Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Kuchania Eleni


Eleni Tzoka, z domu Milopoulu, powszechnie znana jako po prostu Eleni, jako dziecko była upartym niejadkiem. I to z powodów ideologicznych! - Byłam bardzo wybredna. Nie jadłam mięsa, szczególnie drobiu - mówi piosenkarka - bo mama miała kurnik, a ja byłam zżyta z jego mieszkańcami.

Kiedy mama Eleni gotowała rosół, córka płakała cały dzień i jadła tylko naleśniki. - Mama i babcia zawsze dbały o to, by kuchnia była grecka. Z czasem mama nauczyła się kuchni polskiej i na stole zaczęły się pojawiać schabowe albo bigos - wspomina piosenkarka. Eleni wychowana na styku kuchni greckiej i polskiej, na co dzień wybiera po trochu z każdej. Od dzieciństwa lubi polskie naleśniki i pierogi, nie przepada zaś za owocami morza i oliwkami.

W kuchni greckiej popularne są tzatziki, czyli dip, który może być doskonałym uzupełnieniem pieczonych mięs, wędlin, pasztetu oraz warzyw grillowanych. Można go zrobić samemu, dodając do jogurtu naturalnego: czosnek, ogórki, ocet winny, oliwę i sól.

Kuchnia grecka to przede wszystkim oliwa z oliwek, oliwki, warzywa strączkowe np. fasola, a także makarony, ser feta, owoce morza i ryby. Latem je się tam dużo sałaty, serów, warzyw, ryb i owoców zawierających dużo wody np. arbuzów. Zimą fasolkę i mięsa: baraninę czy jagnięcinę.

Ale jest to też bardzo słodka kuchnia.; Często podaje się jako przystawki owoce w sy-; ropie i zwykłą wodę do popicia. Inne słodycze to specjalny makaron z orzechami zalewany syropem. Eleni często przygotowuje też prosty, ale wyśmienity deser: jogurt grecki i orzechy włoskie polanę miodem. Jako przekąskę często podaje się także chałwę.

Niestety, polska ryba "po grecku" nie ma nic wspólnego z tą przyrządzaną w Grecji. - Moje wykonanie jest szczególne! - chwali się piosenkarka. - Częstuję nią swoje przyjaciółki i zaprzyjaźnionych księży z mojej parafii, szczególnie lubi ją proboszcz - śmieje się piosenkarka.

Święta spędzamy zawsze po polsku, ale z niektórymi elementami kultury greckiej. Na przykład na Nowy Rok pieczemy placki pita, a do ciasta wkładamy pieniążek. Komu dostanie się pieniążek, będzie miał szczęście w nadchodzącym roku. Na Wielkanoc - zarówno w Grecji, jak i Polsce - powszechny jest zwyczaj barwienia jajek w cebuli, a potem stukanie się nimi na szczęście.

Eleni - pomimo dużego sentymentu do kuchni greckiej -podczas tras koncertowych najczęściej wybiera jednak polskie jedzenie. - Z czasem - mówi z uśmiechem - przekonałam się też do kurczaków i innego drobiu.

Składniki:

papryki w 3 kolorach cebula oliwa z oliwek ryba ketchup pikantny

Sposób przyrządzenia:
Rybę pokroić na mniejsze kawatki i usmażyć na patelni. Cebulkę pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie. Dodać paprykę i dusić przez kilka minut, podlewając co jakiś czas wodą. Na koniec dodać ketchup i połączyć z rybą.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 11 marca 2010



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Ekspedytśw. Ekspedyt

Modlitwa do św. EkspedytaModlitwa do św. Ekspedyta

Litania do św. EkspedytaLitania do św. Ekspedyta

św. Elfegśw. Elfeg

św. Leon IXśw. Leon IX

Urodziny jeżyka JasiaUrodziny jeżyka Jasia

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej