Testy Psychotesty Zagadki Rebusy Cienie Pomoc Duchowa Zabawy Złudzenia Psychologia Quizy Triki

Włóczęga

     Włóczęga chodzi po parku i stwierdza, że nie posiada papierosów. Ponieważ jest włóczęgą, nie ma również pieniędzy. Ale od czegóż jest głowa? Nasz włóczęga zaczyna zbierać niedopałki. Bibułkę ma w kieszeni, a doświadczenie go uczy, że z siedmiu niedopałków można zrobić jednego papierosa. Po pewnym czasie uzbierał 49 niedopałków. Włóczęga ma bardzo regularne przyzwyczajenia i pali jednego papierosa dokładnie co 3 kwadranse.

     Pytanie: Na ile czasu wystarczy mu uzbierany zapas?


Fajna zagadka? Daj lajka!



   



Wasze komentarze:
 eee: 15.12.2015, 17:25
 4,5 h inaczej być nie chce
 Eni: 20.11.2015, 21:17
 kwadrans=15 minut, 15*3=45, 45*7=315, 315:60=5,25=5:15 odp. Starczy mu na 5 godzin i kwadrans
 Megi: 13.11.2015, 16:11
 no właśnie moar jak on ma zapalić te papierosy ?
 juzek: 26.10.2015, 19:56
 skoro to włóczęga prostymi słowami mówiąc pospolitus menelus xD będzie palił dopóki mu palców nie spali kończący się kiep
 Marek: 30.07.2015, 00:56
 15 minut. Zapali jednego papierosa, gdyż ma w kieszeni tylko jedną bibułkę :)
 tedlew: 18.06.2015, 22:06
 no ale zacząć trzeba liczyć od wypalonego papierosa. Nie jest powiedziane że wypalił i zaczał zbierać niedopłaki. Wieć wypala pierwszego i pozostaje mu sie kolejnych więc 5h i 15min.
 No weź: 12.06.2015, 11:52
 Ta zagadka jest piekielnie prosta. Nie szukajmy w tym haków, bo: A - facet który zbiera pety na pewno ich nie zostawia B - na tą kalkulację wpadł pewnie jarając pierwszego szluga C - cała reszta to banał, 4h30m
 mały: 16.05.2015, 20:15
 49/7=7papierosów. Wypali je i będzie miał 7 nowych niedopałków, z których ukręci jeszcze jednego papierosa. Razem jest ich 8. Załóżmy, że pierwszego odpalił o godz.12 (dla ułatwienia). Drugiego zapalił po 45 minutach, czyli o 12.45, 3 o 13.30, 4 o 14.15, 5 o 15.00, 6 o 15.45, 7 o 16.30 i ostatniego o 17.15 co daje łączny czas 5godz. i 15 min. Błędem jest tutaj mnożyć 8 papierosów przez 45 minut, ponieważ po upływie pierwszych trzech kwadransów włóczęga wypali 2, a nie jednego papierosa. Jaśniej, chyba nie da rady:)
 maks: 05.04.2015, 18:52
 zrobi siedem papierosów wypali je po 5-ciu godzinach i 15-tu minutach zostanie mu 7 niedopałków z których zrobi następnego 8 papierosa. razem bedzie je palił 6 godzin.
 Franek: 15.03.2015, 20:08
 Według mnie rozwiązanie jest takie 43:7=6(7 niedopałków = 6 papierosów) 3x15min=45min(bo co tyle pali papierosa) 6x45min=610min(bo na tyle mu wystarczy) Odp.Wystarczy mu na610min. Mam 9 lat
 moar: 12.03.2015, 19:13
 To nie prawda, żebrak nie miał przy sobie ognia, to jak odpalił papierosy?
 Sébaszka: 27.02.2015, 17:49
 4,5 h Tylko tyle, gdyż włóczęga raczej niedopałków nie zostawia, bo jaki włóczęga zostawia coś z papierosa (wypala wszystko, nic nie marnuje), tak więc mając 49 niedopałków ma 7 papierosów. Jednego wypala od razu a kolejne 6 co 45 minut. Z tego wynika, że ma 6 przerw między papierosami: 6*0,75h=4,5h
 ada: 25.02.2015, 11:12
 5.25 g
 magdagie: 04.02.2015, 00:36
 Na 15 minut, ma BIBULKE w kieszeni. JEDNA bibulka= 15 min.
 krycha: 27.01.2015, 17:12
 z 49 niedopałków zrobi 7 papierosów, które starcza mu na 7 x 3 kwadranse. Ale z 7 papierosów zrobi znów jednego papierosa i ma na następne 3 kwadranse. Kwadrans to 3/4 godziny. Zatem 3/4 x 8 = 24/4 = 6 godzin.
 Hmm: 18.01.2015, 09:26
 Włóczęga pozostawia niedopałki?? Nielogiczny warunek logicznej zagadki :)
 agnieszka: 29.05.2014, 20:26
 wynik powinien być 5h 15min, ponieważ pierwszego papierosa wypali od razu, a nie bedzie czekał 45min :)
 palacz: 10.03.2014, 14:57
 pytanie zasadnicze jak długo pali papierosa albowiem istotne jest kiedy skończy i od tego momentu należy odliczyć 45 minut
 filozof: 19.05.2013, 23:43
 Starczy mu na 5h i 15min bo jednego zjara odrazu i od tego momentu liczy się czas do kolejnego fajka.
 czarek: 01.04.2013, 20:55
 5.15 to jest wynik !!! inny jest błędny
[1] (2) [3] [4] [5] [6] [7]


Autor

Tresć





Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa