Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Przedwiosenny kugiel


Do kugla rości sobie prawo wiele pokoleń i rejonów Polski. Można go spotkać w Malopolsce, w Świętokrzyskiem, na Kurpiach i na Mazurach. Trudno dociec jednak prawdy, w którym rejonie pojawił się jako pierwszy, bo była to potrawa żydowska, a Polacy dostosowali ją do własnego smaku. Żydowskim składnikiem mięsnym była jednak wyłącznie gęsina, a nie tak jak w naszym domowym przepisie wieprzowina. - Niech tylko ktoś spróbuje powiedzieć mojej babci, że kugiel to nie jest potrawa kresowa - śmieje się Zuzia Głogowska z okolic Ostrołęki. - U mnie w domu kugiel musiał być obowiązkowo trzy razy w roku: na Boże Narodzenie, na Wielkanoc i na Wszystkich Świętych. Do tego dochodziły jeszcze święta rodzinne, odwiedziny gości, czasem zwykła sobota.

Każdy musiał przy tym zjeść solidną porcję babcinego wyrobu, ale amatorów nigdy nie brakowało. - Najśmieszniejsze było to, że każdy oczekiwany gość wiedział, że zostanie przywitany właśnie kuglem, ale zawsze wywoływało to wielkie zdziwienie i okrzyki: "Ojej, Stefa, że też ci się chciało..." a potem: "Wyśmienity! Jeszcze lepszy od poprzedniego!" - opowiada Zuzanna Głogowska. - Babcia wspominała, że pierwszy kugiel w roku piekło się na przedwiośnie. Rozpalała wtedy stary piec kaflowy, a dziadek pilnował, żeby ogień nie przygasł. Ten współczesny, z piekarnika, pachnie już trochę inaczej, ale tradycja jest wciąż kultywowana, bo babcia zostawiła przepis mojej mamie, a teraz ja się go uczę - mówi Zuza.

Jak wspominają dawni mieszkańcy terenów na wschód od Bugu, każdy potrafi! zrobić kugiel. Wielu nauczyło się tego od samych Żydów, którzy byli tam sąsiadami. Była to potrawa masowo przyrządzana ze względu na niewielką cenę. Dziś jest poszukiwana i ceniona, jednak rzadko spotykana w restauracjach, bo wymaga pracy i czasu.

Składniki:

2 kg dużych ziemniaków 1 kg cebuli 1 kg żeberek wieprzowych 2-3 całe jajka 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka

Sposób przyrządzenia:
Zetrzeć ziemniaki ręcznie lub w sokowirówce. Zbyt dużą ilość wody odlać, następnie powstałą masę sparzyć mlekiem podgrzanym wcześniej do temperatury około 80 st. C. Do ziemniaków dodać jajka, sól, pieprz i starte cebule. Wszystko dokładnie wymieszać. Żeberka poporcjować i podsmażyć na patelni. Następnie gorące wlać wraz z tłuszczem do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i przelać brytfanny, wyłożonej wcześniej folią spożywczą i natłuszczonej.

Pieczemy w piecyku gazowym lub elektrycznym w temperaturze 180 st. C około 2 godzin, aż zewnętrzna skórka się zarumie-ni. Gotowa potrawa winna mieć w miarę statą, zbliżoną do placków ziemniaczanych konsystencję.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 21 lutego 2010


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej