Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Śniadania i kolacje inne niż zwykle

Śniadania i kolacje powinny być tak przygotowane, aby podane potrawy pokryły potrzeby żywieniowe wszystkich członków rodziny i uwzględniały ograniczenia w spożyciu różnych produktów, wynikające np. z wieku.

Wiadomo, że zarówno dzieci, jak i ludzie starsi nie powinni jadać potraw ciężko strawnych, bardzo ostrych przypraw, a także potraw powodujących wzdęcia. Dzieciom nie należy dawać wędzonych ryb lub należy je ograniczyć, gdyż produkty wędzenia mogą wywołać alergie. Należy też unikać tłustych kiełbas, boczku, gdyż w polskiej diecie mamy za dużo tłuszczu.

Trzeba natomiast zadbać o to, aby w posiłkach znalazły się nie tylko wędliny czy sery, które dostarczają białko. Potrzebne są jeszcze warzywa, zawierające witaminy, sole mineralne i błonnik, produkty zbożowe - nie tylko w postaci pieczywa, ale i kasz, a także ryby, i to nawet tłuste. Ryby zawierają bardzo dobry tłuszcz, równie cenny dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Wszystkie te produkty można podawać w potrawach mniej popularnych, ale wartościowych i smacznych, czyli w pastach, galaretach-rozmaitościach i nietypowych sałatkach.

Wspólną cechą tych potraw jest to, że zawierają w swoim składzie rozmaite produkty, przez co są bogate w potrzebne organizmowi składniki odżywcze, a ponadto są bardzo smaczne. Przy ich sporządzaniu można wykorzystać wiele potraw pozostałych z obiadu, a także resztki świeżych warzyw, których, gdybyśmy mieli podać je oddzielnie, nie starczyłoby dla wszystkich domowników.

Wzmiankowane potrawy posiadają jeszcze i tę zaletę, że na ogół można je przygotować poprzedniego dnia wieczorem, dzięki czemu zrobienie śniadania zajmuje tylko kilka minut.

Łatwe do sporządzenia i bardzo smaczne są pasty serowe z warzywami i różnymi dodatkami.

Uniwersalnym produktem do tego typu past jest ser twarogowy. Należy go dokładnie połączyć z gęstą śmietaną, jogurtem lub kefirem, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany, i lekko posolić. Następnie do masy tej dodaje się różne lubiane, dobrze umyte warzywa, bardzo drobno pokrojone np. w malakserze lub posiekane. Mogą to być szczypiorki - cienki i gruby, cebulka, rzodkiewka (starta na tarce), papryka i pomidory bez skórki, ogórki, rzeżucha. Pastę można wzbogacić dodając siekane jajka ugotowane na twardo, drobno pokrojoną wędlinę, a nawet grubo utarte orzechy włoskie. Każda pasta, którą sporządzimy, będzie miała nieco inny smak, dzięki czemu zwiększy się różnorodność potraw.

Pastę serową można także przygotować z łagodnego sera żółtego. Ser należy utrzeć na tarce do jarzyn, dodać do niego majonez lub, jeśli ktoś woli, gęstą śmietanę i całą masę różnych, drobno pokrojonych, świeżych warzyw. Bardzo smaczna jest pasta z żółtego sera, do której doda się także drobno pokrojone oliwki.

Smaczną pastę można uzyskać mieszając ser twarogowy z bryndzą owczą, która ma bardzo wyraźny smak. Do tego typu pasty, tak samo jak do pasty z sera żółtego, nie dodaje się soli. Obydwa produkty zawierają w sobie sól, która najczęściej wystarcza. Pozostałe składniki, czyli różne warzywa dodaje się w dowolnej kompozycji, tak jak do omówionych wcześniej past, a dla uzyskania kremowej konsystencji dodaje się śmietanę, jogurt lub kefir.

Smak wszystkich past można zaostrzyć dodając różnych przypraw. Należy to jednak zrobić dopiero po podzieleniu potrawy, gdyż dzieci i ludzie starsi nie powinni jadać ostrych potraw.

Ograniczenia w spożyciu stosują się także do smacznej pasty z jaj na twardo. Mimo że jaja są wyjątkowo cennym produktem, w którym znajdują się wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C, powinny być jadane z umiarem ze względu na dużą ilość cholesterolu, którego powinni unikać przede wszystkim ludzie starsi.

Wszystkie pasty można nakładać bezpośrednio na pieczywo, którego wówczas nie smaruje się masłem, lub podawać w porcjach, na dobrze umytych liściach sałaty, przyozdobione cząstkami pomidorów bez skórki.

Pasty odpowiednio gęste nadają się także do sporządzania kanapek do szkoły i pracy. W tym przypadku pieczywo należy posmarować cienko masłem, aby zbyt duża ilość wilgoci z pasty nie wnikała do pieczywa. Kanapki z pastami są bardzo chętnie jadane przez dzieci, gdyż nie są tak suche jak tradycyjnie sporządzone z plastrami sera lub wędliny. Innym rodzajem potraw godnych polecenia są galarety-rozmaitości. Potrawy te mogą być mięsno-warzywne, rybno-warzywne, warzywne z samych warzyw z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub z jajkiem.

Do galaret można wykorzystać pozostałe z obiadu rosoły, wywary warzywne, wszelkie warzywa gotowane o niezbyt miękkiej konsystencji, np.: marchewkę, kalarepę, salsefię, seler, kalafior. Znakomicie nadają się pozostałe z obiadu chude mięsa i drób, zarówno gotowane, duszone, jak i pieczone. Wykorzystać można ryby gotowane, pieczone w folii i smażone bez panierunku. Ponadto do galaret dodaje się groszek zielony, kukurydzę konserwowaną i najróżniejsze świeże warzywa. Do zestalenia służy sproszkowana żelatyna.

Przygotowanie galarety nie jest pracochłonne, jeżeli mamy zasadnicze składniki z obiadu. Rosół lub wywar należy przecedzić przez gęste sito, przyprawić np. odrobiną sosu sojowego i połączyć z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości przegotowanej wody. Płyn powinien mieć wyraźny, przyjemny smak.

Dobrze jest dać trochę więcej żelatyny niż podają przepisy, gdyż gotowane mięsa i warzywa zawierają sporo wody, która może spowodować, że galareta się nie zestali.

Gdy nie mamy czasu na przygotowanie wywarów, można wykorzystać koncentrat rosołku Knorra.

Wszystkie składniki, które mają się znaleźć w galarecie, należy starannie pokroić w kostkę, słupki lub małe plasterki, a zieleninę posiekać. Jeśli dodaje się gotowane jaja, należy pokroić je w dość grube plastry. Ryby wymagają szczególnej uwagi. Wszystkie ości muszą zostać usunięte, co jest bardzo ważne, gdy potrawę tę mają jeść dzieci. Składniki galaret komponuje się według smaku własnego i domowników, ale zawsze powinny się w nich znaleźć, obok gotowanych i konserwowanych, warzywa świeże.

Bardzo smaczną potrawę uzyskuje się z połączenia np. pieczonej cielęciny z groszkiem zielonym, kukurydzą, gotowaną kalarepą, sparzoną papryką czerwoną bez skórki, szczypiorkiem i natką pietruszki.

Galarety można przygotować w porcjach łub w dużej salaterce. Zawsze jednak należy starannie wymieszać wszystkie składniki i dopiero zalać wywarem z żelatyną. Gdy czas na to pozwala, składniki można układać warstwami. Każdą warstwę zalać niewielką ilością wywaru z żelatyną, schłodzić i tak postępować do wyczerpania składników. Zestalone galarety wyglądają ładniej, gdy podaje się je na liściach sałaty, dodatkowo ozdobione świeżym pomidorem bez skórki, ogórkiem, a także owocami, np. śliwką.

Warto powiedzieć parę słów także o nietypowych sałatkach. Różnią się one od tradycyjnych potraw tym, że zawierają więcej warzyw surowych niż gotowanych, owoce i zawsze jakiś produkt dostarczający białko, np.: mięso, wędliny, łagodny, żółty ser czy jaja ugotowane na twardo. Wszystkie produkty zawierające białko kroi się na dość duże "widoczne" kostki lub słupki, podobnie jak miękkie warzywa, np. pomidory, albo owoce - pomarańcze, banany, mango. Inne warzywa czy owoce, twarde lub ostre w smaku kroi się na drobne kawałki, a zieleninę sieka.

Wymieszane składniki łączy się z różnego rodzaju sosami. Może to być tradycyjny majonez, dobrze przyprawiona gęsta śmietana, jogurt, a także wszystkie te produkty wymieszane i doprawione. Można stosować także zalewy z oliwy z przegotowaną wodą i przyprawami. Do sosów jako przyprawy oprócz soli dodaje się trochę cukru, przecier pomidorowy, sok z cytryny, sos sojowy, pieprz, a nawet listki świeżych ziół, np. bazylii, mięty.

Bardzo smaczną nietypową sałatkę można sporządzić z mięsa kurczaka pieczonego z groszkiem i kukurydzą konserwową, bananem, pomarańczą, gotowaną marchewką i natką pietruszki, połączonych tylko zalewą z dobrą oliwą, która zawiera bardzo wartościowy tłuszcz.

Nietypowe sałatki są najsmaczniejsze krótko po przygotowaniu, szczególnie gdy zawierają wędliny. Podaje się je tylko z pieczywem, gdyż zawarte są w nich wszystkie składniki, które powinno się zjeść np. na kolację.

Omówione potrawy podawane wymiennie z innymi potrawami na śniadanie czy kolację urozmaicą naszą dietę.

ELŻBIETA BRZOZOWSKA
Katedra Techniki i Technologii Gastronomicznej SGGW



Wasze komentarze:
 marzena aneta: 25.05.2023, 11:55
 Śniadania i kolacje inne niż zwykle dziękuję proszę o miłość uczciwość sprawiedliwość na świecie tym dziękuję proszę o zakończenie wyrzucania jedzenia dziękuję proszę o szczęśliwe dzieciństwo dla dzieci moich i dzieci rodzeństwa i dzieci wszystkich bo dzieci wszystkie nasze są dziękuję proszę żeby dzieci rodziły się tylko chciane kochane planowane zdrowe dziękuję proszę o szczęśliwe życie dorosłe dla dzieci wszystkich i dla nas wszystkich dziękuję proszę dla mnie o domu kupno lub bezczynszowego mieszkania lub z czynszem małym czynszem niskim dobrą mieszkania małego sprzedaż urode ubezpieczenie zdrowotne z urzędu pracy zdrowie pieniądze dobrego kawalera męża młodego niepalącego pobożnego polaka religijnego uczciwego z którym będę żyć w cielesnej czystości dobrą spowiedź świętą w maju 2023 roku dziękuję modlitwa ma moc nie ma modlitw nie wysłuchanych modlitwa ma moc modlitwa cuda czyni miłość cuda czyni nadzieja cuda czyni pokora cuda czyni sprawiedliwość cuda czyni uczciwość cuda czyni ufność cuda czyni wiara cuda czyni wiara to jest pewność bez dowodu wiara to jest droga którą docieramy do marzeń dziękuję dziękuję dziękuję dziękuję dziękuję dziękuję dziękuję dziękuję dziękuję
(1)


Autor

Treść

Nowości

św. Norbertśw. Norbert

Modlitwa do św. NorbertaModlitwa do św. Norberta

Litania do św. NorbertaLitania do św. Norberta

Dużo chaosu. Jak uspokoić i usystematyzować moją modlitwę?Dużo chaosu. Jak uspokoić i usystematyzować moją modlitwę?

Zaakceptować leczenieZaakceptować leczenie

Jak uczyć dzieci życzliwości?Jak uczyć dzieci życzliwości?

Najbardziej popularne

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2023 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej