Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Kuchnia wielkopostna

     Wcale nie musi być uboga ani nudna - twierdzą kucharze Lokalu Użytkowego, którzy zorganizowali ostatnio spotkanie na temat potraw gotowanych w czasie Wielkiego Postu. W menu pojawiła się babka ziemniaczana przyprawiana majerankiem, podawana ze śmietaną, klarowanym masłem lub sosem grzybowym oraz tajemniczy budyń z kapusty. Odbył się pokaz gotowania tych specjałów, na które przepisy pochodzą z poradników wydanych w czasie II wojny światowej: "60 potraw z kapusty" oraz "sto potraw z ziemniaków".

     - Chcieliśmy udowodnić, że kuchnia bezmięsna także może być smaczna i różnorodna - twierdzi Tomasz Wójcik - i nie chodzi tu wcale o kuchnię wegetariańską, bo w czasie, kiedy nasze babcie tworzyły postne przepisy, takie pojęcie jeszcze nie istniało. A dawniej Wielki Post oznaczał prawdziwe powstrzymanie się od pokarmów mięsnych. I nie oznaczało to ruskich pierogów czy ryb każdego dnia.

     Lokal Użytkowy to klimatyczny klub na Starym Mieście. Jest organizacją pozarządową, zrzeszającą kilkudziesięciu wolontariuszy i wspieraną przez Ministerstwo Kultury i Sztuki. Odbywają się tam spotkania muzyczne, teatralne, literackie oraz kulinarne. - Każdy może zgłosić tu swój pomysł na zorganizowanie wieczoru tematycznego - wyjaśnia Tomasz Wójcik -jest tylko jeden warunek: musi trzymać poziom!

     Składniki:

     Składniki: 1 duża główka kapusty oliwa masło 1 cebula 1 opakowanie suszonych borowików 4 żółtka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 4 łyżki tartej bulki lub mąki razowej sól cukier czarny pieprz drobno mielony.

     Sposób przyrządzenia:
     Sposób przygotowania: Kapustę pokrajać w kawałki, obgotować w słonej wodzie lub na parze, wycisnąć, posiekać drobno i przysmażyć na tłuszczu (oliwa z masłem) z cebulką. Dodać smak z gotowania suszonych borowików. Osobno utrzeć kopiatą łyżkę masła dodając po jednym cztery żółtka. Do wychłodzonej kapusty dodać ponadto 1/2 szklanki śmietanki, 4 łyżki tartej bułki, sól, łyżeczkę cukru, odrobinę czarnego pieprzu. Wszystko razem wymieszać, włożyć do formy budyniowej dobrze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Zamknąć szczelnie i gotować w wodzie przez godzinę. Budyń można gotować również w oparzonych liściach kapusty. Liście układa się na serwecie i sktada w ten sposób, aby tworzyły jakby główkę kapusty. Końce serwety się wiąże. Całość wkłada się do garnka z gorącą wodą i gotuje przez godzinę. Budyń podaje się polany masłem. Potrawę można tez przygotować w piekarniku bez termoobiegu: najpierw dusić masę w szczelnie zamkniętym naczyniu ok. godziny w temp ok. 180 st. Następnie lekko przyrumienić zdejmując i podnosząc pokrywę tak, aby nie wysuszyć masy.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

28 lutego 2010


   


Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny
Św. Ludwik Maria Grignion de Montfort
Lektura traktatu jest cennym duchowym doświadczeniem. Im częściej po niego sięgamy, tym bardziej przemienia on nasze serca. Osnowę dzieła stanowi dewiza św. Ludwika Marii de Montfort: "Wszystko dla Jezusa przez Maryję"... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej