Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Kuchnia wielkopostna

Wcale nie musi być uboga ani nudna - twierdzą kucharze Lokalu Użytkowego, którzy zorganizowali ostatnio spotkanie na temat potraw gotowanych w czasie Wielkiego Postu. W menu pojawiła się babka ziemniaczana przyprawiana majerankiem, podawana ze śmietaną, klarowanym masłem lub sosem grzybowym oraz tajemniczy budyń z kapusty. Odbył się pokaz gotowania tych specjałów, na które przepisy pochodzą z poradników wydanych w czasie II wojny światowej: "60 potraw z kapusty" oraz "sto potraw z ziemniaków".

- Chcieliśmy udowodnić, że kuchnia bezmięsna także może być smaczna i różnorodna - twierdzi Tomasz Wójcik - i nie chodzi tu wcale o kuchnię wegetariańską, bo w czasie, kiedy nasze babcie tworzyły postne przepisy, takie pojęcie jeszcze nie istniało. A dawniej Wielki Post oznaczał prawdziwe powstrzymanie się od pokarmów mięsnych. I nie oznaczało to ruskich pierogów czy ryb każdego dnia.

Lokal Użytkowy to klimatyczny klub na Starym Mieście. Jest organizacją pozarządową, zrzeszającą kilkudziesięciu wolontariuszy i wspieraną przez Ministerstwo Kultury i Sztuki. Odbywają się tam spotkania muzyczne, teatralne, literackie oraz kulinarne. - Każdy może zgłosić tu swój pomysł na zorganizowanie wieczoru tematycznego - wyjaśnia Tomasz Wójcik -jest tylko jeden warunek: musi trzymać poziom!

Składniki:

Składniki: 1 duża główka kapusty oliwa masło 1 cebula 1 opakowanie suszonych borowików 4 żółtka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 4 łyżki tartej bulki lub mąki razowej sól cukier czarny pieprz drobno mielony.

Sposób przyrządzenia:
Sposób przygotowania: Kapustę pokrajać w kawałki, obgotować w słonej wodzie lub na parze, wycisnąć, posiekać drobno i przysmażyć na tłuszczu (oliwa z masłem) z cebulką. Dodać smak z gotowania suszonych borowików. Osobno utrzeć kopiatą łyżkę masła dodając po jednym cztery żółtka. Do wychłodzonej kapusty dodać ponadto 1/2 szklanki śmietanki, 4 łyżki tartej bułki, sól, łyżeczkę cukru, odrobinę czarnego pieprzu. Wszystko razem wymieszać, włożyć do formy budyniowej dobrze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Zamknąć szczelnie i gotować w wodzie przez godzinę. Budyń można gotować również w oparzonych liściach kapusty. Liście układa się na serwecie i sktada w ten sposób, aby tworzyły jakby główkę kapusty. Końce serwety się wiąże. Całość wkłada się do garnka z gorącą wodą i gotuje przez godzinę. Budyń podaje się polany masłem. Potrawę można tez przygotować w piekarniku bez termoobiegu: najpierw dusić masę w szczelnie zamkniętym naczyniu ok. godziny w temp ok. 180 st. Następnie lekko przyrumienić zdejmując i podnosząc pokrywę tak, aby nie wysuszyć masy.

Marta Troszczyńska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 28 lutego 2010



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Nowenna przed świętem św. Archaniołów Michała, Gabriela i Rafała - dzień 6Nowenna przed świętem św. Archaniołów Michała, Gabriela i Rafała - dzień 6

bł. Władysław z Gielniowabł. Władysław z Gielniowa

Modlitwa do bł. Władysława z GielniowaModlitwa do bł. Władysława z Gielniowa

Litania do bł. Władysława z GielniowaLitania do bł. Władysława z Gielniowa

św. Finbarśw. Finbar

Modlitwa do św. FinbaraModlitwa do św. Finbara

Najbardziej popularne

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2023 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej