Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Herbata mrożona


     ŚWIAT HERBATY

     Nie da się przecenić herbaty: ma działanie przeciwmiażdży-cowe oraz przeciwnowotworowe, ma pobudzający wpływ na serce i wspomaga działanie układu krwionośnego. - Jednak wiele osób nie ma pojęcia o parzeniu herbaty - mówi Irmina pracująca w kultowej herbaciarni "Same fusy". Czarną na przykład, najbardziej popularną, można spokojnie zalewać wrzątkiem i parzyć około 3-4 min. Ale zielonej w ogóle nie powinno się zalewać wrzątkiem, a co najwyżej wodą o temp. 80 st. Chociaż są herbaty takie jak japońska gyokuro, która wymaga co najwyżej 60 st. I parzy się ją nie dłużej niż 1,5 min. Najczęstszym błędem jest przeparzanie, to znaczy trzymanie koszyczka z listkami po dwadzieścia minut. Herbata staje się wtedy cierpka i gorzka, uwalnia także szkodliwe garbniki, które wysuszają błonę śluzową.

     Wśród gości herbaciarni zdarzają się prawdziwi smakosze. - Dziś na przykład pewna para od razu zamówiła "Smocze oczy", wykwintną zieloną herbatę, w postaci małych kulek liści, które po zaparzeniu natychmiast się rozwijają - tłumaczy Agnieszka. - Mamy tu ponad 100 rodzajów najbardziej szlachetnych herbat z całego świata, do których wymyślamy różne dodatki typu: wino, rum, miód, imbir, pomarańcza i nadajemy im swoje nazwy. Tak powstała na przykład "Alicja w krainie czarów", "FusIceTea" albo "Adwentowa".

     - Kiedyś dziewczyna zamówiła u nas herbatę arabską. Kiedy jej spróbowała, zgłosiła pretensje, że jest za słodka i nie mogła uwierzyć, że ta herbata jest w rzeczywistości jeszcze bardziej słodka niż taka "spolonizowana" - śmieje się Irmina.

     W kulturze picia herbaty ważne jest także jej odpowiednie podanie. Wytworna zastawa może składać się z kilku filiżanek, czarki lub dzbanka. W zależności od składników herbaty filiżanki można udekorować listkami mięty, imbirem lub plasterkiem pomarańczy, do którego powbijamy goździki, a na koniec zapalić parę świeczek. Takie celebrowanie picia herbaty, ma w sobie trochę więcej czaru niż herbata ekspresowa z torebki.

     Herbata mrożona:
      4 płaskie tyżki herbaty 8 kulek mocno zmrożonych lodów śmietankowych 1 pomarańcza 20 dag kremówki 3 tyżki cukru 1 tyżka miodu do przybrania 4 plasterki cytryny

     Sposób przyrządzenia:
     Herbatę zaparzyć w 3 szklankach wrzątku, przecedzić, następnie schto-dzić, wymieszać z miodem i wstawić do lodówki. Pomarańcze umyć mydtem, optukać gorącą wodą i z potowy otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Następnie wymieszać go z 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody, rozlać do pojemnika na lód i zamrozić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Mocno schłodzoną herbatę rozlać do 4 szklanek, włożyć 2-3 kostki lodu z sokiem pomarańczowym, 2 gałki lodów i przybrać bitą śmietaną. Herbatę podawać przyozdobioną skórką pomarańczy i plasterkami cytryny.


Marta Trosczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

14 czerwca 2009


   

Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka? Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka?
Anna Jedna
Niniejsza książka to pomoc dla tych, którzy chcą zachować wierność małżeńską, niezależnie od okoliczności i ludzkiej słabości. To także znakomity podręcznik Bożej mądrości i Bożej miłości dla tych, którzy przygotowują się do zawarcia sakramentalnego małżeństwa... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej