Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Kuchania Eleni

     Eleni Tzoka, z domu Milopoulu, powszechnie znana jako po prostu Eleni, jako dziecko była upartym niejadkiem. I to z powodów ideologicznych! - Byłam bardzo wybredna. Nie jadłam mięsa, szczególnie drobiu - mówi piosenkarka - bo mama miała kurnik, a ja byłam zżyta z jego mieszkańcami.

     Kiedy mama Eleni gotowała rosół, córka płakała cały dzień i jadła tylko naleśniki. - Mama i babcia zawsze dbały o to, by kuchnia była grecka. Z czasem mama nauczyła się kuchni polskiej i na stole zaczęły się pojawiać schabowe albo bigos - wspomina piosenkarka. Eleni wychowana na styku kuchni greckiej i polskiej, na co dzień wybiera po trochu z każdej. Od dzieciństwa lubi polskie naleśniki i pierogi, nie przepada zaś za owocami morza i oliwkami.

     W kuchni greckiej popularne są tzatziki, czyli dip, który może być doskonałym uzupełnieniem pieczonych mięs, wędlin, pasztetu oraz warzyw grillowanych. Można go zrobić samemu, dodając do jogurtu naturalnego: czosnek, ogórki, ocet winny, oliwę i sól.

     Kuchnia grecka to przede wszystkim oliwa z oliwek, oliwki, warzywa strączkowe np. fasola, a także makarony, ser feta, owoce morza i ryby. Latem je się tam dużo sałaty, serów, warzyw, ryb i owoców zawierających dużo wody np. arbuzów. Zimą fasolkę i mięsa: baraninę czy jagnięcinę.

     Ale jest to też bardzo słodka kuchnia.; Często podaje się jako przystawki owoce w sy-; ropie i zwykłą wodę do popicia. Inne słodycze to specjalny makaron z orzechami zalewany syropem. Eleni często przygotowuje też prosty, ale wyśmienity deser: jogurt grecki i orzechy włoskie polanę miodem. Jako przekąskę często podaje się także chałwę.

     Niestety, polska ryba "po grecku" nie ma nic wspólnego z tą przyrządzaną w Grecji. - Moje wykonanie jest szczególne! - chwali się piosenkarka. - Częstuję nią swoje przyjaciółki i zaprzyjaźnionych księży z mojej parafii, szczególnie lubi ją proboszcz - śmieje się piosenkarka.

     Święta spędzamy zawsze po polsku, ale z niektórymi elementami kultury greckiej. Na przykład na Nowy Rok pieczemy placki pita, a do ciasta wkładamy pieniążek. Komu dostanie się pieniążek, będzie miał szczęście w nadchodzącym roku. Na Wielkanoc - zarówno w Grecji, jak i Polsce - powszechny jest zwyczaj barwienia jajek w cebuli, a potem stukanie się nimi na szczęście.

     Eleni - pomimo dużego sentymentu do kuchni greckiej -podczas tras koncertowych najczęściej wybiera jednak polskie jedzenie. - Z czasem - mówi z uśmiechem - przekonałam się też do kurczaków i innego drobiu.

     Składniki:

      papryki w 3 kolorach cebula oliwa z oliwek ryba ketchup pikantny

     Sposób przyrządzenia:
     Rybę pokroić na mniejsze kawatki i usmażyć na patelni. Cebulkę pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie. Dodać paprykę i dusić przez kilka minut, podlewając co jakiś czas wodą. Na koniec dodać ketchup i połączyć z rybą.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

11 marca 2010



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej