Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Tortilla z nadzieniem

     Małżeński Meksyk

Cześć kochanie, kiedy wrócisz, bo ja właśnie czekam na ciebie w domu. Co zaplanowałaś na obiad? - ścigał telefonicznie w dziesiątej godzinie pracy Ilonę, ekonomistkę, głodny małżonek. - Nic, Marku, ponieważ moja branża niewiele ma wspólnego z gotowaniem. Ale skoro jesteś już w domu, to może mógłbyś zrobić jakiś obiadek dla mnie? Będę za godzinę, pa!

     Kiedy mężczyzna staje na wysokości zadania? Kiedy wie, że bez niego - jedzenia nie będzie! - Marek chyba odnalazł się w nowej roli, bo w drzwiach przywitał mnie w kolorowym sombrero, które przywiózł z naszej podróży poślubnej. I zawołał: "Hola Chichita Zrobiłem ci taką tortillas, że pozazdrości mi każda mamitas" - śmieje się Ilona. - Był taki dumny z siebie, że nie pozwolił mi na żaden wkład własny, a podczas" kolacji raczył mnie ciekawostkami, jak można by było przyrządzić danie inaczej.

     Przede wszystkim warto pokusić się o samodzielne zrobienie tortilli. Wymieszać 150 g mąki pszennej i 100 g kukurydzianej, dodać sól, stopione i schłodzone masło i letnią wodę. Zagnieść ciasto, podzielić je na 6-8 porcji i rozwałkować. Potem grillować lub smażyć z obu stron przez trzy minuty. A jeżeli nie wykorzystamy wszystkich placków, lepiej nie zostawiać ich na później, ponieważ będą łamliwe. Można z nich za to zrobić charakterystyczne meksykańskie chipsy do sosu salsa: tortille podzielić na małe kawałki i smażyć w głębokim tłuszczu. - Markowi tak spodobało się robienie tortilli, że ostatnio zapowiedział przygotowanie ich na spotkanie z naszymi przyjaciółmi. Zamknął się w kuchni na godzinę, a potem wyszedł stamtąd z wielką blachą gorących placków z farszem - opowiada Ilona. - Nie muszę chyba dodawać, że wszystkich zatkało, bo zawsze byliśmy przekonani, że kto jak kto, ale Marek gotować nie umie!

     Składniki:
     6 placków tortilla (można kupić w większych sklepach) 400 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 1 cebula 4-5 pieczarek pół puszki pomidorów w sosie pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki czerwona czubrica lub inna pikantna przyprawa sól pieprz olej do smażenia

     Sposób przygotowania:
     Na tyżce oleju przysmażyć drobno pokrojone pieczarki i cebulę. W garnku rozmieszać pomidory z puszki. Dodać pieczarki i cebulę. Na tej samej patelni przysmażyć mięso mielone, dodać do sosu razem z odcedzoną fasolą. Doprawić do smaku i zagotować. Tortilla nadziewać i zwijać wedle uznania. Podgrzewać w mikrofalówce lub zapiec w piekarniku przez kilka minut.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

21 listopada 2010



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej