Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zygmuntówka


Warszawskie ciacho

Bardziej zaskoczył nas cały szum medialny niż ta wygrana - mówi Witold Teledziński, właściciel cukierni Nova, laureat konkursu na nowe ciastko warszawskie. - Polska branża cukiernicza od lat zdobywa najwyższe nagrody na światowych konkursach, ale nigdy nie doprosiła się żadnej wzmianki w prasie - dodaje. - A co do nazwy: "zygmuntówka została nadesłana do konkursu jako jedna z pierwszych, a żeby było śmieszniej, wymyślił ją nasz wieloletni klient Witold Żyła.

Z kolei przepis powstał miesiąc przed ogłoszeniem konkursu. Witold Teledziński chciał stworzyć ciastko, które będzie zawierało modną ostatnio żurawinę. Wziął więc bezę, dodał do niej krem śmietanowy i bitą śmietanę, stwierdził, że krem jest niezbyt wyrazisty i zamienił go na czekoladowy. Jeden z cukierników "Novej wymyślił migdałową foremkę. I oto cała legenda warszawskiego ciacha z kwaśną niespodzianką! Od kwietniowego konkursu stało się przebojem stołecznych cukierni, jednak czasem "kwaśną niespodzianką może być zamiast żurawiny truskawka lub wiśnia - bo owoc o wytrawnym smaku to istotny element tej układanki.

Na koniec krótka instrukcja obsługi, czyli jak elegancko zjeść zygmuntówkę: zdjąć beżową pokrywkę, a bitą śmietanę jeść łyżeczką. Bezę przegryzać lub zjeść na koniec, a kawy lub herbaty lepiej nie słodzić.

Korpus migdałowy:
6 dag mąki 1,5 dag masła 20 dag cukru 12 dag białka (4 szt.) 16 dag płatków migdałowych

Bita śmietana:
1 litr śmietany kremówki (36%) 10 dag cukru

Mus czekoladowy:
20 dag cukru 200 ml wody 10 dag żółtek (6-7 szt.) 50 dag czekolady

Beza:
1 kg cukru 200 ml wody 30 dag białek (10 szt.) Konfitura żurawinowa: 1 słoiczek

Sposób przyrządzenia:
Cukier tączymy z mąką, dodajemy biatka i płatki migdałowe. Rozpuszczamy masto i dodajemy je do przygotowanej masy. Masę migdałową rozkładamy cienko na pergaminie i opiekamy na ztoty kolor w temp. 200-210 stopni C przez ok. 5 min. Gorącym ciastem wykładamy foremki o średnicy ok. 7 cm. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Gotujemy cukier z wodą do temperatury 121 stopni. Otrzymanym syropem zalewamy żółtka i mieszamy aż do wystygnięcia. Rozpuszczamy czekoladę i tączymy ją z żółtkami. Do powstałej masy dodajemy 40 dag ubitej wcześniej śmietany. Z następnej porcji syropu robimy bezy: gorący syrop powoli wlewamy do ubitych białek, mieszając. Z otrzymanej masy szprycujemy beżowe krążki o średnicy ok. 6 cm, które następnie kształtujemy w formę korony. Suszymy w piecu o temp. 100 stopni przez ok. 45 min. Gotowy korpus wypełniamy w 2/3 musem czekoladowym. Nakładamy 2 łyżeczki żurawiny 1 szprycujemy bitą śmietaną. Wierzch przykrywamy beżową koroną.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 28 czerwca 2009


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej