są oczywiście kołduny tatarskie, a także pilaw z mięsem baranim i do tego świeże warzywa. Bardzo lubiane w tatarskich rodzinach są także bielusz i pierekaczewnik. Pierwszy jest robiony na cieście drożdżowym, drugi zaś na makaronowym, oba są przyrządzane z farszem wołowym, drobiowym, baraniną czy cielęciną. Najbardziej lubianym przez naszych gości i najbardziej znanym tatarskim daniem są chyba jednak pieremiacze - po tatarsku beremecze, czyli pierogi z mięsem zapiekane w głębokim tłuszczu. Są one często główną potrawą prezentowaną na regionalnych wystawach, a być może w przyszłości zostaną zarejestrowane przez Unię Europejską jako rdzennie tatarskie potrawy - dodaje Dżenneta Bogdanowicz.

Ciasto:
1 kg mąki 1 kostka masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej mleko szczypta soli

Farsz:
1 kg wołowiny lub drobiu 3 cebule sól pieprz olej do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzenia:
Mięso drobno posiekać, dodać poszatkowane cebule, przyprawy. Wymieszać. Mąkę posiekać z masłem, dodać sól oraz sodę. Rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką krążki. Nałożyć po łyżce surowego farszu i zwinąć krążki w sakiewki, dokładnie zlepić i wrzucić na głęboki rozgrzany olej. Smażyć, aż pieremia-cze nabiorą złotej barwy.


Marta Trosczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 21 czerwca 2009


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Dlaczego wyznaję wiarę chrześcijańską. Dlaczego wierzę?Dlaczego wyznaję wiarę chrześcijańską. Dlaczego wierzę?

Kaplica Św. Heleny - miejsce znalezienia Świętego KrzyżaKaplica Św. Heleny - miejsce znalezienia Świętego Krzyża

Rodzeństwo, czyli... jak pies z kotem<Rodzeństwo, czyli... jak pies z kotem<

Zdrada małżeńska jest ostrym zranieniem miłości i ciężką przewiną wobec dzieckaZdrada małżeńska jest ostrym zranieniem miłości i ciężką przewiną wobec dziecka

Spotkanie nad Morskim OkiemSpotkanie nad Morskim Okiem

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej