Kuchnia wielkopostnaWcale nie musi być uboga ani nudna - twierdzą kucharze Lokalu Użytkowego, którzy zorganizowali ostatnio spotkanie na temat potraw gotowanych w czasie Wielkiego Postu. W menu pojawiła się babka ziemniaczana przyprawiana majerankiem, podawana ze śmietaną, klarowanym masłem lub sosem grzybowym oraz tajemniczy budyń z kapusty. Odbył się pokaz gotowania tych specjałów, na które przepisy pochodzą z poradników wydanych w czasie II wojny światowej: "60 potraw z kapusty" oraz "sto potraw z ziemniaków".- Chcieliśmy udowodnić, że kuchnia bezmięsna także może być smaczna i różnorodna - twierdzi Tomasz Wójcik - i nie chodzi tu wcale o kuchnię wegetariańską, bo w czasie, kiedy nasze babcie tworzyły postne przepisy, takie pojęcie jeszcze nie istniało. A dawniej Wielki Post oznaczał prawdziwe powstrzymanie się od pokarmów mięsnych. I nie oznaczało to ruskich pierogów czy ryb każdego dnia. Lokal Użytkowy to klimatyczny klub na Starym Mieście. Jest organizacją pozarządową, zrzeszającą kilkudziesięciu wolontariuszy i wspieraną przez Ministerstwo Kultury i Sztuki. Odbywają się tam spotkania muzyczne, teatralne, literackie oraz kulinarne. - Każdy może zgłosić tu swój pomysł na zorganizowanie wieczoru tematycznego - wyjaśnia Tomasz Wójcik -jest tylko jeden warunek: musi trzymać poziom!
Marta Troszczyńska
Tekst pochodzi z Tygodnika
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2023 Pomoc Duchowa |