Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Eskalopki drobiowe z cytryną


Polska włoszczyzna

To nic odkrywczego, że "polska kuchnia włoska", znacznie różni się od "włoskiej kuchni włoskiej". Zaczynając od ri-sotta, które u nas najczęściej sprowadza się do rozgotowanego ryżu z dodatkiem włoszczyzny i vegety, przez kluchowatą pizzę, na spaghetti - z sosem ze słoika - kończąc. Wszystko zaś dobrze przyprawione bazylią i oregano z torebki!

- Dobrym przykładem jest historia z moją babcią - opowiada miłośniczka kuchni włoskiej Brygida Kacuń. - Mama wiedząc, że lubimy spaghetti, kupiła nam potrzebne produkty, żeby babcia nie musiała się produkować z kotletami. W porze obiadu wchodzimy z bratem do kuchni, a babcia łamie właśnie ostatnią porcję długiego makaronu, który ostrożnie wieźliśmy całą drogę. Śmiechu było co niemiara, kiedy łyżkami jedliśmy coś w rodzaju zupy pomidorowej z piersią z kurczaka.

Co ambitniejsi kupują świeżą bazylię, oliwę z oliwek czy parmezan. Wciąż odbiega to jednak od smaków, które serwują włoskie restauracje. Tam samo menu zderza z nową rzeczywistością: tagliatelle, eskalopki z piersi kaczki, ravioli z cielęciną czy capretto. - Bez pomocy tłumacza w postaci kelnera nie da rady - śmieje się Mateusz Antosik, kelner jednej z włoskich restauracji. - Staram się służyć pomocą w wyborze odpowiedniego dania. Tagliatelle to wstążki makaronu zagniatanego ze szpinakiem i sosem, eskalopki to plastry mięsa rozbite tłuczkiem i smażone na tłuszczu, ravioli to rodzaj pierogów, a capretto to pieczona kózka - wyjaśnia. - Ciężko jest odtworzyć w Polsce włoski smak, bo musielibyśmy wszystkie potrzebne produkty sprowadzać. Prawdziwą mazzarelle bufala wytwarza się z mleka bawolego, więc krowie byłoby tylko namiastką. Jeżeli ja chcę zjeść coś włoskiego, to zapraszam swoją żonę do restauracji i przy dźwiękach gitary delektujemy się smakiem Italii, ale w domu też potrafię zrobić coś, co z nazwy może przypominać danie włoskie.

Składniki:
1/4 szkl. mąki 3/4 łyżeczki papryki 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 4 filety drobiowe 2 łyżki oleju 3/4 szkl. bulionu drobiowego 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie).

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i przeciąć na całej powierzchni na dwie części. Na talerzu wymieszać mąkę, paprykę, sól i pieprz. Obtoczyć w niej plastry mięsa, strzepać nadmiar. Na dużej patelni rozgrzać olej, zrumienić eskalopki z obu stron i przełożyć na talerz. Na patelnię wlać bulion i sok z cytryny, zagotować. Dodać masło i pozostawić na średnim ogniu przez 1-2 minuty, mieszając przy tym drewnianą łyżką bardzo dokładnie, aby rozpuścić całość, która przywarła do dna patelni. Mięso włożyć do sosu i dusić przez kilka minut, aż całość zgęstnieje, na koniec posypać natką. Świetnie pasuje do ziemniaków z wody lub podsmażanych.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 7 lisopada 2010


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej