Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Kuchnia wielkopostna

Wcale nie musi być uboga ani nudna - twierdzą kucharze Lokalu Użytkowego, którzy zorganizowali ostatnio spotkanie na temat potraw gotowanych w czasie Wielkiego Postu. W menu pojawiła się babka ziemniaczana przyprawiana majerankiem, podawana ze śmietaną, klarowanym masłem lub sosem grzybowym oraz tajemniczy budyń z kapusty. Odbył się pokaz gotowania tych specjałów, na które przepisy pochodzą z poradników wydanych w czasie II wojny światowej: "60 potraw z kapusty" oraz "sto potraw z ziemniaków".

- Chcieliśmy udowodnić, że kuchnia bezmięsna także może być smaczna i różnorodna - twierdzi Tomasz Wójcik - i nie chodzi tu wcale o kuchnię wegetariańską, bo w czasie, kiedy nasze babcie tworzyły postne przepisy, takie pojęcie jeszcze nie istniało. A dawniej Wielki Post oznaczał prawdziwe powstrzymanie się od pokarmów mięsnych. I nie oznaczało to ruskich pierogów czy ryb każdego dnia.

Lokal Użytkowy to klimatyczny klub na Starym Mieście. Jest organizacją pozarządową, zrzeszającą kilkudziesięciu wolontariuszy i wspieraną przez Ministerstwo Kultury i Sztuki. Odbywają się tam spotkania muzyczne, teatralne, literackie oraz kulinarne. - Każdy może zgłosić tu swój pomysł na zorganizowanie wieczoru tematycznego - wyjaśnia Tomasz Wójcik -jest tylko jeden warunek: musi trzymać poziom!

Składniki:

Składniki: 1 duża główka kapusty oliwa masło 1 cebula 1 opakowanie suszonych borowików 4 żółtka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 4 łyżki tartej bulki lub mąki razowej sól cukier czarny pieprz drobno mielony.

Sposób przyrządzenia:
Sposób przygotowania: Kapustę pokrajać w kawałki, obgotować w słonej wodzie lub na parze, wycisnąć, posiekać drobno i przysmażyć na tłuszczu (oliwa z masłem) z cebulką. Dodać smak z gotowania suszonych borowików. Osobno utrzeć kopiatą łyżkę masła dodając po jednym cztery żółtka. Do wychłodzonej kapusty dodać ponadto 1/2 szklanki śmietanki, 4 łyżki tartej bułki, sól, łyżeczkę cukru, odrobinę czarnego pieprzu. Wszystko razem wymieszać, włożyć do formy budyniowej dobrze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Zamknąć szczelnie i gotować w wodzie przez godzinę. Budyń można gotować również w oparzonych liściach kapusty. Liście układa się na serwecie i sktada w ten sposób, aby tworzyły jakby główkę kapusty. Końce serwety się wiąże. Całość wkłada się do garnka z gorącą wodą i gotuje przez godzinę. Budyń podaje się polany masłem. Potrawę można tez przygotować w piekarniku bez termoobiegu: najpierw dusić masę w szczelnie zamkniętym naczyniu ok. godziny w temp ok. 180 st. Następnie lekko przyrumienić zdejmując i podnosząc pokrywę tak, aby nie wysuszyć masy.

Marta Troszczyńska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 28 lutego 2010


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Maryi Imię to nasz znakMaryi Imię to nasz znak

Ludzie, dzięki którym funkcjonuje światLudzie, dzięki którym funkcjonuje świat

Papież i Biskupi w pytaniach i odpowiedziachPapież i Biskupi w pytaniach i odpowiedziach

Troska o zdrowie jako obowiązek moralnyTroska o zdrowie jako obowiązek moralny

Wiersze na Ofiarowanie Pańskie - Matki Bożej GromnicznejWiersze na Ofiarowanie Pańskie - Matki Bożej Gromnicznej

Najbardziej popularne

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2022 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej