Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Jajka faszerowane


Rosół czy jajecznica?

Na twardo czy na miękko, w koszulce czy sadzone? Sposobów na jajka są tysiące, a prawda jedna: jajka muszą być!

Przeciętny Polak zjada około 195 jaj rocznie, Japończyk - 320, czyli mniej więcej tyle, ile znosi jedna kura z fermy w ciągu roku. Jan Jaśkowiec od ponad 30 lat hoduje kury. Zaczynał od kilku niosek, dziś ma dużą fermę koto Krakowa, w której chowa ponad 20 tys. kur. - Kiedyś kury zawsze kręciły się gdzieś w obejściu. Dziś rolnicy przebranżowili się, przeważnie na świnie lub krowy, i czasem nawet na wsi trudno kupić jajka. Ale ludzie zawsze będą chcieli je jeść - mówi hodowca. - Ja sam bardzo je lubię w różnych postaciach, najbardziej na miękko, bo są najzdrowsze, lub faszerowane. Dużo się mówi, że jajek nie powinno się często jeść, bo cholesterol, bo cukrzyca. Ale ja od tylu lat jem więcej niż siedem jajek w tygodniu i jestem zdrowy.

Mimo że zawartość jest chroniona bez skorupkę, istnieje wiele sposobów, aby sprawdzić, czy jajko nadaje się do zjedzenia. Wystarczy je włożyć do naczynia z zimną wodą. Świeże pozostanie na dnie, mniej świeże podniesie się jednym końcem, natomiast zepsute wypłynie na powierzchnię.

- Są jeszcze inne triki z jajkami. Jeżeli gotujemy świeże, to żeby łatwiej się potem obierały ze skorupki, do wody trzeba wsypać trochę soli. Jeżeli chcemy mieć je na miękko, to trzeba policzyć do stu, jeśli na twardo - ustawić minutnik na pięć minut. A żeby jajecznica była pulchniejsza, można dodać łyżkę mleka - wylicza Jan Jaśkowiec.

A co było pierwsze: jajko czy kura? - U mnie w domu nie mamy takiego problemu - śmieje się hodowca. - Raczej: mieć kurę czy zjeść kurę, to znaczy, co dziś jemy: rosół czy jajecznicę?!

Składniki:
10 jajek na twardo 30 dag pieczarek majonez i musztarda natka pietruszki sól pieprz

Sposób przygotowania:
Do gotującej się wody włożyć jajka i gotować na twardo do 5 minut. Obrać, przekroić na pót i wyjąć żóttka. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie usmażyć na łyżce masła. Gdy są miękkie, odsączyć i dodać do utartych żółtek. Dużą ilość natki drobno pokroić i dodać do pozostałych składników. Wszystko zmieszać z 2 łyżkami musztardy i majonezem według uznania, na koniec doprawić pieprzem i solą do smaku. Farsz nałożyć do białek nadając kształt jajka i udekorować. Na większe przyjęcia można zrobić jajka różowe - z szynką, lub zielone - ze szczypiorkiem i natką.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 14 lisopada 2010



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Bernadetta Soubirousśw. Bernadetta Soubirous

Modlitwa św. Bernadetty SoubirousModlitwa św. Bernadetty Soubirous

Testament Bernadety SoubirouTestament Bernadety Soubirou

Ciało nie tknięte rozkładem śmierciCiało nie tknięte rozkładem śmierci

św. Benedykt Józef Labreśw. Benedykt Józef Labre

Bergen i StavangerBergen i Stavanger

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej